ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Posts

Ξεχάστηκε η αιθαλομίχλη

Σας γράφω ζητώντας να δημοσιεύσετε όσα περισσότερα στοιχεία μπορείτε αναφορικά με την αιθαλομίχλη στα Ιωάννινα, η οποία πλήττει την πόλη μας. Είναι ένα ζήτημα που εύκολα ξεχάστηκε από τα ελληνικά μέσα καθώς είναι συχνότερα αντιληπτό στην περιφέρεια και λιγότερο στην Αθήνα.

Οι τιμές των μικροσωματιδίων δεν είναι εύκολο να αντληθούν στο διαδίκτυο, αλλά είναι άμεσα αντιληπτό, σε οποιονδήποτε περπατήσει στην Λεωφόρο Δωδώνης, πως είναι σε υψηλότατα επίπεδα και η ποιότητα του αέρα είναι επικίνδυνα νοσηρή. Ειδικά στο ύψος της Στρατολογίας, πέραν του χαρακτηριστικού κίτρινου χρώματος του αέρα, που προκαλεί και την εξίσου χαρακτηριστική διάθλαση στο εκπεμπόμενο φως των στολισμένων δέντρων, είναι δύσκολο κανείς να αναπνεύσει, αφού το κάψιμο έρχεται στα πρώτα δευτερόλεπτα έκθεσης σε αυτήν.

Περπατώντας με τα δύο μου μικρά παιδιά για ελάχιστα λεπτά από το πάρκινγκ μέχρι το σπίτι μας ήταν αρκετά ώστε αυτά να παραπονεθούν για τσούξιμο στα μάτια και στον λαιμό τους. Απορώ αν το επίπεδο της ρύπανσης καθιστά το περιβάλλον επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και γιατί δεν υπάρχει πραγματική ενημέρωση. Επιπρόσθετα με ενδιαφέρει να μάθω γιατί δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για το θέμα αυτό αλλά παραμένουν οι φορείς σε συστάσεις αποφυγής σωματικής άσκησης όταν για στοιχειώδης καθημερινές διεργασίες εκτιθέμεθα σε τόσο επικίνδυνες συνθήκες χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά επιλογή αποφυγής.

Αντιλαμβάνομαι πως οι πολιτικές εξελίξεις κεντρίζουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και της κοινής γνώμης τον τελευταίο καιρό, αλλά νομίζω πως το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και κρίσιμο για όλους μας.

Με εκτίμηση

Αθανάσιος Ναυρόζογλου

Σχετικά άρθρα

ΤΕΕ/ΤΗ: Δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης

Πληθαίνουν οι φωνές για λήψη στοχευμένων μέτρων

Μόνη λύση η μαζική εγκατάσταση αντλιών θερμότητας