Γωνία οδών Βλαχάβα και Ιγνατίου Άρτας. Ένα, που έχει ήδη κριθεί ετοιμόρροπο, παλιό σπίτι ετοιμάζεται να καταρρεύσει, όπως άλλωστε φαίνεται στη σημερινή φωτογραφία ημέρας. Ο κίνδυνος καθημερινού ατυχήματος είναι κάτι περισσότερο από υπαρκτός. Παραστάσεις προς τους αρμοδίους από τους κατοίκους της περιοχής έγιναν επανειλημμένα. Διαβεβαιώσεις για λήψη μέτρων επίσης έγιναν επανειλημμένα. Ατυχώς όμως μείναμε στον προφορικό λόγο. Από έργο τίποτε. Για άλλη μια φορά περιμένουμε να συμβεί το μοιραίο και μετά να ενεργήσουμε. Γ.Γ.
Απόψεις

Χρόνια πολλά, βρε

Με ένα εκνευριστικό και ξεπερασμένο εργαλείο προώθησης προϊόντων, την τιμή του εισιτηρίου του Αστικού ΚΤΕΛ, τα σκουπίδια της Κέρκυρας και τα προεκλογικά έργα που εξαγγέλλονται ή γίνονται και ενοχλούν ασχολήθηκε η σημερινή Τσιμπίδα του Ηπειρωτικού Αγώνα. Τη συνοδεύει άλλο ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι της πόλης.

Μπροστά σε ένα περιστατικό, που πραγματικά μας εκνεύρισε, βρεθήκαμε χθες. Οι εταιρίες καλλυντικών και άλλων προϊόντων χρησιμοποιούν διάφορες προωθητικές μεθόδους για να προσεγγίσουν τους καταναλωτές και να κάνουν πωλήσεις, κάτι απόλυτα θεμιτό.

Μια τέτοια συνάντηση είχαμε, λοιπόν, και, προκειμένου να μη φανούμε αγενείς, κοντοσταθήκαμε να ακούσουμε τι προσφέρει η εταιρία, περιμένοντας βέβαια τη… φάκα. Ωστόσο, η έκπληξη προήλθε από την απάντηση στην ερώτηση «πρέπει να αγοράσω κάτι;».

Η ευγενέστατη, κατά τα άλλα, κοπέλα, μας απάντησε ως εξής «ο κ. τάδε (γνωστό όνομα επιχειρηματία και ομίλου) έχει φέρει δέκα κορίτσια για να δουλέψουν, εκ των οποίων οι εννέα θα προσληφθούν ανάλογα με τις πωλήσεις και…» Και κάπου εκεί τη σταματήσαμε, διαφωνώντας πλήρως με τη λογική (αν υπάρχει) του κ. τάδε.

Δεν ξέρουμε αν όντως αυτός είναι ο τρόπος επιλογής πιθανών εργαζομένων, ούτε αν αυτή η ατάκα χρησιμοποιείται απλά ως ένα εργαλείο μάρκετινγκ. Η σκέψη να ισχύει το δεύτερο είναι, όμως, η πιο εκνευριστική και μας επιβεβαιώνει, για μια ακόμη χρονιά, ότι η Ημέρα της Γυναίκας έχει καταντήσει ένα κατασκεύασμα για ωραία λόγια, για να ξεχνάμε τι συμβαίνει γύρω μας. Και για αγορές, φυσικά.

Γ.Χ.

Για να μας λυθεί η απορία

Κάθε φορά που τίθεται θέμα τιμής εισιτηρίου για τα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ, ο πρόεδρος απαντά ότι το κόστος του εισιτηρίου ορίζεται από το υπουργείο Μεταφορών. Ίσως, λοιπόν, θα πρέπει να απευθυνθούμε εκεί για να μας εξηγηθεί πώς το εισιτήριο του υπεραστικού ΚΤΕΛ για προορισμούς, όπως η Ασφάκα και οι Καρυές, είναι φθηνότερο από το εισιτήριο του Αστικού ΚΤΕΛ προς Πανεπιστήμιο και Νοσοκομείο, παρότι οι προορισμοί αυτοί είναι σε μεγαλύτερη απόσταση και πολύ μικρότερη κίνηση επιβατών. Για να μας λυθεί κι εμάς η απορία.

Α.Τ.

Δύο μήνες προθεσμία

Προειδοποιητική επιστολή στις ελληνικές αρχές έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας τες να εξασφαλίσουν την εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας για τα απόβλητα στην Κέρκυρα.Τον Ιούλιο του 2018, η Επιτροπή άρχισε να λαμβάνει καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες, τα απόβλητα του νησιού δε συλλέγονταν ούτε υποβάλλονταν πλέον σε επεξεργασία, αλλά εγκαταλείπονταν στους δρόμους ή αποστέλλονταν σε μυστικές τοποθεσίες. Από τον Νοέμβριο του 2008, ισχύει οδηγία της Ε.Ε. που αφορά στη λήψη κατάλληλων μέτρων για τη διαχείριση και την επεξεργασία των αποβλήτων των κρατών-μελών, με στόχο την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, ενώ ενθαρρύνεται η απομάκρυνση από την υγειονομική ταφή και η στροφή προς την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. «Το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που επικρατεί στην Κέρκυρα όσον αφορά τα απόβλητα, συνιστά σαφή παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη. Πέραν, βέβαια, της απάντησης, μένει να δούμε και τι θα γίνει με τα σκουπίδια της Κέρκυρας από εδώ και πέρα, γιατί το καλοκαίρι πλησιάζει και μαζί με τους τουρίστες θα αυξηθούν και οι ποσότητες των απορριμμάτων, χωρίς ακόμη να έχει βρεθεί οριστική λύση για τη διαχείρισή τους.

Γ.Χ.

«Προεκλογικά έργα»

Ομολογώ ότι δεν μπορώ να αντιληφθώ την άποψη ορισμένων πολιτών -και ιδιαίτερα των παρατάξεων που διεκδικούν την εξουσία είτε κεντρική αυτή είναι, είτε δημοτική, είτε περιφερειακή- ότι όλα τα έργα που γίνονται σχεδόν τον τελευταίο χρόνο πριν τις εκλογές, είναι ύποπτα, ενέχουν δόλο και εκλογική σκοπιμότητα! Έτσι, λοιπόν, π.χ. ανακατασκευάζει η δημοτική αρχή την περίοδο αυτή δρόμους και πλατείες, διαπλατύνει τα πεζοδρόμια και επεμβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην πόλη, ανεξάρτητα και του ότι παρόμοια έργα έγιναν σε όλη τη διάρκεια του προγενέστερου χρόνου της θητείας της, εφόσον το κάνει πριν από τις εκλογές, το κάνει μόνο για προεκλογικούς λόγους! Θεωρώ ότι είναι μια άποψη κακόπιστη, πλήρως υστερόβουλη και για να αντιστρέψουμε το αίτιο, αυτή διατυπώνεται με προεκλογική αντιπολιτευτική διάθεση. Δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνει ο φορέας της εξουσίας; Τον τελευταίο χρόνο, πριν τις εκλογές, να μην κάνει κανένα έργο; Να σταυρώσει τα χέρια για να μην κατηγορηθεί ότι οποιοδήποτε πραγματοποιεί στην παραπάνω «πονηρή» περίοδο γίνεται για την εκλογική της βελτίωση; Και για να διευκρινίσω, για να μην παρεξηγηθώ, η «κριτική» αυτή συνήθεια πριν τις εκλογές αφορά κάθε αντίπαλη παράταξη ουδεμιάς εξαιρουμένης. Σε κάθε προεκλογική περίοδο, το φαινόμενο αυτό φουντώνει, ανάλογα με τις συνθήκες και τις δυνατότητες που παρέχονται σε κάθε αντιπολιτευόμενη παράταξη ή μεμονωμένο άτομο. Αυτό όμως δεν είναι δείγμα πολιτικού πολιτισμού. Θα μου πείτε τώρα με τι ασχολείσαι, αυτά είναι ψιλά γράμματα! Παρόλα αυτά όμως, ένας έστω και ελάχιστος προβληματισμός, ίσως θα μας έκανε  καλύτερους!

Γ.Γ.

Σχετικά άρθρα

Εκλογές στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ιωαννίνων

Λανθασμένη ερμηνεία του νόμου βλέπει το Αστικό ΚΤΕΛ

Νέα «ήθη» και στις προεκλογικές δραστηριότητες