Αίθουσα Σύνταξης

«Εντέλλεσθε» για την κάλυψη αστοχιών και παραλείψεων

Σε περιοδεύοντες μετατρέπουν τους γιατρούς τα «εντέλλεσθε» μετακίνησης προς το Νοσοκομείο Κέρκυρας, την ώρα που τα ίδια τα νοσοκομεία της Ηπείρου στενάζουν από τις ελλείψεις και αποδυναμώνονται περαιτέρω.

Πέντε παθολόγοι του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», που μετρά συνολικά οκτώ παθολόγους μαζί με τον διευθυντή, έλαβαν εντολή να μετακινηθούν για 24ωρη εφημερία στην Κέρκυρα, που σημαίνει τρεις ημέρες απουσία για τον καθένα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Αντίστοιχα, τρεις γιατροί, μεταξύ των οποίων δύο εντατικολόγοι, που είναι απαραίτητοι για την λειτουργία της ΜΕΘ, θα μετακινηθούν από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπως και δύο ακόμη γιατροί από το Νοσοκομείο Φιλιατών. Με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία επέλεξε να καλύψει τις εφημερίες του Νοσοκομείου Κέρκυρας, όταν οι ανάγκες είναι γνωστές εδώ και πολλούς μήνες και οι αντίστοιχες θέσεις δεν έχουν καν προκηρυχθεί.

Οι γιατροί του «Χατζηκώστα», μεταξύ των οποίων και εκείνοι που έλαβαν «εντέλλεσθε», πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, διεκδικώντας πάνω από όλα σεβασμό προς τη δουλειά τους. Όπως τονίζουν, οι μετακινήσεις αυτές γίνονται μόνο και μόνο για να συμπληρωθεί το πρόγραμμα εφημεριών του Νοσοκομείου Κέρκυρας, χωρίς να προσφέρουν τις αναγκαίες υπηρεσίες προς τους πολίτες του νησιού.

«Απαξιώνεται η δουλειά μας, δε βοηθά να πάμε μια ημέρα στην Κέρκυρα, απλά και μόνο για να καλυφθεί το πρόγραμμα εφημέρευσης του νοσοκομείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία», σημείωσε ο Γιώργος Δήμος, ένας εκ των γιατρών που έλαβαν εντέλλεσθε. Παράλληλα σημείωσε ότι τα τρία τελευταία χρόνια, οι γιατροί του νοσοκομείου υπερέβαλλαν εαυτόν, αδιαμαρτύρητα, για να καλύψουν τις ανάγκες της πανδημίας. «Όμως τώρα εντελλόμεθα να καλύψουμε αστοχίες και παραλείψεις, που ήταν γνωστές για το νοσοκομείο Κέρκυρας. Προφανώς η 6η ΥΠΕ δεν αναγνωρίζει το προσωπικό κόστος για κάποιον να οδηγήσει ως την Κέρκυρα και να γυρίσει μετά από 24ωρη εφημερία, αλλά το χειρότερο είναι η άγνοια που επιδεικνύουν για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία. Αυτή η απόφαση επηρεάζει και τους νοσηλευόμενους στο “Χατζηκώστα”», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για «τσουνάμι» μετακινήσεων από τα νοσοκομεία της Ηπείρου έκανε λόγο η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου Μαργαρίτα Κιτσανού, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τις επιπτώσεις για το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», όπου εδώ και χρόνια υπάρχει το αίτημα για κάλυψη των κενών θέσεων.

Η κ. Κιτσανού σημείωσε, μάλιστα, πως με τις μετακινήσεις αυτές σημαίνουν υπολειτουργία των παθολογικών κλινικών, αναμονή και ταλαιπωρία των ασθενών στα ΤΕΠ, τη λειτουργία του οποίου έχουν επωμισθεί οι παθολόγοι. «Η διοίκηση κωφεύει και δεν υπάρχει καμία αντίδραση απέναντι σε αυτές τις μετακινήσεις», ανέφερε.

Για μαζική παραίτηση γιατρών από τα νοσοκομεία της χώρας έκανε λόγο το μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΗ Χαράλαμπος Παππάς. «Νοσοκομειακοί γιατροί παραιτούνται μαζικά σε όλη τη χώρα, για να προασπίσουν την αξιοπρέπειά τους. Τρανότερη απόδειξη του brain death, που υπέστησαν όλο το προηγούμενο διάστημα, αυτό φωνάζουν και σήμερα οι γιατροί του “Χατζηκώστα” και όλοι εκείνοι που καλούνται να καλύψουν εφημεριακά τις ελλείψεις του Νοσοκομείου Κέρκυρας», τόνισε και κάλεσε την πολιτική ηγεσία να άρει τις εντολές μετακινήσεις.

«Μας οδηγούν σε εποχές του’60, σε λίγο θα βλέπουμε ταμπέλες “σήμερα οι γιατροί στην πόλη σας”», τόνισε χαρακτηριστικά το μέλος επίσης του Δ.Σ. της ΕΙΝΗ Δημήτρης Παχατουρίδης, καλώντας όλους να αντιδράσουν και να υπερασπίσουν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Για την επιλογή της χειρότερης λύσης, «να δημιουργήσουν γιατρούς γυρολόγους», έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο «Χατζηκώστα» Κώστας Καλαμπόκας, ενώ, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας κάλεσε σε κοινό μέτωπο γιατρούς, εργαζόμενους αλλά και τοπικές αρχές και φορείς.

«Η περίπτωση “εντέλλεσθε”, για μια ακόμη φορά, είναι τρανή απόδειξη της κατάρρευσης του μύθου, που περιγράφει καθημερινά ο υπουργός Υγείας, ότι όλα είναι καλώς καμωμένα. Δεν μπόρεσαν ούτε τα στοιχειώδη να κάνουν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», ανέφερε, τονίζοντας πως το ζήτημα της δημόσιας υγείας δεν αφορά μόνο γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά το σύνολο της κοινωνίας.

Σχετικά άρθρα

Άλλοθι για τα απογευματινά χειρουργεία οι λίστες αναμονής

Από τον Απρίλιο απογευματινά χειρουργεία και στο «Χατζηκώστα»

Γεωργία Χαλάτση

Περισσότερες προσλήψεις ζητά η ΕΙΝΗ