Απόψεις

Ποδηλατόδρομοι στα Ιωάννινα – Η κρίσιμη συγκυρία σήμερα

Γράφει ο Σπύρος Ζαφείρης.

Το θέμα αυτό αφορά την βιώσιμη αστική κινητικότητα και, σε συνάρτηση με αυτή, την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Τα Ιωάννινα είναι στο πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα «100 πόλεις κλιματικά ουδέτερες και ψηφιακά έξυπνες μέχρι το 2030». Τα Ιωάννινα φιλοδοξούν να γίνουν «ψηφιακό κέντρο» της βορειοδυτικής Ελλάδας και των Βαλκανίων (όπως τουλάχιστον έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια αρκετές φορές από θεσμικούς φορείς και πρόσωπα-«πιασάρικο» πολύ, είναι η αλήθεια, ιδίως εν όψει των εκλογών του περασμένου έτους…). Τα Ιωάννινα έχουν γίνει ο «κόμβος υπηρεσιών» με τα παραρτήματα ελληνικών και πολυεθνικών εταιριών που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη τα τελευταία αρκετά χρόνια και που έφεραν «νέο» κόσμο στην περιοχή, αλλά και κράτησαν αποφοίτους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, γηγενείς και μη, ως εργαζόμενους.

Όλα τα παραπάνω έφεραν ένα νέο αέρα αισιοδοξίας για το αίτημα των ποδηλατοδρόμων. Χρηματοδοτήσεις (εν αναμονή) και καθοδήγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να κυκλοφορούμε (μέχρι το 2030 μην ξεχνάμε…) βιώσιμα και έτσι να συνεισφέρουμε στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας. Κυρίως όμως στην αύξηση του επιπέδου ποιότητας ζωής. Υψηλού μορφωτικού επιπέδου εργαζόμενοι που έχουν έρθει από Ελλάδα και εξωτερικό για τις νέες εταιρίες στην πόλη και έφεραν μαζί τη νοοτροπία τους και, κάποιοι εξ αυτών, ένα εργαλείο που το είχαν – ενδεχομένως- σε καθημερινή χρήση: το ποδήλατο.

Το 2022, από ενδιαφέρον για την βιώσιμη αστική μετακίνηση και ως περιστασιακός ποδηλάτης, συμμετείχα στα  τρία «Εργαστήρια Ποδηλάτου» τα οποία έγιναν από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. Στην πράξη ήταν ένα φόρουμ δημόσιας διαβούλευσης, ανοικτό στους πολίτες, στο οποίο, μελετητική ομάδα, δημοτική Αρχή, υπηρεσιακοί εκπρόσωποι και πολίτες, σχεδίασαν μαζί το πως θα βάλουμε το ποδήλατο στη ζωή της πόλης. Η δουλειά που έγινε στα εργαστήρια ήταν δημιουργική και ουσιαστική. Η μελετητική ομάδα του Ομότιμου Καθηγητή ΕΜΠ, Πολεοδόμου-Συγκοινωνιολόγου κ. Θάνου Βλαστού, (ο οποίος θεωρείται ως ο «γκουρού των ποδηλατοδρόμων» στην Ελλάδα από την μακροχρόνια ενασχόλησή του), έκανε εξαιρετική δουλειά και ενέπλεξε ουσιαστικά τους συμμετέχοντες πολίτες για το τελικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, στη μελέτη δόθηκαν και προτεραιότητες στο Δήμο για την υλοποίηση αυτής.

Από τα εργαστήρια, εκτός από το επίπεδο της δουλειάς που έγινε, συγκράτησα δύο πράγματα: το ότι θα παρέδιδαν την μελέτη στο Δήμο τέλος του μήνα (12/2022) και αυτό που μας είπε ο κ. Βλαστός: όταν κάλεσε την ομάδα του αρχικά ο τότε Δήμαρχος, ο αείμνηστος Μωυσής Ελισάφ, δεν τους ζήτησε να φτιάξουν ποδηλατόδρομους (όπως ήταν συνήθως η εμπειρία τους), αλλά να βάλουν το ποδήλατο στη ζωή της πόλης!

Και που βρισκόμαστε σήμερα; Είχε γίνει η δημοπράτηση κάποιας ποδηλατικής διαδρομής στο παραλίμνιο μέτωπο της πόλης από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, έγινε ο διαγωνισμός, έχει οριστεί ο ανάδοχος και…αναμένουμε.

Είναι καιρός να έρθει το θέμα της μελέτης αυτής στην πολιτική επικαιρότητα. Να ενημερωθούμε οι πολίτες από την προηγούμενη και την τωρινή δημοτική Αρχή στο που παρέδωσε το έργο η μία, τι βρήκε και τι σκοπεύει -και πότε- να κάνει η άλλη. Κι αν θα το κάνει με τη βοήθεια της μελετητικής ομάδας ή θα το πιάσει από την αρχή με νέους συνεργάτες (θα προσέθετα).

Ο καιρός περνάει και όσοι ενδιαφερόμαστε για την ένταξη του ποδηλάτου στη ζωή της πόλης θέλουμε να ενημερωθούμε για την πρόοδο του θέματος αυτού. Σήμερα.

Σχετικά άρθρα

Πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό του Δημοτικού Πάρκινγκ

Γεωργία Χαλάτση

Κέρδος οι υψηλές ταχύτητες, ζημία το… σκάψιμο

Ενίσχυση της συνεργασίας με στόχο τη διεύρυνση των δράσεων