PostsΠαλιά Γιάννενα

Το ξενοδοχείο «Παλλάδιον» αλλάζει τα Γιάννενα του ’50

Σχεδόν πάντα οι αναρτήσεις στη σελίδα του facebook «Τα Γιάννενα μέσα στον χρόνο» έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Τα μέλη του γκρουπ δημοσιεύουν φωτογραφίες από τα παλιά Γιάννενα που βρίσκουν στο ίντερνετ ή έχουν στα δικά τους αρχεία.

Συχνά οι φωτογραφίες συνοδεύονται από κείμενα από διάφορες πηγές (βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά). Ξεχωρίσαμε αυτή τη φορά την ανάρτηση της Άννας Μπούκα με φωτογραφία από το ξενοδοχείο Παλλάδιο και σχετική αναφορά. Είναι πολύ ενδιαφέρον να διαβάζεις σήμερα πως το ιστορικό ξενοδοχείο σηματοδότησε το ξεκίνημα μίας νέας εποχής στα Γιάννενα, μετατρέποντας μία γειτονιά σε πόλο έλξης για τις Γιαννιώτισσες και τους Γιαννιώτες της εποχής.

Η αναδημοσίευση που κοινοποιεί η κ. Μπούκα:

«Μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους και έναν εμφύλιο σπαραγμό , τα Γιάννενα όπως και όλη η χώρα προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν.

Μέχρι το 1957 τίποτε σχεδόν το καινούριο δεν κτίστηκε στα Γιάννενα.
Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια -που τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα- ήταν το τόλμημα των γιαννιωτών επιχειρηματιών Σπυρίδωνος και Βασιλείου Σουρέλη, οι οποίοι γυρίζοντας από την Αφρική στη γενέτειρά τους αποφάσισαν να επενδύσουν στην ανέγερση ενός μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην καρδιά της πόλης, το γνωστό “Παλλάδιον”.
Στο συγκρότημα λειτουργούσε το κινηματοθέατρον Παλλάδιον.

Δίπλα απ’ το ξενοδοχειακό συγκρότημα του «Παλλάδιου», οι αδελφοί Σουρέλη είχαν διαμορφώσει με επιμέλεια ένα άνετο χώρο, όπου «στεγάζονταν» κι ο ομώνυμος θερινός κινηματογράφος.
Δεν ήταν καθόλου απομονωμένος. Μάλιστα είχε πάρει ένα πολύ μεγάλο μέρος απ’ την κίνηση της πλατείας.

Και κάθε βράδυ η περιοχή έσφυζε από κίνηση, από περιπατητές.
Δεν ήταν λίγες οι φορές, που η σύγχρονη προβολή κάποιας ταινίας με τις αθηναϊκές αίθουσες, δημιουργούσε αδιαχώρητο στον δρόμο και ουρές στο ταμείο.

Ξενοδοχείον Παλλάδιον , Ιωάννινα , εκδ. 1970».