ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Βάκχες» με γερές δόσεις από Γιάννενα

Μια παράσταση με γερές δόσεις από Γιάννενα είναι οι «Βάκχες» του Ευριπίδη, που κάνει επίσημη πρεμιέρα το βράδυ της Παρασκευής 16 Ιουλίου στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ.

Και αυτό γιατί πέρα από το ότι τη σκηνοθεσία υπογράφει η Γιαννιώτισσα Νικαίτη Κοντούρη και το γεγονός πως η παράσταση παρουσιάζεται σε συμπαραγωγή της Εταιρείας Τέχνης «Ars Aeterna» με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων, αρκετοί από τους ηθοποιούς έχουν καταγωγή ή συνδέονται με τα Γιάννενα. ‘Όπως τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου η Νικαίτη Κοντούρη, ο Δημήτρης Πετρόπουλος και ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης κατάγονται από τα Γιάννενα, όπως και τρεις από τις επτά κοπέλες του Χορού, καθώς είχαν γίνει ακροάσεις στα Γιάννενα, όταν ξεκίνησε να προετοιμάζεται η παράσταση πριν 2,5 χρόνια. «Πατρίδα ήρθαμε», αναφώνησε στην αρχή της συνέντευξής της, εκφράζοντας τη χαρά της για το ότι η περιοδεία ξεκινά επίσημα από τα Γιάννενα, καθώς υπήρξαν και δύο προ-πρεμιέρες, που είχαν τον χαρακτήρα γενικών δοκιμών, σε Χαλκίδα και Αίγιο, ενώ προέκυψε και μία παράσταση στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης της Πρέβεζας σήμερα, με χρηματοδότηση της περιφέρειας Ηπείρου.
Πέρα από το γιαννιώτικο χρώμα της παράστασης, η Ν. Κοντούρη στάθηκε στις δυσκολίες της παράστασης, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένο να παρουσιαστεί το καλοκαίρι του 2020, αλλά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αναβλήθηκε για το φετινό καλοκαίρι. «Ευτυχώς οι πρωταγωνιστές της παράστασης έμειναν πιστοί στο αρχικό όραμα και καταφέραμε να φτάσουμε στην παράσταση. Και χρησιμοποιώ το ρήμα “καταφέραμε”, γιατί πολλά πράγματα συμβαίνουν γύρω μας», σημείωσε, ευχόμενη η περιοδεία να κυλήσει ομαλά.
Στη σημασία της οργάνωσης παραγωγών σε συνεργασία με τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα αναφέρθηκε ο Άκης Σακελλαρίου και στη συνέχεια μίλησε για τον ρόλο του ως Θεός Διόνυσος, ενώ ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, που εμφανίζεται στον ρόλο του Πενθέα, στάθηκε ιδιαίτερα στην πρωτότυπη μουσική των ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC και στον Χορό, τον οποίο αποτελούν οι Ιουλία Γεωργίου, Θάλεια Γρίβα, Σμαράγδα Κάκκινου, Σοφία Κουλέρα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ελένη Στεργίου και Ιωάννα Τζίκα.
Για ένα έργο πολύ δύσκολο, που είναι πρόκληση για όλους τους συμμετέχοντες, έκανε λόγο η Ιωάννα Παππά, η οποία εμφανίζεται στον ρόλο του Τειρεσία. Πολύ μεγάλη πρόκληση, βέβαια, χαρακτήρισε και το ότι η παράσταση θα ανέβει στις 13, 14 και 15 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Στη σχέση του με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων, το οποίο υπηρέτησε την περίοδο 1995-2000, εστίασε ο Δημήτρης Πετρόπουλος, ο οποίος υποδύεται τον Κάδμο. «Μου έχει μείνει ένα κουσούρι από τότε, λέω εμείς σαν να είμαι μόνιμος συνεργάτης του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, κάτι που δεν ισχύει», τόνισε και κάλεσε τους Γιαννιώτες στην παράσταση. Τέλος, ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, που έχει τον ρόλο του Αγγελιοφόρου, ανέφερε πως πρόκειται για μια παράσταση, την οποία θα απολαύσει ο κόσμος. «Είναι μια ωραία ιστορία», είπε. Στην παράσταση εμφανίζεται και η Κωνσταντίνα Τάκαλου, η οποία ερμηνεύει την Αγαύη.

Τους συντελεστές της παράστασης καλωσόρισε η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Χριστίνα Κωτσαντή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη «συμπατριώτισσα» Νικαίτη Κοντούρη. Η κ. Κωτσαντή εξέφρασε τη χαρά και την περηφάνια για τη συμπαραγωγή.

Η υπόθεση

Η τραγωδία του Ευριπίδη Βάκχες είναι ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, οι οποίες γράφτηκαν το 406-405 π.Χ., ενώ ο Ευριπίδης βρισκόταν αυτοεξόριστος στο παλάτι του Αρχέλαου στη Μακεδονία.
Ο Διόνυσος καταφθάνει στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του, έχοντας μαζί του τις πιστές του ακολούθους, για να επιβάλει τη δική του Θρησκεία και να τιμωρήσει όλους όσοι είναι εμπόδιο στο δρόμο του, τολμώντας να τον αμφισβητήσουν. Διαβρώνει ακόμα και την ιερή σχέση μάνας-γιού, εμφυσώντας τη θεϊκή του Μανία στις γυναίκες της Θήβας. Με την βίαιη επιβολή της νέας θρησκείας, επιφέρεται η ισοπέδωση του Βασιλικού Οίκου της πόλης των Θηβών. Οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της εξορίας.
Τη μετάφραση από το αρχαίο κείμενο έχει κάνει ο Γιώργος Χειμωνάς. Τα σκηνικά και τα κοστούμια δημιούργησε η Λουκία Μινέτου και τη μουσική σύνθεση και διδασκαλία ανέλαβαν οι Θραξ-Punks. Κίνηση Ανδρονίκη Μαραθάκη, φωτισμοί Νίκος Σωτηρόπουλος, δραματουργία Μάνος Λαμπράκης και Νικαίτη Κοντούρη, σύμβουλος δραματουργίας Νίκος Μαθιουδάκης και βοηθός σκηνοθέτη Θάλεια Γρίβα.

Info

Η παράσταση ξεκινά στις 9.30 το βράδυ. Τιμές εισιτηρίων 18 ευρώ και 15 ευρώ το μειωμένο. Προπώληση στο Viva.gr, στο κιόσκι της κεντρικής πλατείας και στα βιβλιοπωλεία «Αναγνώστης» και «Χαρτέξ».

Σχετικά άρθρα

«Δούλες» για επτά ακόμη παραστάσεις και με μία συζήτηση

Συνέχεια παραστάσεων για τις «Δούλες»

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Ομάδων τον Μάιο