Απόψεις

Η τελευταία γιορτή

Η σημερινή Τσιμπίδα του Ηπειρωτικού Αγώνα σχολιάζει από το τέλος της περιφερειακής θητείας του Συνήγορου του Πολίτης και της Επιχείρησης μέχρι τα προεκλογικά γκάλοπ (για την κεντρική πολιτική σκηνή). Τη συνοδεύει μια σχολική γιορτή.

Στο τελευταίο τραγούδι της γιορτής, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Στ’ δημοτικού σήκωσαν τα χέρια τους ψηλά και χτυπούσαν δυνατά και ρυθμικά παλαμάκια. Στην κιθάρα τους συνόδευε ο δάσκαλος της μουσικής, πιο πέρα οι συμμαθητές τους που έπαιζαν αρμόνιο, κιθάρες, κλαρίνο. Νωρίτερα είπαν τα ποιήματά τους, τραγούδησαν, αφηγήθηκαν.

Γιορτάζοντας την επέτειο της 25ης Μαρτίου, τα αγόρια και τα κορίτσια, που πριν έξι χρόνια περνούσαν δειλά και σαστισμένα το κατώφλι του μεγάλου σχολείου, το αποχαιρετούν ψηλότερα, μεγαλύτερα, δυνατότερα και σοφότερα. Τα παιδιά της Στ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου στην τελευταία γιορτή, πριν το γυμνάσιο.

Τ.Τ.

Αφήνει παρακαταθήκη

Τους περιφερειακούς συμβούλους αποχαιρέτισε χθες ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνοντας πως δε θα είναι ξανά υποψήφιος στη νέα περιφερειακή θητεία.

Ο Αποστόλης Οικονόμου, τα τελευταία οκτώ χρόνια, κατά κοινή ομολογία, παρείχε σημαντικές υπηρεσίες προς τους πολίτες με την εμπειρία και τις γνώσεις του, ακόμη και σε θέματα που δεν άπτονταν της αμέσου αρμοδιότητάς του. «Διέπραξα το αδίκημα της αντιποίησης αρχής και με δόλο, γιατί ξέφυγα από τις στενές αρμοδιότητες μου», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πολλά από τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε έχουν ενταχθεί στη νέα νομοθεσία για το θεσμό των Διαμεσολαβητών, που θα διαδεχτεί τους Συμπαραστάτες.

Πέρα από τις χιλιάδες υποθέσεις που τον απασχόλησαν και τους ανθρώπους που βοήθησε, ο κ. Οικονόμου, σε συνεργασία με τον Συμπαραστάτη του δήμου Ιωαννιτών, αφήνει πίσω του ένα σημαντικό εργαλείο. Τον οδηγό για τα δικαιώματα των ανθρώπων, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (άνεργοι, άστεγοι, με αναπηρία κ.α.), ο οποίος θα δημοσιευθεί σύντομα.

Γ.Χ.

Μείναμε με την απορία

Το ζήτημα των πτηνο-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων το έχουμε ακούσει ξανά και ξανά. Το πτηνο-κτηνοτροφικό κεφάλαιο είναι πολύ σημαντικό για τα Γιάννενα, με μεγάλες επιχειρήσεις που συνεισφέρουν σε θέσεις εργασίας, στην οικονομία και πρωταγωνιστούν στον κλάδο τους πανελλαδικά.

Δε θεωρούμε ότι ο κλάδος συνολικά δε δείχνει την απαιτούμενη περιβαλλοντική ευαισθησία. Μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις, σε μικρές μονάδες.

Μας ξένισε να ακούγεται ενώπιον του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και των εκπροσώπων των αρχών ότι δεν τηρούνται οι προδιαγραφές λειτουργίας και να μην απαντά κανείς, ώστε να εξηγήσει τι και για ποιον λόγο συμβαίνει, αν υπάρχουν κάποιες εξηγήσεις. Μάλιστα και ο ίδιος ο υπουργός είπε ότι δε θα υπέγραφε Π.Δ., που δεν είναι σύννομο με τους κανόνες της Ε.Ε., γεγονός που επίσης μας δημιουργεί απορίες.

Γ.Χ.

Λογικά άλματα

Είναι να απορεί κανείς πραγματικά με τις παρατάξεις του ΚΚΕ. Ο δήμος Ιωαννιτών έβγαλε πρόγραμμα, με το οποίο καλεί όλους τους εργαζόμενους της αποκομιδής για δουλειά τη μέρα της 25ης Μαρτίου, αντί να ισχύσει, λόγω αργίας, το πρόγραμμα με εφεδρικά πληρώματα. Και καλά έκανε θα πούμε εμείς, γιατί η αργία έρχεται μετά από Κυριακή και φανταστείτε την εικόνα που θα αντιμετωπίζαμε πολίτες και επισκέπτες. Έρχεται, όμως, η παράταξη ΟΤΑ-ΔΑΣ και δεν καταγγέλλει απλά τον δήμο για το ότι στερεί στους εργαζόμενους την αργία, αλλά ότι το κάνει για να μη μείνει χωρίς σκουπίδια το εργοστάσιο απορριμμάτων. Λες και την επόμενη μέρα τα σκουπίδια δε θα πήγαιναν στο εργοστάσιο, αλλά θα εξαϋλώνονταν.

Α.Τ.

O «Σκυλόσοφος» στη λίμνη

Να τα φτιάξουμε τα καραβάκια μας και να τα ρίξουμε στη λίμνη και πάλι, είπαν αναγνώστες και καταγράψαμε την άποψή τους σε πρόσφατο σχόλιο στην Τσιμπίδα. Κι ύστερα δημοσιεύσαμε στη φωτογραφία της ημέρας, το φρεσκοβαμμένο καραβάκι ανάμεσα από τα καλάμια στην Ντραμπάτοβα, που τράβηξε συμπολίτης. Η βάρκα, που φέρνει το συμβολικό για τα Γιάννενα και το νησί μας όνομα Σκυλόσοφος και είναι στηριγμένη πάνω στους πασσάλους, δεν είναι παρατημένη στη μοναξιά της, αλλά έχει κοντά της τους νησιώτες λεμβούχους ως εργάτες της, που τη φτιάχνουν και σε λίγες μέρες θα τη ρίξουν στη λίμνη. Αυτή είναι και η επιθυμία των αναγνωστών, που εκφράζεται μέσα από την έγνοια τους για την τύχη τους. Η δική μας ευχή, που συντάσσεται μαζί τους, είναι να δούμε το καραβάκι και πάλι να πλέει στα νερά της Παμβώτιδας. Οσονούπω έρχεται η μεγάλη ημέρα και χαιρόμαστε για το πλεούμενο, που έγραψε την ιστορία του στην Παμβώτιδα με τα ταξίδια του.

Λ.Τ.

Δημοτικά έργα

Επειδή κάποιοι εκφράζουν δυσαρέσκεια γιατί -λένε- γίνονται τώρα προεκλογικά έργα στην πόλη ρωτάμε και εμείς με τη σειρά μας αν το πρόβλημα είναι ο χρόνος εκτέλεσης των έργων ή η αναγκαιότητά τους; Ενόψει εκλογών πρέπει να σταματήσει όλη η δραστηριότητα και να συνεχιστεί μετά τις εκλογές; Ασφαλώς όχι, πιστεύουμε. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση πάντα υπάρχει ο προβληματισμός, ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις όχι χωρίς λόγο. Η ουσία παραμένει. Είναι απαραίτητα τα όποια έργα εκτελούνται αυτή την εποχή, που άνοιξε ο καιρός -όπως πάντα άλλωστε- ναι ή όχι;

Σ.Κ.

Μπρος γκρεμός…

«Από του Καπιτωλίου μέχρι της Ταρπηίας Πέτρας δεν είναι παρά ένα βήμα», για να χρησιμοποιήσουμε τη φράση που αποδίδεται στον σύντροφο Φιντέλ Κάστρο. Σημειωτέον ότι από την Ταρπηία Πέτρα στον λόφο του Καπιτωλίου, οι Ρωμαίοι γκρέμιζαν τους καταδικασμένους. Από τον θρίαμβο μέχρι τη βαρύγδουπη πτώση δεν είναι παρά ένα βήμα. Να το πούμε και ας το πάρει το ποτάμι ή και ας πέσει στον  γκρεμό: Παρατηρούμε τελευταία βήματα απεγνωσμένα για μια σωτηρία, που δεν έρχεται καθώς φαίνεται. Ποιος τα κάνει; Ε… τώρα όλα λιανά τα θέλετε, δεν βλέπετε τις φωνές και τις κινήσεις απόγνωσης των… καταδικασμένων, που πέφτουν δημοσκοπικά από γκάλοπ σε γκάλοπ και ζητάνε σανίδα σωτηρίας σε νέες ενωμένες παρατάξεις; Το κακό είναι ότι θα πέσουμε και εμείς από τη Σκύλα στη Χάρυβδη, χωρίς  να είμαστε ούτε με τη μία ούτε με την άλλη.

Π.

Σχετικά άρθρα

Ν. Έξαρχος – Υπέρ μιας ενιαίας σχέσης εργασίας για τους πυροσβέστες

«Προσάναμμα» για τις φωτιές η ακολουθούμενη πολιτική

Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ την Πέμπτη