Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Ο Άγιος Παΐσιος αποκτά εκκλησία στην Κιάφα (γιατί αυτό μας έλειπε)

Εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Παΐσιο θα χτιστεί στην Κιάφα. Το οικόπεδο παραχωρεί δωρεάν στη Μητρόπολη Ιωαννίνων ο δήμος Ιωαννιτών.  Η Μητρόπολη δεν έχει χρήματα για να χτίσει τον ναό, και διοργανώνει λαχειοφόρο αγορά για τη συγκέντρωση του ποσού το οποίο όμως δεν έχει γίνει γνωστό.

«Για να ολοκληρωθεί το έργο, απαιτούνται πολλά χρήματα, γι’ αυτό και προβαίνουμε σε πραγματοποίηση Λαχειοφόρου Αγοράς με την νόμιμη άδεια των κρατικών αρχών», αναφέρεται στο σχετικό εγκύκλιο σημείωμα της Μητρόπολης. Ήδη βγήκε δίσκος στις εκκλησίες των Ιωαννίνων τα Χριστούγεννα, και ο έρανος θα επαναληφθεί ανήμερα τα Φώτα. Ο ναός αναμένεται να αποπερατωθεί πολύ σύντομα, τον Μάιο του 2019.  Θα χτιστούν επίσης δύο παρεκκλήσια.

Προκαλεί εντύπωση η σπουδή της Μητρόπολης να χτιστεί ένας ακόμη ναός στα Γιάννενα. Πρώτον εκκλησία υπάρχει ήδη και πολύ κοντά στην Κιάφα, η Περίβλεπτος. Εφόσον η Μητρόπολη κρίνει ότι οι πιστοί πρέπει να συνεισφέρουν, τότε τα χρήματα θα ήταν καλύτερο να δαπανηθούν ώστε να ενισχυθεί το κοινωνικό έργο της εκκλησίας (συσσίτια, κέντρα υποδοχής απόρων, αστέγων, κακοποιημένων γυναικών).

Δεύτερον, ανάμεσα στα θύματα της κρίσης είναι και τα Αγαθοεργά Καταστημάτα της Μητρόπολης που είδαν την αξία των μετοχών τους στην Εθνική Τράπεζα να πέφτει δραματικά. Η εξέλιξη αυτή είχε άμεση και μεγάλη επίπτωση στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό τους έργο.

Είναι επίσης παράδοξο να μην αναφέρεται στην εγκύκλιο το ποσό που χρειάζεται. Εφόσον η εκκλησία ζητάει τη συνδρομή των πιστών, καλό είναι να τους ενημερώσει για το κόστος, και όχι απλώς να μιλάει για τα «πολλά χρήματα» που θα κοστίσει ο ναός.

Και, τέλος υπάρχει και ο τόνος. Η δημοφιλία του Άγιου Παΐσιου (600.000 είναι οι σχετικές ιστοσελίδες που προβάλλουν τα  «βιβλία» και «θαύματα»  του) βοηθάει τους θορυβώδεις λαϊκιστές εντός της εκκλησίας,και τις εντυπώσεις που θέλουν να δημιουργούν σε βάρος της ουσίας.

Μάλιστα, η βαρύγδουπη αναφορά της εγκυκλίου στον μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο εκνεύρισε ακόμη και την παραδοσιακά συντηρητική εφημερίδα Πρωινός Λόγος που συμφωνεί με την ανέγερση του ναού. «Η ‘αστοχία’ προέρχεται από τον χαρακτηρισμό του Μητροπολίτη στην εγκύκλιο για τον έρανο ανέγερσης του Ιερού Ναού, ως ‘αγγέλου της εν Ιωαννίνοις Εκκλησίας… υπό Αγίου Πνεύματος φερόμενος’! (…) Θεάρεστη απόφαση, θεάρεστο έργο, αλλά ας λείπουν οι αυτοέπαινοι», αναφέρει σχετικά η εφημερίδα.

Σχετικά άρθρα

Στο επίκεντρο οι δράσεις της Μητρόπολης

Αρνείται κάθε σχέση με το κόμμα «Νίκη» η Μητρόπολη Ιωαννίνων

Έγινε η αρχή, έχει κόστος η συνέχεια