Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις και η τιμή κυμανθεί σε αυτά τα επίπεδα, θα αποτελέσει μια σημαντική «ανάσα» για τα νοικοκυριά, η πλειονότητα των οποίων θα πληρώσουν ακόμη λιγότερο, γύρω στο 1 ευρώ το λίτρο, λόγω της κρατικής επιδότησης.
Προς το παρόν, βέβαια, δεν υπάρχει ζήτηση στα πρατήρια της χώρας, αλλά και της περιοχής μας, δεδομένων των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν. Ωστόσο, η χαμηλή τιμή μπορεί να «αναθερμάνει» το ενδιαφέρον των καταναλωτών, καθώς οι παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν την ανησυχία τους λόγω της εκρηκτικής κατάστασης στην Μέση Ανατολή, που επηρεάζουν τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, συμπαρασύροντας επακόλουθα και το πετρέλαιο θέρμανσης.
Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αποτελεί έναν ακόμη «βραχνά» για τα νοικοκυριά τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ενέργειας συνολικά, με τους πρατηριούχους να σημειώνουν πως μόνο με τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που έχει επιβληθεί εδώ και 14 χρόνια, μπορεί να μειωθεί αποτελεσματικά και ικανοποιητικά η τιμή όλων των υγρών καυσίμων, κάτι ωστόσο που δε γίνεται πράξη, καθώς θα επηρεάσει σημαντικά τα κρατικά έσοδα.
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Πρατηρίων Υγρών Καυσίμων Ιωαννίνων Θανάση Παπαδόπουλο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων έχει προτείνει στην κυβέρνηση η επιδότηση στην τιμή του πετρελαίου να μπει κατευθείαν στην αρχική τιμή διάθεσης του προϊόντος, δηλαδή οριζόντια στην τιμή που θα πωλούν τα διυλιστήρια προς τις εταιρείες χονδρικής και προς τα πρατήρια υγρών καυσίμων. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως οι καταναλωτές θα μπορούσαν εξ αρχής να προμηθευτούν πετρέλαιο σε χαμηλή τιμή, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν μια υψηλότερη τιμή και στη συνέχεια να λάβουν το ποσό της επιδότησης. Με αυτόν τον τρόπο, οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι η κατανάλωση θα είναι μεγαλύτερη, άρα περισσότερα και τα έσοδα στα ταμεία του κράτους.
Εν αναμονή της ΚΥΑ για την επιδότηση
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση της ΚΥΑ για τις λεπτομέρειες καταβολής του επιδόματος θέρμανσης και την έναρξη των αιτήσεων. Το επίδομα θα κυμανθεί μεταξύ 100 έως και 1.000 ευρώ στις πιο ορεινές περιοχές της χώρας, ανάλογα με τις ζώνες που ισχύουν, όπου οι ανάγκες για θέρμανση είναι μεγαλύτερες.
Το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια, δηλ. 16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για έγγαμο με αύξηση κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, 26.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια (χωρίς την προσαύξηση τέκνου), καθώς και όριο ακίνητης περιουσίας στις 200.000 ευρώ για τους άγαμους δικαιούχους και 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.
Ας σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν για τους νέους δικαιούχους, όσους, δηλαδή, υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος αίτηση, τα όρια θα είναι χαμηλότερα, δηλαδή 14.000 για τον άγαμο και 20.000 για τον έγγαμο χωρίς παιδιά, όπως ίσχυσε πέρυσι.
Το δημοσιονομικό κόστος για την επιδότηση θα κοστίσει 237 εκατ. ευρώ, λιγότερο από τα 280 εκατ. πέρσι. Επιπλέον, φέτος αναμένεται να ισχύσει και «κόφτης» για τα φυσικά πρόσωπα, που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε, αν έχουν πάνω από 80.000 ευρώ ετήσιο τζίρο, να μην είναι δικαιούχοι.