ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Σημύδες» από τη ΘΕΣΠΙ για τρεις παραστάσεις

Την παράσταση «Σημύδες» παρουσιάζει η Θεατρική Συντροφιά Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΘΕ.Σ.Π.Ι.) σήμερα Πέμπτη, αύριο Παρασκευή και την Κυριακή 12 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, στο θέατρο της (στην τερματική στάση αστικών ΚΤΕΛ στο Πανεπιστήμιο, έναντι λέσχης), με ελεύθερη είσοδο.

Η Σημύδα (Betula) είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο, το οποίο φτάνει τα 25 μέτρα σε ύψος. Είναι ψυχρόβιο γένος και φυτεύεται σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Καμιά φορά τα κλαδιά της απλώνονται από τη Τιφλίδα, φτάνοντας έως και την Αθήνα. Μια μητέρα, δύο γιοι. Μια πατρίδα. Ή δύο. Καμιά φορά και καμία.
Βασισμένο στο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη «Το Γάλα», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο το 2005 και δημοσιεύτηκε ως κείμενο το 2006. Η δραματική ιστορία μιας οικογένειας μεταναστών από τη Ρωσία κινείται στους τρεις αρχετυπικούς άξονες «Πατρίδα», «Μητέρα», «Αγάπη» και αγγίζει βαθιά κοινωνικά θέματα, όπως αυτά της μετανάστευσης, του ψυχικού νοσήματος, τον κοινωνικό αποκλεισμό, το παιδικό τραύμα και τη διαφορετικότητα.
Παρακολουθούμε τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τις απόπειρες των τριών χαρακτήρων του δράματος: της Ρήνας, του Λευτέρη και του Αντώνη, να χτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα, τον τρόπο που διαχειρίζονται την ταυτότητα και το παρελθόν τους και τις επιλογές, οι οποίες θα καθορίσουν τη νέα τους πραγματικότητα.
Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Ειρήνη Τζιβαερώ Χονδροκώστα και Χριστίνα Μπουκακιώτη, τη μουσική οι Ανναλένα Αγγελοπούλου, Ελένη Κωνσταντινίδου, Λυδία Μπαρτζώκα, Μαριάννα Καταγή και Μαρκέλλα Παπάζογλου, και τους ρόλους υποδύονται οι Ελβίρα Σακκούδη (Ρήνα), Θοδωρής Τσαρούχας (Λευτέρης), Κώστας Παπακώστας (Αντώνης), Μαρκέλλα Παπάζογλου (Νατάσσα), Δημήτρης Καράδαγλης, Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος και Μάιρα Φετάχου.
Κατάλληλο για άνω των 16 ετών. Κατά την διάρκεια της παράστασης οι ηθοποιοί καπνίζουν και υπάρχουν έντονες αλλαγές στα φώτα. Τηλέφωνο κρατήσεων 6932526001.

Σχετικά άρθρα

«Γρανάδα» του Γ. Καλαβριανού από τη ΘΕΣΠΙ

Αποστόλης Τζελέτας

«Αν αργήσω, κοιμήσου…» από τη ΘΕΣΠΙ

Ηπειρωτικός Αγών