Posts

Το μαρτύριο… της σταγόνας

Διανύω την ένατη δεκαετία της ζωής μου με μοναδικό οικογενειακό επίδομα την πετσοκομμένη σύνταξη του δασκάλου και τους τελευταίους μήνες αμέτρητοι συνταξιούχοι ζούμε το μαρτύριο της σταγόνας!
Γιατί διάφορα κυβερνητικά στελέχη παίζουν με τον πόνο μας και την αγωνία μας ανακοινώνοντας π.χ. πως δεν είναι αναγκαία η περικοπή των συντάξεων δημοσιονομικά, πως δεν θα προβλεφθεί άλλη περικοπή συντάξεων στον προϋπολογισμό του 2019 κ.τ.λ.

Τελευταία μάλιστα και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ κάτι παρόμοιο ανακοίνωσε, χωρίς και να το αποκλείει. Δηλαδή συνέχεια μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζουν τις σταγόνες του μαρτυρίου και όσο η κλεψύδρα βαδίζει προς το άδειασμά της, άλλο τόσο η αγωνία μας μεγαλώνει και βαδίζει προς το ζενίθ.

Και πώς να μην συμβεί αυτό, αφού η ζωή μας εξαρτιέται αποκλειστικά από το μοναδικό οικογενειακό επίδομα που διαθέτουμε, την ήδη κουτσουρεμένη κατά 45% σύνταξή μας; Φαίνεται ότι οι ιθύνοντες δεν ζουν ανάμεσά μας…για να αντιληφθούν τη δεινή θέση στην οποία μας καταδίκασαν, ούτε, όπως φαίνεται, λαμβάνουν υπόψη τους τα τρομερά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας και ότι όλοι σχεδόν οι υπερήλικες έχουν ανάγκη από σωρεία φαρμάκων, από συνεχή ιατροφαρμακευτική φροντίδα και κυρίως έχουν αδήριτη ανάγκη από οικιακή βοηθό, αφού οι ίδιοι δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, κατάκοιτοι όντες στα κρεβάτια του πόνου και της ολοκληρωτικής αναπηρίας.

Προσωπικά βιώνω αυτό το μαρτύριο πάνω από πέντε χρόνια με την σύζυγό μου και αισθάνομαι πικραμένος, απογοητευμένος και πάνω απ’ όλα εγκαταλειμμένος από την πατρίδα, την οποία υπηρέτησα ολόκληρη τη ζωή μου με πίστη, με αγάπη, με αυταπάρνηση, τόσο μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, όσο και ευρύτερα στις τοπικές κοινωνίες από όπου πέρασα και μάλιστα κάτω από δύσκολες συνθήκες, όπως και αμέτρητοι άλλοι. Σε χωριά με παιδιά εγκαταλειμμένα από γονείς (ξενιτεμένοι…), σε χωριά χωρίς συγκοινωνία, χωρίς γιατρό, χωρίς ρεύμα. Και τώρα έρχεται η πατρίδα και μας καταδικάζει στη φτώχια, την μιζέρια, τον αποκλεισμό. Δηλαδή μας τιμωρεί.
Ζούμε, κύριοι, το μαρτύριο της σταγόνας; ΝΑΙ Ή ΌΧΙ;
Όλοι μας περιμένουμε μια σαφή και ξεκάθαρη απάντηση.

Ευάγγελος Κατσάνος
Συνταξιούχος δάσκαλος