ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Zagori Fiction Days, ένα οπτικοακουστικό παράθυρο στον κόσμο…

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου έπεσε στη Βίτσα η αυλαία του Zagori Fiction Days 4, κλείνοντας τέσσερα χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας ενός διεθνούς ετήσιου ραντεβού δημιουργών και επαγγελματιών της βαλκανικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς οπτικοακουστικής και εκδοτικής βιομηχανίας στην Ήπειρο.

Γνωστοί, έλληνες και ξένοι, δημιουργοί και επαγγελματίες ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, παραγωγοί, διευθυντές περιεχομένων, υπεύθυνοι προγράμματος τηλεοπτικών σταθμών, ανερχόμενα ταλέντα, πανεπιστημιακοί, πολιτικές προσωπικότητες, θεσμικοί δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς μπόρεσαν να γνωριστούν, να δικτυωθούν να ανταλλάξουν ιδέες, παραγωγές, σχέδια, προτάσεις και συνεργασίες, στοχεύοντας στην αξιοποίηση, στην προαγωγή και στην ανάπτυξη της διεθνούς τηλεοπτικής μυθοπλασίας
Παρά τις αντιξοότητες και οικονομικές δυσκολίες στην υλοποίηση της τέταρτης έκδοσης, λόγω μη επιχορήγησης από το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως τα τρία προηγούμενα χρόνια, το Zagori Fiction Days 4 έλαβε χώρα και απέδειξε, ακόμη μια φορά, πόσο το έργο του εκτιμάται τόσο από δημόσιους θεσμικούς φορείς, όπως η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών και το ΕΚΟΜΕ, όσο και από την κοινότητα των δημιουργών και επαγγελματιών του χώρου, που θεωρούν όλο και περισσότεροι τις διεθνείς ημέρες μυθοπλασίας στο Ζαγόρι ως τον must ετήσιο προορισμό της δημιουργικής και επαγγελματικής τους ατζέντας.
H τέταρτη έκδοση του Zagori Fiction Days περιλάμβανε πέντε εκδηλώσεις :
1. Μια εκτεταμένη παρουσίαση του έργου του Epirus Film Office από την υπεύθυνη του γραφείου Δήμητρα Ρογκότη.
2. Μια προβολή και συζήτηση με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κώστα Καραβίδα για τη σειρά «Η Δασκάλα Με Τα Χρυσά Μάτια» (ΕΡΤ 1979, σκηνοθεσία Κώστα Αριστόπουλου και σενάριο της Μαργαρίτας Λυμπεράκη).
3. Δύο δίωρες masterclass με τον παραγωγό της Stefi Productions Γιάννη Κώστα (Φιλοσοφία και σενάριο) και την συγγραφέα και σεναριογράφο Κάλλια Παπαδάκη (Από το βιβλίο, στο σενάριο και τη σειρά.
4. Μία τρίωρη διαδραστική συζήτηση με τον καθηγητή ΜΜΕ και Επικοινωνίας του ΑΠΘ Βασίλη Βαμβακά για το συλλογικό βιβλίο «Το Κουτί , εικόνες της σύγχρονης Ελλάδας στην ιδιωτική τηλεόραση».
5. Μία δίωρη στρογγυλή τράπεζα (Βίτσα, Ζαγοροχώρια) με φυσική και διαδικτυακή παρουσία και αναμετάδοση γύρω από το θέμα «Φέρνει Ο Πολιτισμός Ανάπτυξη;», που συγκέντρωσε δώδεκα προσωπικότητες της πολιτικής, δημόσιων χρηματοδοτικών και επενδυτικών οργανισμών, της αυτοδιοίκησης, του Πανεπιστημίου, των περιφερειακών Film Offices, του δημιουργικού χώρου, των παραγωγών και των τηλεοπτικών φορέων.
Το σύνολο των εκδηλώσεων, διαρκείας 9 ωρών, μαγνητοσκοπήθηκε και θα αναρτηθεί τμηματικά στον ιστότοπο https://zagorifictiondays.com/ και στη σελίδα Facebook https://www.facebook.com/zagorifictiondays/.

Σχετικά άρθρα

Ανοιχτός διαγωνισμός σεναρίου στο πλαίσιο του Zagori Fiction Days

Στο επίκεντρο η ελληνική τηλεοπτική μυθοπλασία

Διαγωνισμός διασκευής του «18» του Β. Δούβλη σε μίνι σειρά