Το γλυπτό του Θόδωρου Παπαγιάννη στον Μώλο, ελαφρώς φιλοτεχνημένο από το χιόνι
Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Γιατί δεν χιονίζει πιο συχνά στα Γιάννενα;

Aρκετοί αναγνώστες τις τελευταίες μέρες μας έκαναν δύο ερωτήσεις. Πρώτον γιατί οι χιονοπτώσεις σε μία ορεινή περιοχή με δύσκολες καιρικές συνθήκες όπως τα Γιάννενα είναι σχετικά σπάνιες; Δεύτερον, αν χιόνιζε συχνότερα παλιότερα, και αν όντως ισχύει πού μπορεί να οφείλεται αυτή η αλλαγή.

Ρωτήσαμε λοιπόν το Εργαστήριο Μετεωρολογίας στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τους ευχαριστούμε πολύ για τη γρήγορη ανταπόκριση και τις κατατοπιστικές απαντήσεις.

Γιατί δεν βλέπουμε περισσότερο χιόνι;

Ο μέσος αριθμός ημερών χιονόπτωσης στα Ιωάννινα είναι περίπου 6 ημέρες κατ’ έτος. Οι χιονοπτώσεις θα μπορούσαν να είναι περισσότερο συχνές στην πόλη των Ιωαννίνων εάν οι επιφανειακές ψυχρές αέριες μάζες οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την εκδήλωση χιονόπτωσης δε μεταφέρονταν συχνά στην περιοχή μέσω ισχυρών βορειοανατολικών καταβατικών ανέμων από την οροσειρά της Πίνδου. Οι άνεμοι αυτοί είναι αρκετά ξηροί και αποτρέπουν γενικά την εκδήλωση οποιασδήποτε μορφής υετού (βροχής ή χιονιού). Για να χιονίσει λοιπόν στα Ιωάννινα, θα πρέπει, πέραν όλων των άλλων προϋποθέσεων που απαιτούνται για εκδηλωθεί ένα τέτοιο φαινόμενο, να μην πνέουν ισχυροί βορειοανατολικοί
καταβατικοί άνεμοι.

Μήπως χιόνιζε περισσότερο παλιότερα;

Σε ερευνητική εργασία μελών του Εργαστηρίου η οποία έχει δημοσιευτεί σε διεθνές περιοδικό το 2016 και βασίζεται μεταξύ άλλων σε δεδομένα ημερών χιονόπτωσης στο μετεωρολογικό σταθμό της ΕΜΥ στα Ιωάννινα, δεν εμφανίζεται στατιστικά σημαντική ανοδική ή πτωτική τάση του αριθμού ημερών χιονόπτωσης κατά την περίοδο μελέτης (1956-2011).

Σχετικά άρθρα

Καιρικής δοκιμασίας συνέχεια

Λεπτό στρώμα πάγου στη λίμνη!

Είχε και… δεύτερο ημίχρονο η «Σοφία»