ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Πρεμιέρα στα Γιάννενα για τις «Βάκχες» της Ν. Κοντούρη

Στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ «Κώστας Φρόντζος» θα δοθεί στις 16 Ιουλίου η πρεμιέρα της τραγωδίας του Ευριπίδη «Βάκχες», σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, που θα παρουσιάσουν το καλοκαίρι η Εταιρεία Τέχνης «ΑrsAeterna» και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, για να ακολουθήσουν παραστάσεις στις 13, 14 και 15 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

«Τελετουργία της συγκίνησης, του συναισθήματος, του μένους και του παραλόγου μπορούν να χαρακτηριστούν οι Βάκχες του Ευριπίδη». Έτσι ορίζει η Νικαίτη Κοντούρη την ανεξάντλητη τραγωδία του Ευριπίδη.
Στις «Βάκχες», ο Θεός Διόνυσος είναι ο πρωταγωνιστής. Ο γνωστός αγαθός Θεός του κρασιού, της μέθης και του θεάτρου «ενδύεται» το αρχέγονο και αινιγματικό του πρόσωπο, που είναι εξαιρετικά σύνθετο και σκοτεινό. Διόνυσος σημαίνει δύο φορές γεννημένος. Είναι γιος του Δία και της Σεμέλης. Ο μύθος λέει, πως ενώ τον γεννούσε πρόωρα η μάννα του, ο Δίας τον διέσωσε φτιάχνοντας στο μηρό του μια δεύτερη μήτρα και τον έστειλε να δει το φως στη μακρινή Ασία. Οι «Βάκχες» γράφτηκαν το 406-405 π.Χ., ενώ ο Ευριπίδης βρισκόταν αυτοεξόριστος στο παλάτι του Αρχέλαου στη Μακεδονία.

Η υπόθεση

Ο Διόνυσος καταφθάνει στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του, έχοντας μαζί του τις πιστές του ακολούθους, για να επιβάλλει τη δική του Θρησκεία και να τιμωρήσει όλους όσοι είναι εμπόδιο στο δρόμο του, τολμώντας να τον αμφισβητήσουν. Διαβρώνει ακόμα και την ιερή σχέση μάνας- γιού, εμφυσώντας τη θεϊκή του Μανία στις γυναίκες της Θήβας. Με την βίαιη επιβολή της νέας θρησκείας, επιφέρεται η ισοπέδωση του Βασιλικού Οίκου της πόλης των Θηβών. Οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της εξορίας.

Η ταυτότητα της παράστασης

Ο Άκης Σακελλαρίου και ο Οδυσσέας Πασπασπηλιόπουλος ερμηνεύουν τον Διόνυσο και τον βασιλιά Πενθέα αντίστοιχα, ενώ τη διανομή συμπληρώνουν οι Κωνσταντίνα Τάκαλου (Αγαύη), Ιωάννα Παππά (Τειρεσίας), Δημήτρης Πετρόπουλος (Κάδμος) και Κωνσταντίνος Ασπιώτης (Αγγελιοφόρος). Τον Χορό αποτελούν οι Ιουλία Γεωργίου, Θάλεια Γρίβα, Σμαράγδα Κάκκινου, Σοφία Κουλέρα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ελένη Στεργίου και Ιωάννα Τζίκα.
Τη μετάφραση από το αρχαίο κείμενο έχει κάνει ο Γιώργος Χειμωνάς. Τα σκηνικά και τα κοστούμια δημιούργησε η Λουκία Μινέτου και τη μουσική σύνθεση και διδασκαλία ανέλαβαν οι Θραξ-Punks. Κίνηση Ανδρονίκη Μαραθάκη, φωτισμοί Νίκος Σωτηρόπουλος, δραματουργία Μάνος Λαμπράκης και Νικαίτη Κοντούρη, σύμβουλος δραματουργίας Νίκος Μαθιουδάκης και βοηθός σκηνοθέτη Θάλεια Γρίβα.

Σχετικά άρθρα

«Δούλες» για επτά ακόμη παραστάσεις και με μία συζήτηση

Συνέχεια παραστάσεων για τις «Δούλες»

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Ομάδων τον Μάιο