Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Ολοκληρώθηκε η μελέτη, αναμένεται η συζήτηση

Μέτρα και παρεμβάσεις για τα προβλήματα υδροδότησης σε διάφορες περιοχές του δήμου ζήτησε από την διοίκηση της ΔΕΥΑΙ η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για τις ποσότητες άντλησης και τις διαρροές του δικτύου.

Παράλληλα, επανέφερε το θέμα τις τιμολογιακής πολιτικής και το αν η διοίκηση προτίθεται να την φέρει προς συζήτηση πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου, ενώ ειδική αναφορά στα έργα που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης για χρηματοδότηση, «Αποκατάσταση υφιστάμενων βασικών υποδομών λυμάτων στης ΔΕΥΑ Ιωαννίνων» και «Κατασκευή μονάδας ηλιακής ξήρανσης ιλύος ΕΕΛ Ιωαννίνων», με προϋπολογισμούς 9 εκατ. και 8,8 εκατ. αντίστοιχα χωρίς ΦΠΑ.

Η κ. Καλογιάννη σημείωσε πως παρά τους ισχυρισμούς πως για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, οι προδιαγραφές της διακήρυξης είναι τέτοιες ώστε να διασφαλίζεται μεγάλος και υγιής ανταγωνισμός προσφορών, και για τα δύο έργα υπάρχει ένας και μοναδικός υποψήφιος ανάδοχος για κάθε έργο, εκφράζοντας τον προβληματισμό της για το αν και κατά πόσο εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον από τη διαδικασία δημοπράτησης που επιλέχθηκε.

Σχετικά με τα προβλήματα υδροδότησης στη Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας ανέφερε ότι σε καθημερινή βάση δίνονται 6.500 χιλιάδες κυβικά νερού όταν οι ανάγκες έχουν υπολογιστεί στο μισό. Αυτό, όπως είπε ο κ. Μπαρτζώκας, δείχνει ότι μεγάλες ποσότητες νερού χρησιμοποιούνται για πότισμα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που ορισμένα σημεία και οικισμοί αντιμετωπίζουν συχνές διακοπές. Ο πρόεδρος της επιχείρησης έκανε γνωστό ότι έχει κινηθεί η διαδικασία για την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων ενώ σημείωσε ότι η επιχείρηση ολοκλήρωσε την μελέτη για την τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης.

Ο κ. Μπαρτζώκας, απαντώντας σε ερωτήσεις άλλων δημοτικών συμβούλων, επανέλαβε ότι το προσωπικό της επιχείρησης δεν επαρκεί ωστόσο δεσμεύεται από τα μνημονιακά μέτρα και δεν μπορεί να προχωρήσει σε προσλήψεις.

Στην υπηρεσία οι πράξεις αναλογισμού

Κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διατάξης συζήτηση, η κ. Καλογιάννη έθεσε ακόμη τα ζητήματα της μετεγκατάστασης του εργοταξίου, των προβλημάτων στην παραλίμνια περιοχή και το ζήτημα του Μάτσικα.

Σε ότι αφορά το παραλίμνιο μέτωπο απέδωσε στην δημοτική αρχή απουσία σοβαρού, μεσομακροπρόθεσμου χρονικού ορίζοντα σχεδιασμό και τυχαία αντιμετώπιση σημειώνοντας πως θα έπρεπε να έχει προηγηθεί μία ολοκληρωμένη μελέτη για την περιβαλλοντική αποκατάσταση και ανάπλαση του παραλίμνιου μετώπου. «Δυστυχώς, και το θέμα αυτό θα πρέπει να απασχολήσει την επόμενη δημοτική αρχή», σημείωσε και επίσης ζήτησε ενημέρωση σχετικά με  την επίδοση των πράξεων αναλογισμού σε 129 συνολικά ιδιοκτήτες για 44 ιδιοκτησίες στην περιοχή του Μάτσικα, πριν από ένα χρόνο περίπου.

Ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας απάντησε σε θέματα που τέθηκαν για την περιοχή του Μάτσικα σημειώνοντας ότι η πράξη αναλογισμού έγινε και επιδόθηκαν τα έγγραφα τον περασμένο Αύγουστο. Στην υπηρεσία του Δήμου κατατέθηκαν 40 ενστάσεις οι οποίες εξετάζονται και με την ολοκλήρωση θα ληφθούν αποφάσεις.

Σχετικά άρθρα

ΑΣΔΣΑ Ηπείρου: Προμηνύεται δύσκολη η… συμβίωση

Αποστόλης Τζελέτας

Δύο μελέτες για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων