Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Οι πολίτες ξέρουν ότι «ξεπαρκάραμε» τα έργα, λέει ο δήμαρχος

Με αιτιάσεις για διγλωσσία εκ μέρους της αντιπολίτευσης απάντησε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας στην κριτική, που δέχθηκε η δημοτική αρχή για καθυστερήσεις και προεκλογική προώθηση έργων και δράσεων, κατά τη συζήτηση του ισολογισμού-απολογισμού του 2017.

Μετά την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Θωμά Γιωτίτσα και την παρουσίαση της έκθεσης από τον ορκωτό λογιστή, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης επικέντρωσαν την κριτική τους στο ταμειακό απόθεμα του δήμου, που δεν αξιοποιείται προς όφελος των πολιτών όπως υποστήριξαν, ενώ έκαναν λόγο για αρνητική εικόνα των δημοτών για το έργο του δήμου.

«Εξυγιάναμε, εξοικονομήσαμε, δημοπρατήσαμε και συμβασιοποιήσαμε. Δεν είναι “παρκαρισμένα” χρήματα, είναι συμβασιοποιημένα, τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος αυτών. Με αυτή τη σειρά ακριβώς κάναμε τα πράγματα και αυτό απαιτεί χρόνο. Δεν πρόκειται για προεκλογικά και αυτό το ξέρουν οι πολίτες», σημείωσε ο δήμαρχος λίγο πριν ζητήσει την ψήφιση του απολογισμού από το σώμα.

Παράλληλα, απαντώντας στην αντιπολίτευση, που θέλησε να υποβαθμίσει τις αντικειμενικές δυσκολίες, όπως η μείωση της κρατικής επιχορήγησης, οι καθυστερήσεις στις μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα και οι αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου σε επίπεδο δημοπράτησης έργων για παράδειγμα, σημείωσε ότι άλλα λένε στα συλλογικά όργανα, όταν θέλουν να ασκήσουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, και άλλα εντός του δημοτικού συμβουλίου. «Να κοιτάμε στα μάτια τους πολίτες και να λέμε τα ίδια, όχι άλλα εδώ άλλα εκεί», σημείωσε.

Τέλος, απάντησε και στην κριτική, από την πλευρά του κ. Νάτση, ότι υποβαθμίζεται η κρατική οικονομική βοήθεια, καθώς μπορεί να μειώθηκε η τακτική επιχορήγηση, έχουν εισρεύσει όμως κονδύλια από προγράμματα, όπως ο ΦιλόΔημος ή έκτακτες επιχορηγήσεις. «Αν δεν είχαμε ώριμες και έτοιμες μελέτες, δε θα τα είχαμε αυτά τα χρήματα. Στο κάτω κάτω διεκδικήσαμε με σοβαρότητα δημόσιο χρήμα. Ποιος θα μπορούσε να το αρνηθεί;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Από την αρχή της θητείας μας μέχρι και σήμερα η δημοτική αρχή επέδειξε μια παραδειγματική διαχείριση για την έξοδο από την οικονομική κρίση, στην οποία βρισκόταν πριν μερικά χρόνια ο δήμος Ιωαννιτών. Γι’ αυτό κοιτάμε στα μάτια τους πολίτες γνωρίζοντας ότι στην επόμενη θητεία παραδίδουμε ένα δήμο οικονομικά δυνατό, δεν έχουμε καμία αμφιβολία για το ποιος θα παραλάβει. Εμείς θα είμαστε, αλλά δεν έχει σημασία, αυτό που έχει σημασία είναι ότι κοιτάμε στα μάτια τους πολίτες. Χρειαζόταν αυτή η παραδειγματική διαδικασία στον δήμο, γιατί σε καμία περίπτωση δεν υποθηκεύεται το μέλλον του και χαιρόμαστε για αυτή τη χρηστή διοίκηση», σημείωσε.

«ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ»

Συνολικά, η εικόνα που περιέγραψαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατά την συζήτηση, είναι ότι την τελευταία τριετία «ανακυκλώνονται» τα ίδια πράγματα, χωρίς κάποια ουσιαστική εξέλιξη, ενώ όσα έργα και δράσεις πρόκειται να υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα τα ενέταξαν στο «προεκλογικό» κλίμα.

«Αν θέλαμε να βάλουμε ένα τίτλο στην εισήγηση της δημοτικής αρχής, αυτός θα ήταν “δοξάστε μας”», σημείωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας, κάνοντας λόγο για «μεγάλα λόγια» από την πλευρά της δημοτικής αρχής και πως έχει χαθεί χρόνος στις εντάξεις έργων και απορροφήσεις κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. «Η πόλη μας έργα ακούει και έργα δε βλέπει. Αντί να ευημερούν οι πολίτες, στη θητεία της σημερινής δημοτικής αρχής εξακολουθούν να ευημερούν οι αριθμοί. Έχουμε πολλάκις επισημάνει την αδυναμία της δημοτικής αρχής να υλοποιήσει στο ελάχιστο ένα πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων, για να έρχεται να επαίρεται ότι διατηρεί τα ταμεία γεμάτα, δημοσιοποιώντας νούμερα χωρίς να ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

«Φαίνεται σαν να έχετε δουλέψει πολύ καλά όχι για αυτήν, αλλά για την επόμενη θητεία. Δεν έχουν προχωρήσει ουσιαστικά έργα και τρέχουμε τώρα με ασφαλτοστρώσεις να καλύψουμε τις καθυστερήσεις», σημείωσε ο Λάζαρος Νάτσης, που καταψήφισε τον απολογισμό αν και τοποθετήθηκε θετικά για την οικονομική τακτοποίηση που έχει επέλθει στα ταμεία. «Είναι αρνητική η εικόνα που έχουν οι δημότες και συμπληρώνεται με έργα της τελευταίας χρονιά και ανακοινώσεις για μειώσεις στο νερό, που καθόλου δεν τιμάνε ούτε τη δημοτική αρχή, ούτε όλο το δημοτικό συμβούλιο. Δεν είναι σωστό να γίνονται τα πάντα την τελευταία χρονιά και να μην υπάρχει ένας καταμερισμός και οφέλη στους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια της θητεία. Καταντούν να είναι προεκλογικά συνθήματα και αυτό είναι αρνητικό για όλους», ανέφερε.

«Θα έπρεπε να απολογηθείτε και όχι να μιλάτε για επιτεύγματα. Ο δήμος δεν είναι επιχείρηση να έχει στο ταμείο εκατομμύρια, αλλά πρέπει να τα αποδίδει στους δημότες», σημείωσε ο Άρης Μπαρτζώκας, προσθέτοντας πως τα ίδια έργα επαναλαμβάνονται στα τεχνικά δελτία των τελευταίων ετών. «Γινόμαστε κουραστικοί να επαναλαμβάνουμε τα ίδια προβλήματα κάθε χρόνο και να μη γίνεται τίποτα. Υπάρχει μια απόσταση μεταξύ της δημοτικής αρχής και των δημοτών. Για αυτούς τους λόγους και για όσα έχουμε πει την προηγούμενη τριετία, καταψηφίζουμε», τόνισε.

Από την πλευρά της ΔΡΑΣΥ, ο επικεφαλής Β. Καφαράκης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι η πολιτική της αντίληψη, η οποία αποτυπώνεται στα οικονομικά στοιχεία, στρέφεται προς όφελος των επιχειρηματιών και όχι των λαϊκών αναγκών.

«Πίσω από τα οικονομικά κρύβεται μια πολιτική άποψη. Η αντίληψη για τον δήμο. Τα περισσότερα χρήματα δίνονται για έργα σε ιδιώτες, για την προβολή της περιοχής προς όφελος των τουριστικών επιχειρήσεων, για έργα και δράσεις που εξυπηρετούν επιχειρηματίες, σε βάρος της εργατικής τάξης. Ένα παράδειγμα είναι το νερό. Λέει προεκλογικά η δημοτική αρχή ότι θα μειώσει το τιμολόγιο. Μακάρι να κάναμε εκλογές κάθε μήνα αν είναι έτσι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από τη συνεδρίαση απουσίασε δικαιολογημένα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Τασούλας.

ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ

Η ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό ολοκληρώθηκε γύρω στις 9:30, όταν για τις 8 είχε προγραμματιστεί η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς ιδιαίτερα σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη.

Μετά από δύο περίπου ώρες συζήτησης, ούτε οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης φάνηκε να θέλουν να θέσουν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά μια ειδική συνεδρίαση την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, για την παρουσίαση της πρώτης φάσης Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ώστε μέχρι το τέλος του έτους αυτό να εγκριθεί από το σώμα.

Τέλος, η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου ανακοίνωσε την έναρξη εργασιών για την αντικατάσταση παλαιών στάσεων του αστικού ΚΤΕΛ. Σε σημεία που κρίθηκε απαραίτητο, θα τοποθετηθούν 21 νέες στάσεις, με σύγχρονο σχεδιασμό, που θα εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό, ενώ θα προχωρήσει και η συντήρηση σε αρκετές στάσεις που παρουσιάζουν φθορές.

Σχετικά άρθρα

Χόρτα, αδέσποτα και καθημερινότητα στη συνεδρίαση

Λάθη, παραλείψεις και εύλογος προβληματισμός

Τιμητική συνεδρίαση στη μνήμη του Φ. Τσουμάνη