Ένα ασυνήθιστο παράδοξο (αν και στους κάδους σκουπιδιών της πόλης πιο συνηθισμένα είναι τα παράδοξα από τα ορθά). Ελένης Ζωγράφου. Κομμένα κλαδιά δέντρων, χαρτόκουτα πεταμένα στον δρόμο. Δίπλα, ο συμβατικός κάδος και ο κάδος της ανακύκλωσης άδειοι. Σχεδόν μεταφυσικό.
Αίθουσα ΣύνταξηςΑπόψεις

Ο Άρχοντας Υμνωδός

Με τον αείμνηστο Σπύρο Υφαντή, τις προτάσεις των υποψηφίων για τα αδέσποτα και τον αντικαπνιστικό, τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Ηπείρου στο Νταβός και τα καλά λόγια που είπε γι' αυτόν ο Σταύρος Μπένος, τον Μάκη Χρυσοστόμου και τις ευρωεκλογές ασχολήθηκε η σημερινή Τσιμπίδα του Ηπειρωτικού Αγώνα. Τη συνοδεύει... ένα ασυνήθιστο παράδοξο.

Τον αλησμόνητο Σπύρο Υφαντή, του οποίου τίμησαν τη μνήμη τη Δευτέρα το απόγευμα η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής μουσικής,  είχαμε την τύχη να τον ακούσουμε πολλές φορές να ψάλλει στη μητρόπολη, αλλά έτυχε και να τον συναναστραφούμε σε εκδηλώσεις που διοργάνωναν φίλοι μας κατά καιρούς. Επομένως, γνωρίζαμε αρκετά καλά τον πρωτοψάλτη της μητρόπολης, που προσέδιδε μια άλλη κατάνυξη στην όλη λειτουργία, αλλά κυρίως γνωρίζαμε τον δάσκαλο και άνθρωπο Υφαντή. Όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση αυτή τη μέρα, μας μετέφεραν τη συγκίνησή τους από τις αναφορές στην προσωπικότητά του, αλλά κυρίως από τις ψαλμωδίες οι οποίες ακούστηκαν. Ήταν εκεί για να τον τιμήσουν και πολλοί σημερινοί πρωτοψάλτες και λαμπαδάριοι, που υπήρξαν μαθητές του, αλλά και άλλοι μαθητές από σχολεία στις περιοχές από τις οποίες πέρασε και δίδαξε. Κι όλοι είχαν να θυμηθούν γεγονότα από την πορεία του. Εμείς τον θυμόμαστε δίπλα από τον καλό ιερέα, φίλο και συσπουδαστή του πατέρα Γιώργο Βλέτσα να ψάλλει στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας παλιών συναδέλφων δασκάλων.

Λ.Τ.

Αδέσποτα και τσιγάρα

Χωρίς βέβαια να παραγνωρίζουμε την πολιτική διάστασή τους, οι εκλογές για τη διοίκηση των δήμων έχουν τη δυνατότητα να φέρουν στην επικαιρότητα τα τοπικά προβλήματα, που απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους. Η ανάδειξη των προβλημάτων αυτών καθορίζει εν πολλοίς και τη στάση των εκλογέων έναντι των υποψηφίων. Έτσι, πέραν των συνηθισμένων θεμάτων (καθαριότητα, οδοποιία, περιβάλλον κ.λπ.), σπουδαίο ρόλο στη στάση των ψηφοφόρων θα παίξουν οι προτάσεις των υποψηφίων για επίλυση των δύο προβλημάτων που πρωτεύουν στις εκτιμήσεις όλων των πολιτών της χώρας και που απαιτούν τη λύση τους. Το πρώτο αφορά τα αδέσποτα και το δεύτερο την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Επειδή μάλιστα ο νομοθέτης έχει χορηγήσει την αρμοδιότητα για επίλυση αυτών των προβλημάτων στους δήμους, αναμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε από τους υποψηφίους τι μέλλει γενέσθαι για τα δύο αυτά ζητήματα.

Α.Β.

Έχει τα δίκια του

Πικραμένος εμφανίζεται ο Μάκης Χρυσοστόμου, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα τις τελευταίες ημέρες, λόγω της κριτικής για τον μισθό του. Από τη μία τονίζει πως σκόπιμα υπερτονίστηκε πως ξεπερνά τα 2.000 ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα αυτές είναι μικτές αποδοχές και στην τσέπη του θα καταλήξουν 1.300 ευρώ περίπου. Από την άλλη, υποστηρίζει πως η χρήση του 2016 είναι θετική, άρα δικαιούται να έχει μισθό, ενώ επικαλείται και τη μισθοδοσία προέδρων άλλων ΔΕΥΑ της χώρας, που είναι στα ίδια επίπεδα. Η πίκρα του προέρχεται, όμως, και για έναν επιπλέον λόγο. Θεωρεί πως είναι άδικο να γίνεται κουβέντα μόνο για τα χρήματα που θα εισπράξει ο ίδιος, από τη στιγμή που ανάλογους μισθούς εισπράττουν αντιδήμαρχοι, με τους οποίους δουλεύει το ίδιο ή και περισσότερο, ενώ επιπλέον βρίσκεται σε μια «ηλεκτρική καρέκλα» και έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με προβλήματα πολιτών.

Α.Τ.

Ευχαριστίες με αιτία

Περίσσεψαν τα καλά λόγια του προέδρου του Σωματείου Διάζωμα Σταύρου Μπένου για τον Αλέκο Καχριμάνη, κατά την πρώτη συνεδρίαση του cluster, στο οποίο συμμετέχουν και υπηρεσιακοί παράγοντες που «τρέχουν» το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα και εκπρόσωποι επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν. Ο κ. Μπένος έκανε λόγο για «ντομπροσύνη και αποτελεσματικότητα, που σπάνια συναντά κανείς» και η αλήθεια είναι πως αν η περιφερειακή αρχή δεν είχε από την αρχή αντιληφθεί τις δυνατότητες αυτού του εγχειρήματος, δύσκολα θα μπορούσαν να γίνουν πολλά έργα, όπως η απομάκρυνση της εθνικής οδού από τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης. Από εδώ και πέρα, βέβαια, το εγχείρημα περνά στα χέρια των επιχειρηματιών, που θα πρέπει από την πλευρά τους να ενστερνιστούν τη σημασία του και τα οφέλη που μπορούν να υπάρξουν.

Γ.Χ.

Στο ελληνικό «Νταβός»

Ομιλητής στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το επονομαζόμενο και ελληνικό «Νταβός», θα είναι ο περιφερειάρχης Ηπείρου το απόγευμα της Παρασκευής. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο κ. Καχριμάνης θα μιλήσει στην ενότητα που αφορά την Τοπική και Περιφερειακή Διακυβέρνηση και τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία. Στο ίδιο πάνελ θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και ο Γ.Γ. Επενδύσεων Π. Κορκολής. Αν δει κανείς τη λίστα των ομιλητών, μάλλον περιποιεί τιμή για την Ήπειρο ότι θα έχει τον δικό της εκπρόσωπο.

Α.Τ.

Επειδή…

Επειδή η ήττα στις Ευρωεκλογές θα είναι βαριά κι ασήκωτη, επειδή οι εθισμένοι σ την καρέκλα της εξουσίας θα έχουν να αντιμετωπίσουν το μέγιστο υπαρξιακό τους πρόβλημα, επειδή έχουν δει στο παρελθόν να πιάνει τόπο η υποσχεσιολογία τους, επειδή οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» από άλλους πολιτικούς χώρους είναι σε περίσσευμα, επειδή η κοινωνία μας απειλείται από την ακροδεξιά –που μέχρι πρότινος συγκυβερνούσε- και τέλος, επειδή προοδευτικοί αυτοχαρακτηρίζονται μόνο οι κρατιστές σ’ αυτή τη χώρα, ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει μπροστά για να συγκροτήσει τον κεντροαριστερό πόλο που θα αντιταχτεί στις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές», που θα φέρει ο Κυριάκος. Ας είναι καλά ο άνθρωπος που μας σκέφτεται.

Π.Ζ.

Κύριε Διευθυντά

Ελπίζω ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον πολιτικό μας στίβο έγινε πλέον κατανοητό ότι γίναμε περισσότερο σοφοί. Μάθαμε ότι λέξεις όπως π.χ. «πολάκης», «άδωνις» υπερίπτανται των εγκοσμίων. Τελικά δεν είναι συμπτώματα, είναι ιδέες.

Σ.Κ.

Σχετικά άρθρα

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας

ΑΣΔΣΑ Ηπείρου: Προμηνύεται δύσκολη η… συμβίωση

Αποστόλης Τζελέτας

Μόνη λύση η μαζική εγκατάσταση αντλιών θερμότητας