Νεοφύτου Δούκα 23. Ένα παλιό σπίτι στα Γιάννενα, που μπορεί να μην έγραψε λαμπερή ιστορία στην πόλη, έχει όμως να διηγηθεί τις δικές του ιστορίες, μέσα από τους χώρους του. Οι ιδιοκτήτες του, κλείνοντας την πόρτα πίσω τους, προνόησαν για την ασφαλή διέλευση των πεζών, καλύπτοντας τη στέγη του και τα άλλα επικίνδυνα σημεία του. Αν και την πρόσοψή του κάποιοι την γέμισαν με ακατάληπτα συνθήματα, εκείνο εξακολουθεί να στέκεται ολόρθο, δίνοντας το στίγμα της παλιάς γειτονιάς.
Απόψεις

Στα… θρανία οι υποψήφιοι

Με το προσφιλές και επίκαιρο θέμα των επερχόμενων εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης ασχολείται και η σημερινή Τσιμπίδα του Ηπειρωτικού Αγώνα. Εξαίρεση αποτελούν τα σχόλια για την... ποίηση στη Βουλή, την πίτα της χορωδίας της Αγίας Μαρίνας και τη βραδινή αλλαγή λαμπτήρων στους δρόμους της πόλης. Τα σχόλια συνοδεύει -πάντα- η φωτογραφία ημέρας.

Πολλά περιλαμβάνει η προετοιμασία των υποψηφίων για τις εκλογές και δεν εννοούμε μόνο το πρόγραμμα θέσεων και δράσεων, ούτε το πρόγραμμα παρουσιών σε κοπές πίτας, εκδηλώσεις κ.λπ. Τυχαία, μάθαμε πως πλέον λειτουργούν και σεμινάρια προετοιμασίας για τις εκλογές, που απευθύνονται σε υποψηφίους, από ευρωβουλευτές μέχρι δημοτικούς συμβούλους και στελέχη κομμάτων και παρατάξεων. Δεν ξέρουμε αν διοργανώνονταν και τα προηγούμενα χρόνια τέτοια σεμινάρια, ούτε είμαστε αντίθετοι, αφού η πολιτική επικοινωνία έχει τους δικούς της κανόνες, τους οποίους καλό είναι να γνωρίζουν όσοι κατέρχονται στον πολιτικό στίβο. Προτεραιότητα, ωστόσο, θα πρέπει να έχει η ουσία της πολιτικής, που είναι η προσφορά στα κοινά, μέσα από ιδέες και όραμα.

Ψάχνοντας, πάντως, στο διαδίκτυο, δε βρήκαμε κάποια διοργάνωση στα Γιάννενα, γιατί πράγματι θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τους υποψηφίους να κάθονται δίπλα-δίπλα με τους ανθυποψηφίους τους και να ανταλλάσσουν σημειώσεις για το πώς να κάνουν χορηγούμενες διαφημίσεις στο facebook ή πώς δε θα δείχνουν τον εκνευρισμό τους.

Γ.Χ.

Αλλού μας περισσεύουν

Μπορεί να αναδείξαμε το θέμα της προοπτικής αναστήλωσης της γέφυρας Κοράκου στην κοιλάδα του Αχελώου, αλλά δε σημαίνει πως είμαστε και απόλυτα σύμφωνοι. Κατανοούμε απόλυτα την επιθυμία των φορέων της περιοχής να δουν το γεφύρι να στήνεται εκ νέου, αλλά το να δαπανηθούν 16,5 εκ ευρώ μας ακούγεται κάπως. Και όχι μόνο σε μας, αλλά σε πάρα πολύ κόσμο. Γιατί δεν μπορείς να λες όχι στον κόμβο του Δρίσκου, λόγω του κόστους που υπολογίζεται σε κάτι παραπάνω από 2 εκ. ευρώ, και την ίδια ώρα να φτιάχνεις ένα γεφύρι, που κοντεύει αιώνας από την πτώση του, μόνο και μόνο επειδή έκανες την αρχή με το γεφύρι της Πλάκας και άνοιξε και σε άλλους η όρεξη. Πρέπει να μπουν κάποιες προτεραιότητες σε εθνικό και σε περιφερειακό επίπεδο, και όχι ο κάθε υπουργός ως κομματάρχης άλλης περιοχής να μοιράζει έργα κατόπιν δικής του βούλησης. Στο κάτω-κάτω με δικά μας χρήματα σχεδιάζει να το κάνει, από τους Ευρωπαίους έχουμε προς το παρόν μόνο τα καλά λόγια και τα χτυπήματα στην πλάτη για το γεφύρι.

Α.Τ.

Χαλαρά

«Το ΚΙΝ.ΑΛ. ποιον έχει στην περιφέρεια υποψήφιο», με ρώτησε χθες ένας συμπολίτης και πάνω που ετοιμαζόμουν να του πω πώς είναι δυνατόν να μην το έχει ακούσει, σκέφτηκα από πότε έχει να μας απασχολήσει ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημήτρης Δημητρίου. Και ψάχνοντας βρήκαμε ότι πρέπει να έχουν περάσει τρεις ολόκληρες εβδομάδες, με τελευταίο «σημείο ζωής» την ανακοίνωση της γραμματείας της παράταξης. Καλά είναι ο άνθρωπος, πάντως, μην ανησυχείτε. Τον βλέπουμε στις πίτες… Απλώς, φαίνεται να το έχει πάρει λίγο χαλαρά το όλο ζήτημα και –να σας πούμε την αλήθεια- δεν τον αδικούμε. Από τη στιγμή που το κόμμα, τη στήριξη του οποίου εξασφάλισε, είναι σκορποχώρι, δεν έχει και νόημα να το πολυζορίζει και ο ίδιος. Την ήττα θα τη χρεωθούν οι «φυγάδες», ενώ ο ίδιος μπορεί να ετοιμάζεται να προσφέρει χείρα συνεργασίας στον Αλέκο Καχριμάνη. Ας μην το πάει, όμως, πολύ χαλαρά, γιατί υπάρχει και ο κίνδυνος να μη χρειαστεί δεύτερος γύρος.

Α.Τ.

Όχι πόλεμος χαρακωμάτων

Θα είχε ενδιαφέρον μια συζήτηση, ένα ντιμπέιτ, όπως το λένε τώρα νεοελληνικά, με όλους τους υποψήφιους επικεφαλής για την περιφέρεια Ηπείρου μια φορά και μια άλλη για τον κεντρικό δήμο του νομού Ιωαννίνων. Έχουμε την εντύπωση ότι για την ώρα συνεχίζεται μια μάχη χαρακωμάτων και κανένας δεν ξέρει τι διαφέρει μια παράταξη από την άλλη και σίγουρα διαφέρει, αλλά μέχρι στιγμής υπάρχει σύγχυση. Επιτέλους να γίνει μια «μάχη» προγραμμάτων αντί χαρακωμάτων. Πού θα γίνει η συζήτηση; Είναι ένα θέμα η έδρα. Μια πρόταση και ας την πάρει το ποτάμι (όχι του Σταύρου). Στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου στην αίθουσα Πυρσινέλλα, η οποία νομίζουμε ότι είναι η καλύτερη και με την παρουσία φυσικά θεατών-ακροατών.

Π.

Επιμορφωτικές συνεδριάσεις

Πέρα από καβγάδες, οι συνεδριάσεις της Βουλής μπορεί να είναι και επιμορφωτικές. Όπως η χθεσινή, στη διάρκεια της οποίας είχαμε την ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε και να μάθουμε νέα ποιήματα. «Καινούριους τόπους δε θα βρεις, δε θα βρεις άλλες θάλασσες», είπε ο Τσίπρας στον Καμμένο, χρησιμοποιώντας στίχους από το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη «Η Πόλις». Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος, χρησιμοποίησε στίχους του Ματρώζου: «Αν ζητιάνοι σαν κι εμέ δεν έχυναν το αίμα, οι καπετάνοι σαν και σε δε θα φορούσαν στέμμα».

Α.Τ.

Συγκρατημένα και υποβλητικά

Την πίτα τους έκοψαν οι γυναίκες της χορωδίας, που φέρνει το όνομα της εκκλησίας τους της Αγίας Μαρίνης, την Πέμπτη το βράδυ στην αίθουσα Πλάζα του ξενοδοχείου Ολυμπίκ. Με τις ίδιες να συνοδεύουν τον ιερέα Δημήτρη Αναγνώστου στις ψαλμωδίες του, λίγο πριν εκείνος κόψει την πίτα για το καλό της χρονιάς.  Συγκρατημένα και υποβλητικά, όπως πάντα, η Μαίρη Κωστή απηύθυνε δυο λόγια, ενώ οι μουσικοί Χρήστος και Στέλιος γέμισαν με νότες κι ωραία τραγούδια την αίθουσα. Υπήρχε και φλουρί βεβαίως στην πίτα, που αντιστοιχούσε σε δυο αξιόλογα βιβλία,  που τα έχουμε υπόψη μας και τα οποία γράφτηκαν από γυναίκες. «Η προσφορά της μαρτυρικής Μουσιωτίτσας στη νεότερη ιστορία. Χρονικό του Ολοκαυτώματος (Ιούλιος-Αύγουστος 1943) της Γεωργίας Σταύρου-Αναγνώστου και «Τα πήραμε τα Γιάννενα» της Μαίρης Κωστή. Η βραδιά κύλησε όμορφα με τις χορωδούς να δίνουν δείγματα της καλλιφωνία τους, αλλά και να επιδίδονται στο χορό. Οι καιροί είναι δύσκολοι και η ανάγκη για ανάπαυλα, επιτακτική.

Λ.Τ.

Να λέμε και τα καλά

Έλεγε ο αξέχαστος Κώστας Νικολαΐδης, ο ωραίος εκείνος δάσκαλος, που άφησε το αποτύπωμά του στην περιοχή «ας μην τα μηδενίζουμε όλα», εννοώντας ότι πρέπει να βλέπουμε και τα καλά που γίνονται. Μάλιστα έγραφε σχόλια με αυτό τον τίτλο στην εφημερίδα: «Και το καλό να λέγεται».Την Τετάρτη κατά τις 9 το βράδυ οι κάτοικοι της οδού Καποδιστρίου αντίκρισαν μια εικόνα, που τους έδωσε μεγάλη ικανοποίηση. Ένα μικρό φορτηγάκι του δήμου σταμάτησε στο δρόμο τους και ο υπάλληλος παρατηρούσε ποιες λάμπες ήταν καμένες και τις άλλαζε. Στο πρόγραμμα υπήρχαν βέβαια και άλλοι δρόμοι. Να λοιπόν μια εκστρατεία φωτισμού της πόλης εκ μέρους του δήμου, που αξίζει να παινέψουμε.

Λ.Τ.

Σχετικά άρθρα

Π. Κολόκας: «Να ξεφύγουμε από την εποχή των δεινοσαύρων»

Με στόχο τη «μεγάλη αλλαγή» στην Ήπειρο

Γεωργία Χαλάτση

Με «άνοιγμα» σε όλους τους πολιτικούς χώρους και ειλικρίνεια η «Νέα Εποχή»

Ηπειρωτικός Αγών