ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Στο επίκεντρο η ελληνική τηλεοπτική μυθοπλασία

Για τέταρτη συνεχή χρονιά διεξάγεται στη Βίτσα του Δήμου Ζαγορίου και στα Γιάννενα το Zagori Fiction Days 4, οι διεθνείς συναντήσεις τηλεοπτικής μυθοπλασίας, με αντικείμενο τις διασκευές βιβλίων και ταινιών σε τηλεοπτικές σειρές, χάρη στη συνεργασία και συμπαραγωγή δύο ευρωπαϊκών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, του γαλλικού Series Balkans και του ελληνικού Επέκεινα Χώρα».

Με το πλούσιο πρόγραμμά του, που περιλαμβάνει προβολές, μάστερκλας, εργαστήρια, pitchings, συναντήσεις επαγγελματιών και εργαστήρια επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς και την ενθουσιώδη υποδοχή των βαλκάνιων και ευρωπαίων επαγγελματιών, το Zagori Fiction Days κατάφερε να τοποθετήσει την Ήπειρο και το Ζαγόρι στον διεθνή χάρτη της δημιουργικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας, ως έναν νέο διεθνή προορισμό για τους επαγγελματίες και τα ανερχόμενα ταλέντα της μυθιστορηματικής και τηλεοπτικής μυθοπλασίας (συγγραφείς, εκδότες, σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, παραγωγοί, τηλεοπτικοί σταθμοί, θεσμικοί οπτικοακουστικοί φορείς).
Στην ανανεωμένη, φετινή μορφή του, το Zagori Fiction Days 4, που πραγματοποιείται από την Παρασκευή 22 έως την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, εστιάζει περισσότερο στην ελληνική τηλεοπτική μυθοπλασία. Η διοργάνωση υποστηρίζεται από τον ΕΚΟΜΕ, τα Αρχεία ΕΡΤ, την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών και το Zagori Suites.

Το πρόγραμμα

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» συνάντηση με την υπεύθυνη του Epirus Film Office Δήμητρα Ρογκότη. Και θα γίνει ο απολογισμός των δράσεων του γραφείου και της υποστήριξης οπτικοκοακουστικών παραγωγών στην Περιφέρεια.
Επίσης την πρώτη μέρα του Zagori Fiction Days 4, θα προβληθεί στις 2.30 το μεσημέρι, στον Πολιτιστικό Χώρο «Δ. Χατζή», σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωανννιτών, τα πρώτο επεισόδιο της τηλεσειράς «H Δασκάλα Με Τα Χρυσά Μάτια», τηλεοπτική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Στρατή Μυριβήλη σε σκηνοθεσία του Κώστα Αριστόπουλου και σε σενάριο της Μαργαρίτας Λυμπεράκη. Θα ακολουθήσει κριτική παρουσίαση της τηλεοπτικής διασκευής με αναφορές στο βιβλίο από τον διδάκτορα ερευνητή και διδάσκοντα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κώστα Καραβίδα.
Στις 4.30 το απόγευμα, στον ίδιο χώρο, θα ακολουθήσει μια δίωρη πρωτότυπη διαδραστική συνάντηση, με την ευκαιρία της δημοσίευσης της συλλογικής μελέτης «Το Κουτί// Εικόνες της σύγχρονης Ελλάδας στην ιδιωτική τηλεόραση» (εκδόσεις Brainfood, 2023). Τηλεθεατές όλων των ηλικιών, μαζί με τον επιμελητή του βιβλίου, αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο ΑΠΘ Βασίλη Βαμβακά, καλούνται να καταθέσουν, δια ζώσης, προσωπικές μαρτυρίες για το πώς παρακολουθούσαν εμβληματικά πρόσωπα και εκπομπές, που σφράγισαν την τηλεοπτική πραγματικότητα των τελευταίων τριών δεκαετιών.
Δύο masterclasses, τα οποία θα πραγματοποιηθούν στον χώρο της «Επέκεινα Χώρας» στη Βίτσα, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας. Το πρώτο (10.30-12.30) έχει τίτλο «Φιλοσοφία και σενάριο». Ο παραγωγός Γιάννης Κώστας (Stefi Produtions) θα μυήσει τους συμμετέχοντες στη φιλοσοφία του σεναρίου μυθοπλασίας. Από την ιδέα και τη σύλληψή της στη διασκευή και την υλοποίησή της. Θεωρία, αισθητική και πράξη της συγγραφής και παραγωγής μιας τηλεοπτική σειράς. Το δεύτερο (16.30-18.30) τιτλοφορείται «Από το βιβλίο, στο σενάριο και τη σειρά». Η σεναριογράφος και συγγραφέας Κάλλια Παπαδάκη (Δενδρίτες, 2015 – European Union Prize for Literature, EUPL, 2017) θα ξεναγήσει τους συμμετέχοντες στα άδυτα της συγγραφής και επεξεργασίας ενός σεναρίου μυθοπλασίας.
Το Zagori Fiction Days 4 ολοκληρώνεται με μία στρογγυλή τράπεζα με τίτλο «Φέρνει ο Πολιτισμός Ανάπτυξη;», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στις 10.30 το πρωί, στην «Επέκεινα Χώρα», στη Βίτσα. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν με φυσική και διαδικτυακή παρουσία, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Οπτικoακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, τα περιφερειακά Film Offices Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, ο παραγωγός της STEFI Productions Γιάννης Κώστας, η παραγωγός Κυριακή Βήρου (AbFab Productions), η σεναριογράφος και συγγραφέας Κάλλια Παπαδάκη, ο καθηγητής Νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κώστας Καραβίδας, και άλλες προσωπικότητες της ελληνικής και ευρωπαϊκής οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

Και δράσεις επαγγελματικού προσανατολισμού

Φέτος, το Zagori Fiction Days οργανώνει και δύο συναντήσεις, στο πλαίσιο των οποίων ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Zagori Fiction Days Κωνσταντίνος Δεληγιάννης θα δέχεται σπουδαστές, ατομικά η ομαδικά, για να παράσχει συμβουλές επαγγελματικού προσανατολισμού για οπτικοακουστικές σπουδές, αγορά και εργασία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η πρώτη την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, από τις 11 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» και η δεύτερη το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, από τις 2 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, στην «Επέκεινα Χώρα».

Σχετικά άρθρα

Ανοιχτός διαγωνισμός σεναρίου στο πλαίσιο του Zagori Fiction Days

Zagori Fiction Days, ένα οπτικοακουστικό παράθυρο στον κόσμο…

Διαγωνισμός διασκευής του «18» του Β. Δούβλη σε μίνι σειρά