ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Επιστροφή στη σκηνή και στο… χωριό

Επιστρέφει στο… χωριό, αλλά και στη σκηνή, μετά από 18 μήνες, λόγω της πανδημίας, η Καλλιτεχνική Σκηνή Ηπείρου «Σύνθεση», με τη σπαρταριστή κωμωδία «Επιστροφή στο χωριό», η οποία κάνει την επίσημη πρεμιέρα της τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στο θέατρο της ΕΗΜ.

Η παράσταση βασίζεται στο έργο, που έγραψε ο ηπειρώτης συγγραφέας Κωνσταντίνος Σταύρου και μέρος των εσόδων της, που θα γίνει παρουσία του συγγραφέα, θα διατεθεί για την ενίσχυση του ορφανοτροφείου της Ιεράς Μονής Δουραχάνης Ιωαννίνων.
Το έργο μιλά για την προσπάθεια μιας παμπόνηρης μοιρολογίστρας να φέρει τα παιδιά της από την Αθήνα πίσω στο χωριό, προκειμένου να λύσουν το βιοποριστικό τους πρόβλημα ανοίγοντας ένα καθετοποιημένο…. γραφείο τελετών. Στην εξίσωση μπαίνουν η εβραία νύφη της, η οποία δε θέλει να επιστρέψει στο χωριό, η κουτσομπόλα του χωριού και η αντίπαλη μοιρολογίστρα. Το κομφούζιο κορυφώνεται όταν ένας χωροφύλακας «βραδείας καύσεως» προσπαθεί να λύσει ταυτόχρονα τρεις υποθέσεις: αρχαιοκαπηλίας, ναρκωτικών και ενός πτώματος που εξαφανίστηκε με 4.000.000 ευρώ, ενώ ο παράλυτος και αιωνόβιος παππούς θυμάται ξαφνικά που βρίσκονται θαμμένες λίρες. Ακόμη, ένα εξώγαμο εμφανίζεται από το πουθενά…
«Είναι μια καθαρόαιμη νεοελληνική κωμωδία, που αποτυπώνει τη διάθεση όλων μας, ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας, διακωμωδεί και “ξορκίζει”, θα έλεγα, τον φόβο του θανάτου αλλά και τις εμπορικές του προεκτάσεις. Η παράσταση αυτή είναι μια ευκαιρία να επανέλθουμε στη σκηνή και να συστηθούμε ξανά στο κοινό μετά από την 18μηνη απουσία», σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της «Σύνθεσης» και σκηνοθέτης της παράστασης Δημήτρης Κατσάνος.
Στην παράσταση συμμετέχουν οκτώ ηθοποιοί της Καλλιτεχνικής Σκηνής Ηπείρου «Σύνθεση, «οπλισμένοι» με… απίθανες ατάκες. Παίζουν (με σειρά εμφάνισης) οι Αιμιλία Παγώνα (Ρωρώ), Κώστας Βενέτης (Χαράλαμπος), Ράνια Κλάπα (Αγλαΐα), Νίκος Παπανικολάου (Άρης), Αρετή Αγγέλη (Φρίντα), Σταυρούλα Συγκούνα (Ραχήλ), Άρης Τσούκης (Αστυνόμος Τσαντήλας), Ευγενία Ζεϊμπέκη (Κρουστάλλω). Την εικαστική επιμέλεια των σκηνικών έχει ο Λουκάς Λούκας.
Παράλληλα, ο κ. Κατσάνος ευχαρίστησε τους χορηγούς της παράστασης, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό «Ζαγόρι» και την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, για την υποστήριξή τους, που επιτρέπει την συνέχιση των πολιτιστικών δρώμενων, σε μια δύσκολη συγκυρία.
Προκειμένου να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα, η «Σύνθεση» έχει εκδώσει περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων και οι τιμές τους διαμορφώνονται ως εξής: κανονικό 8 ευρώ (στην προπώληση 6 ευρώ), μειωμένο 6 ευρώ (ισχύει για φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και άτομα άνω των 65 ετών), παιδικό 3 ευρώ (ισχύει για παιδιά ως 12 ετών). Εισιτήρια προπωλούνται από το Ξενοδοχείο «Ερμής» (παραπλεύρως παλαιών ΚΤΕΛ, Σίνα 2, τηλ. 2651070798) και από το βιβλιοπωλείο «Αναγνώστης» (Πυρσινέλλα 11, τηλ. 2651034911).

Σχετικά άρθρα

Η «Σύνθεση» φέρνει τον Eugenio Barba στα Γιάννενα

Τρία βραβεία για το «Black Birthday» στο Φεστιβάλ Καρδίτσας

Αποστόλης Τζελέτας

«Η Μητέρα του σκύλου» από τη «Σύνθεση»