Τρίτη άποψη

Εργαζόμενοι στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων:  «Τα Θύματα της ιδεοληπτικής νεοφιλελεύθερης αντίληψης στο χώρο της υγείας»

«Οι εργαζόμενοι στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων καλύπτουν πάγιες ανάγκες και είναι χρέος της κυβέρνησης να βρει με διακομματική συναίνεση τη ρύθμιση εκείνη που θα δίνει εργασιακή προοπτική στους σημερινούς συμβασιούχους και θα καλύπτει με σταθερό και ποιοτικό τρόπο τις ανάγκες του ΕΣΥ». Γράφει ο Δημήτρης Τζιάλλας.

Με πολιτική τους απόφαση και επιβολή, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. κατά τη διακυβέρνησή τους, είχαν παραχωρήσει αποκλειστικά στους εργολάβους τις υποστηρικτικές υπηρεσίες στα Νοσοκομεία, καταργώντας σταδιακά σχεδόν το σύνολο των οργανικών θέσεων (> 95%) των υπηρεσιών από αυτά. Το αποτέλεσμα, υπέρογκα κέρδη για τους εργολάβους και τις γνωστές εργασιακές συνθήκες «γαλέρας» για τους εργαζόμενους.

Μια από τις εμβληματικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το διώξιμο των εργολάβων από τα Νοσοκομεία, με τις Ατομικές Συμβάσεις Εργασίας. Η απόφαση μάλιστα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (υπόθεση C-260/17) δικαίωσε την ελληνική κυβέρνηση και έκρινε ότι είναι πλήρως συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο η νομοθεσία για την ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης των Νοσοκομείων και όλου του δημόσιου τομέα σε εργαζόμενους και όχι εργολάβους, απορρίπτοντας οριστικά τις αιτήσεις αναστολών που είχαν καταθέσει οι εργολάβοι.

Δόθηκε έτσι τέλος στις συνθήκες «γαλέρας» και της εργασιακής και οικονομικής εκμετάλλευσης που ζούσαν οι εργαζόμενοι στις υποστηρικτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση) από τους εργολάβους. Οι εργαζόμενοι απέκτησαν αξιοπρεπείς μισθούς καθώς οι αποδοχές τους αυξήθηκαν πάνω από 250-300 € μηνιαίως, ανθρώπινο ωράριο (μπήκε τέλος στα δεκάωρα) με πληρωμένες υπερωρίες και εξαιρέσιμα. Ακόμη και σε επίπεδο «κόστος-όφελος» που είναι η σημαία των τεχνοκρατών, το Δημόσιο αποδείχτηκε πιο οικονομικό και με περισσότερες δυνατότητες εξυπηρέτησης των πολιτών, καθώς σε πάνω από 70 Νοσοκομεία που υπογράφτηκαν συμβάσεις με τους εργαζόμενους, έμεινε παρακαταθήκη το όφελος > 70.000.000€/ έτος για το Δημόσιο.

Με την άνοδο στην κυβέρνηση της Ν.Δ, άρχισε η «προεργασία» για την επαναφορά των εργολάβων. Αυτή την υπεροχή του Δημοσίου που καταγράφηκε, και που τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ υπονόμευαν και συκοφαντούσαν συστηματικά, άρχισε να τη σαμποτάρει η κυβέρνηση της Ν.Δ, προσφέροντας, χωρίς ντροπή και αιδώ, «γη και ύδωρ» στους ιδιώτες για να συνεχίσουν να θησαυρίζουν εις βάρος του κράτους, των πολιτών και της κοινωνίας. Έτσι λοιπόν, με εγκύκλιο ο κ. Κοντοζαμάνης τον Σεπτέμβριο του 2019, μείωσε τον χρόνο των συμβάσεων από δύο έτη σε ένα έτος (κατά παράβαση του σχετικού Νόμου). Παρά τις δεσμεύσεις στη Βουλή, η κυβέρνηση δεν επέκτεινε το πλαίσιο των συμβάσεων πέρα τις 31/12/2019. Όμως, όπου μπορούσε, όπως στη 5η ΥΠΕ, επανάφερε τους εργολάβους (προφανώς πιο ακριβοί από τις συμβάσεις) πολύ πιο νωρίς, απολύοντας 122 συμβασιούχους.

Τώρα, λίγους μήνες πριν τη λήξη των ατομικών συμβάσεων, τα Νοσοκομεία, προχωρούν σε οικονομοτεχνικές μελέτες προκήρυξης προκειμένου να επανέλθουν οι εργολάβοι εκ νέου. Το ίδιο συμβαίνει και στο ΠΓΝΙ, που κατέγραψε κέρδη 500.000 ευρώ από την απομάκρυνση των εργολάβων, επί προηγούμενης διοίκησης. Προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης στην καθαριότητα, όπου απασχολούνται 200 και πλέον εργαζόμενοι, αξιοποιούνται ήδη τα πρόθυμα εκείνα (γνωστά) συνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ και εκείνα της ΔΑΚΕ που ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς από τη νέα διοίκηση σε ανάληψη θέσεων ευθύνης. Είναι δε τόσο προκλητική η τακτική τους, καθώς από τη μια χτυπάνε τις πλάτες στους εργαζόμενους ότι τελικά όλα θα πάνε καλά, και από την άλλη διαδίδουν πως οι εργαζόμενοι έχουν πολλές αναρρωτικές άδειες και το επίπεδο της καθαριότητας δεν είναι το ενδεδειγμένο. Παράλληλα, στήνουν το δίκτυο εξυπηρέτησης για όσους θα σκύψουν το κεφάλι, προκειμένου να μεσολαβήσουν στον εργολάβο για την τακτοποίησή τους την επόμενη μέρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το θέμα της εργασιακής προοπτικής των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) σε σίτιση, φύλαξη και καθαριότητα στις δημόσιες δομές υγείας. Το ερώτημα είναι επίκαιρο, καθώς η επιλογή της απομάκρυνσης των εργολάβων από τα νοσοκομεία δεν είναι ιδεοληπτική, αλλά στοχεύει αφενός στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και των φορολογουμένων πολιτών και αφετέρου στην εργασιακή κανονικότητα και σταθερότητα χιλιάδων εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Η είδηση που παρουσιάστηκε από τοπικά ΜΜΕ για παράταση της σύμβασης των εργαζομένων για ένα έτος δεν ισχύει και αφορά μόνο τους ελάχιστους εργαζομένους, που είναι σε ηλικία 55+, άρα οι περίπου 200 και πλέον εργαζόμενοι μένουν άνεργοι, καθώς φαίνεται να επανέρχεται ο ιδιώτης εργολάβος. Οφείλει επομένως η κυβέρνηση στη βάση και της ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να απαντήσει με σαφήνεια εάν α) θα επαναφέρει το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ στους τομείς της καθαριότητας – σίτισης – φύλαξης μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας, και β) αν θα προχωρήσει στην ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που λήγουν τέλος του 2021.

Επιπλέον θα πρέπει να απολογηθεί στην κοινωνία για την πολιτική επιλογή της επαναφοράς των εργολάβων στις δομές του ΕΣΥ, τη στιγμή που παρέχουν ακριβότερες υπηρεσίες και με χειρότερους όρους εργασίας και αμοιβής για τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων καλύπτουν πάγιες ανάγκες και είναι χρέος της κυβέρνησης να βρει με διακομματική συναίνεση τη ρύθμιση εκείνη που θα δίνει εργασιακή προοπτική στους σημερινούς συμβασιούχους και θα καλύπτει με σταθερό και ποιοτικό τρόπο τις ανάγκες του ΕΣΥ.

Η στήριξη του συνόλου των εργαζομένων, που έβαλε και εξακολουθεί να βάζει πλάτη στην πανδημία, είναι θέμα όλης της κοινωνίας και όχι των νεοφιλελεύθερων επιτελείων της ΝΔ. Να γνωρίζουν από τώρα πως κάθε προσπάθεια εκχώρησης δραστηριοτήτων στον χώρο της υγείας σε ιδιώτες θα μας βρουν απέναντι.

Σχετικά άρθρα

ΝΔ – Ο Κ. Σκρέκας υπεύθυνος για τον προεκλογικό αγώνα στην Ήπειρο

Πέντε θανάσιμα -για τη Δημοκρατία- αμαρτήματα

Νίκος Αλμπανόπουλος

Αλλαγή σελίδας, με πολλές μάχες μπροστά