Αίθουσα ΣύνταξηςΟικονομία

Μετά πολλών εμποδίων οι ρυθμίσεις οφειλών

«Ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη» και στην περίπτωση του εξωδικαστικού μηχανισμού οι πρώτες 25 περιπτώσεις ρύθμισης οφειλών σίγουρα δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες οφειλέτες, των οποίων μάλιστα κινδυνεύει η ακίνητη περιουσία, ακόμη και η πρώτη και μοναδική κατοικία.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε, «μετά βαΐων και κλάδων», τις πρώτες–από τις χιλιάδες που εκκρεμούν- περιπτώσεις ρύθμισης οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, με κούρεμα οφειλών που φτάνει έως και το 75%.Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του το υπουργείο, «οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι βιώσιμες, ρεαλιστικές και δίκαιες για τον οφειλέτη, καθώς προκύπτουν από έναν ειδικό αυτοματοποιημένο αλγόριθμο, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τα οικονομικά δεδομένα (έσοδα, εύλογες δαπάνες διαβίωσης, αξία περιουσίας κ.λπ.) του οφειλέτη, των συνοφειλετών και των εγγυητών του. Με τον τρόπο αυτό, εξαλείφονται οι χειροκίνητες διαδικασίες του παρελθόντος, μειώνεται η γραφειοκρατία και -πρωτίστως- ενισχύεται η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα, δεδομένου ότι όλα τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τον νόμο, ελέγχονται και διασταυρώνονται με αυτοματοποιημένο τρόπο».

Για ρύθμιση οφειλών ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα ή ένα από τα 52 Κέντρα – Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 570 οριστικές αιτήσεις και αναμένεται, εντός των επόμενων εβδομάδων, να παραχθούν αυτοματοποιημένα και επιπρόσθετες ρυθμίσεις οφειλών.

Η μεγάλη πρόκληση, ωστόσο, δεν αφορά τη διεκπεραίωση των ολοκληρωμένων αιτήσεων, αλλά την οριστική υποβολή από τους οφειλέτες των 36.000 αιτήσεων που βρίσκονται σε διάφορα στάδια. Σύμφωνα με την 12ηέκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τις 35.753 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τις αρχές Οκτωβρίου του 2021, μόνον 512 ή το 1,5% εξ αυτών έχουν οριστικοποιηθεί.

Η κυβέρνηση αποδίδει την καθυστέρηση σε «δισταγμό» ή στάση αναμονής των οφειλετών, κάτι που όμως δεν ισχύει στον βαθμό τουλάχιστον που επιχειρείται να αποδοθεί, καθώς λάθη και παραλείψεις στην ειδική πλατφόρμα καθυστερούν την υποβολή των αιτήσεων για περιπτώσεις οφειλετών, πάνω από τους οποίους κρέμεται η «δαμόκλειος σπάθη» των πλειστηριασμών, ενισχύοντας και την απροθυμία των τραπεζών ή των funds, στα οποία έχουν περιέλθει οι οφειλές να προσέλθουν για ρύθμιση.

Υποθέσεις πράγματι λιμνάζουν στα δικηγορικά γραφεία, εξαιτίας όμως αβλεψιών της πλατφόρμας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που μετέφερε ο δικηγόρος και δικαστικός διαμεσολαβητής Χάρης Λαζάνης, για περίπτωση έγγαμου οφειλέτη, όπου απαιτείται η συναίνεση του συζύγου (προκειμένου να αντληθούν τα στοιχεία για το οικογενειακό εισόδημα), ωστόσο δεν υπάρχει το σχετικό «κουμπί» στην πλατφόρμα για να δοθεί η συναίνεση.

Επίσης χαρακτηριστικό είναι πως για μια ρύθμιση υπό την απειλή πλειστηριασμού τον Νοέμβριο, η διαδικασία ξεκίνησε από τον Ιούλιο, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί λόγω αντίστοιχων προβλημάτων. Το μόνο θετικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι κάποιες τράπεζες, όχι όλες, αναστέλλουν τη διαδικασία του πλειστηριασμού για έξι μήνες, σε κάποιες περιπτώσεις. Πρόσθεσε δε πως και οι τράπεζες τιτλοποιούν πολλά προϊόντα τους σε funds, με αποτέλεσμα και οι ίδιες να μην μπορούν να προχωρήσουν τη διαδικασία, ακόμη και αν θέλουν.

«Από την αρχή της εφαρμογής του νόμου υπήρχε ο δισταγμός των τραπεζών να συμμετέχουν. Εμείς είχαμε πάρει τα εχέγγυα και από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίου Χρέους ότι θα συμμετέχουν οι τράπεζες και δε θα είναι σαν το αποτυχημένο πείραμα του προηγούμενου συμβιβασμού, που αφορούσε μόνο τους εμπόρους και δημιούργησε πολλά προβλήματα. Αλλά, δυστυχώς, στην πράξη αυτό που βλέπουμε είναι ότι λείπουν βασικά στοιχεία της αίτησης. Δεν είναι δηλαδή μόνο οι τράπεζες που δε συμμετέχουν και βλέπουμε μια απίστευτη ταλαιπωρία και καθυστέρηση, αλλά και θέματα που η ίδια η πλατφόρμα έχει», σημείωσε ο κ. Λαζάνης. Τα προβλήματα της πλατφόρμας έχουν αναφερθεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, προκειμένου να λυθούν.

«Όλα αυτά δημιουργούν μια τεράστια καθυστέρηση, σε μια λογική πως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να ρυθμιστούν τα κόκκινα δάνεια, με τα οποία ασχολούμαστε για μια δεκαετία, για να μπορέσουμε να πάμε παραπέρα», σημείωσε, τονίζοντας πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους οφειλέτες, με δεδομένο πως εντατικοποιούνται και οι πλειστηριασμοί το επόμενο διάστημα. «Όταν πάμε πίσω σε δάνεια, σημαίνει αύξηση τόκων και πάντα υπάρχει ο φόβος τους πλειστηριασμού», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά πάντως τις 24 περιπτώσεις που ολοκληρώθηκαν και με μεγάλο ποσοστό κούρεμα χρεών, ο κ. Λαζάνης σημείωσε πως πρόκειται για περιπτώσεις χρεών, για παράδειγμα από καταναλωτικά δάνεια, που δεν απαιτούν πολύπλοκη διαδικασία, όπως εκείνες που περιλαμβάνουν ακίνητη περιουσία. «Είναι περιπτώσεις που θα μπορούσαν να λυθούν και χωρίς τον μηχανισμό, καθώς και οι ίδιες οι τράπεζες συναινούν στο κούρεμα, προκειμένου να μη χάσουν εντελώς τα χρήματα, εφόσον δεν υπάρχει περιουσία», τόνισε.

Αυξάνονται οι πλειστηριασμοί

Περισσότεροι από46.800 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν ολοκληρωθεί συνολικά, από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως 9 Νοεμβρίου 2021, στη χώρας, ενώ 6.308 πλειστηριασμοί είναι ήδη προγραμματισμένοι να διεξαχθούν έως και τον Μάιο 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει και ενημερώνει σε τακτά διαστήματα το iMEdDLab, το84,3%των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών έχει επισπευσθεί από τράπεζες ή από εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Από τους διεξαχθέντες πλειστηριασμούς, οι οποίοι έχουν κινηθεί με εμπλοκή τραπεζών,το75,6% ήταν εναντίον φυσικών προσώπων.

Σε ό,τι αφορά την ΠΕ Ιωαννίνων, από το 2018 έως σήμερα οι πλειστηριασμοί ανέρχονται σε 1065, ποσοστό 1,3%, σε σύνολο 79.372.Στην ΠΕ Θεσπρωτίας σε 351 (0,4% επί του συνόλου της χώρας), στην ΠΕ Άρτας 506 (0,6% επί του συνόλου της χώρας) και στην ΠΕ Πρέβεζας 381 (0,5% επί του συνόλου της χώρας).

Ωστόσο, ο αριθμός εκείνων που έχουν ολοκληρωθεί πλήρως, είναι αρκετά χαμηλότερος σε επίπεδο χώρας αλλά και τοπικά. Συγκεκριμένα, οι ολοκληρωμένοι είναι 492 στην ΠΕ Ιωαννίνων και 32.671 στο σύνολο της χώρας.


Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Ιωαννιτών έχουν ολοκληρωθεί 346 πλειστηριασμοί (όλων των ειδών ακίνητης περιουσίας), ποσοστό που αντιστοιχεί στο 0,6% επί του συνόλου των κατοικιών στον δήμο και 1,2% επί του συνόλου των πλειστηριασμών της χώρας. Βρίσκεται στην 13η θέση των δήμων πανελλαδικά.

Η πλειοψηφία των πλειστηριασμών αφορά κατοικίες, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, όπου τα είδη, ακίνητης και κινητής, περιουσίας που πλειστηριάζονται, με βάση τις υποθέσεις για τις οποίες εντοπίστηκαν οι σχετικές πληροφορίες.

Σχετικά άρθρα

Με υποσχέσεις για θέαμα υψηλού επιπέδου η 2η Ανάβαση Ιωαννίνων

«Ασπίδα προστασίας» η αποχή των δικηγόρων

Γεωργία Χαλάτση

«Πνεύμονας» οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου