Με πρωταγωνιστή τον Λάκμωνα, γνωστό και ως Περιστέρι, στο ντοκιμαντέρ, που επιλέχθηκε από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης και το οποίο θα προβληθεί το καλοκαίρι, παρουσιάζονται τα πορτραίτα κτηνοτρόφων και κατοίκων του Συρράκου.
Με καταγωγή από το χωριό, ο Παναγιώτης Παπουτσής, συνιδρυτής του αγαπημένου πλέον Φωτογραφικού Φεστιβάλ «Φωτομετρία», ήθελε να κάνει κάτι στον τόπο του και για τον τόπο του. Η πανδημία του κορωνοϊού του έδωσε το καλοκαίρι του 2020 τον χρόνο να υλοποιήσει το εγχείρημα.
«Ο πατέρας μου αποφάσισε όταν συνταξιοδοτήθηκε, να ανέβει στην περιοχή και να κάνει πρόβατα. Δεν μπόρεσα ποτέ λόγω συνθηκών να πάω και αυτό με έτρωγε με τα χρόνια. Τώρα, που ήμουν έτοιμος και από θέμα εξοπλισμού, χρόνου, εμπειρίας και συνθηκών, πήγα και γύρισα το ντοκιμαντέρ. Βέβαια, η καλύτερη εταιρία παραγωγής που είχα ποτέ, ήταν οι γονείς μου, που με προμήθευσαν με όλα τα απαραίτητα», σημειώνει ο κ. Παπουτσής, περιγράφοντας την έναρξη του εγχειρήματος.
Σκοπός του ντοκιμαντέρ ήταν να αποτελέσει μια «ματιά» στην καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών που ζουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο βουνό, είτε μέσω της κτηνοτροφίας, είτε μέσω του τουρισμού.
«Το να χτίσει κανείς μια ζωή σε ένα τέτοιο μέρος, μπορεί να είναι περιπετειώδες και όμορφο, αλλά έχει και πολλές δυσκολίες και ένας στόχος του ντοκιμαντέρ ήταν να αποδώσει αυτές τις δυσκολίες και τα προβλήματα που βιώνουν», αναφέρει.
Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν όλοι οι χαρακτήρες – πρωταγωνιστές έχουν σπουδάσει και επέλεξαν να επιστρέψουν στην περιοχή. «Πάντα με απασχολούσε και αναρωτιόμουν πώς γίνεται αυτοί οι άνθρωποι, νέοι, να πάρουν την απόφαση και να γυρίσουν για να κάνουν γελάδια ή ζώα. Η απάντηση μου δόθηκε φέτος. Κατάλαβα ότι αυτή η ελευθερία που σου δίνει το βουνό και αυτός ο τρόπος ζωής είναι σαγηνευτικός. Όταν τελειώσαμε τα γυρίσματα, καθίσαμε στο καφενείο και τους είπα ότι καταλαβαίνω απόλυτα την επιλογή τους», λέει ο Π. Παπουτσής και προσθέτει: «Είναι ένας άλλος κόσμος, που δεν μπορούμε εμείς, τα παιδιά της πόλης, να τον καταλάβουμε».
Το σενάριο του ντοκιμαντέρ, για αυτή την καθημερινότητα στο βουνό, κέρδισε την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. «Είναι συγκινητικό, μετά από τόσα χρόνια που ήθελα να κάνω κάτι για την περιοχή, να μπορώ μέσα από το ντοκιμαντέρ να προβάλλω την καθημερινότητα, τη ζωντάνια, την αυθεντικότητα, την ανθρωπιά τους. Έχω να πω τα καλύτερα, γιατί χωρίς αυτούς, τους ήρωες του ντοκιμαντέρ, δε θα μπορούσε να γίνει τίποτα», καταλήγει.
Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν οι Δημήτρης Γείτονας, Νικόλαος Γκίζας, Ηλίας Μπαλάφας, Γκιουλέκ, Σταύρος Παπουτσής, Βασίλης Ντόντορος, Γιώργος Βαΐτσης, Κωνσταντίνος Γεροδήμος, Κωνσταντίνος Αντώνης και Αποστόλης Σόφης.
Ο Παναγιώτης Παπουτσής υπογράφει τη σκηνοθεσία, την εικονοληψία και το μοντάζ, το σενάριο υπογράφεται από την Κατερίνα Κακλαμάνη και η μουσική ανήκει στη Νατάσα Γιανναράκη, όπως και η επιμέλεια του ήχου και ο υποτιτλισμός. Την έρευνα έκανε ο Θοδωρής Σιόντης.
Ένα ντοκιμαντέρ για τους κτηνοτρόφους του Λάκμου
Ένας κόσμος πολύ κοντά μας, αλλά πολύ μακριά από την καθημερινότητα της πόλης, ένας κόσμος διαφορετικός, με προκλήσεις και κακουχίες, αλλά και με έντονες συγκινήσεις, αποτυπώνεται στο ντοκιμαντέρ «Λάκμος» του Παναγιώτη Παπουτσή.