ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Μουσικό ταξίδι στην παράδοση του Ζαγορίου

Ένα μουσικό ταξίδι στην παράδοση του Ζαγορίου παρουσιάζει ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων, μέσα από έναν κύκλο τριών αφιερωματικών εκπομπών που ξεκινά από αύριο Σάββατο.

Συνταξιδιώτες θα είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Κοκκώνης και τρεις ζυγιές αντιπροσωπευτικές των χωριών του Κεντρικού, Δυτικού και Ανατολικού Ζαγορίου.

«Σε δύσκολες εποχές, σαν αυτή που βιώνουμε, η ανάγκη επαφής και επαναπροσδιορισμού των σχέσεων μας με την παράδοση καθίσταται ιδιαιτέρως αναγκαία. Έτσι κι εμείς, εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογία, επιχειρούμε ένα μουσικό ταξίδι στο Ζαγόρι μας με την ευχή και την ελπίδα να έρθει γρήγορα η στιγμή που θα ανταμώσουμε στα πανηγύρια μας, στις εκδηλώσεις μας, στα γλέντια μας και θα ενώσουμε τα χέρια μας, τις φωνές μας, τα χαμόγελά μας», σημειώνει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων Γιώργος Φούκας.

Η πρώτη live streaming (μέσω Facebook ) εκπομπή, που θα προβληθεί αύριο Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου από τις 7 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, είναι αφιερωμένη στη μουσική παράδοση του Κεντρικού Ζαγορίου και συμμετέχει η κομπανία του Βασίλη Παπαγεωργίου (κλαρίνο), με τους Θανάση Πρεμέτη στο βιολί, τους Γιάννη Διαμάντη και Θανάση Βόλλα στο λαούτο, Παύλο Λαζοκίτσο στο ντέφι και στο τραγούδι τους Γιάννη Παπακώστα, Φώτη Παπαζήκο και Μιχάλη Καπρινιώτη. «Η ορχήστρα μας διάλεξε, από την πλειάδα των λαϊκών αριστουργημάτων, μια αντιπροσωπευτική αλυσίδα τραγουδιών, που γεννήθηκαν, σμιλεύτηκαν ή άνθισαν και δέθηκαν μ’αυτόν τον τόπο, όπως ακριβώς οι γλεντζέδες μας τα ζητάνε στα πανηγύρια και τα ζιαφέτια», αναφέρει ο Βασίλης Παπαγεωργίου για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η κομπανία του.

Η συνέχεια θα δοθεί το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, την ίδια ώρα, με την κομπανία του Μιχάλη Μπραχόπουλου (κλαρίνο), με μια μουσική επίσκεψη στο Δυτικό Ζαγόρι. Συμμετέχουν οι Χριστόφορος Πατσούρας στο βιολί, Βασίλης Τσίκας στο λαούτο, Διαμαντής Παπαναστασίου στο ντέφι και Γιώργος Πατσούρας στο τραγούδι.

Ο πρώτος αυτός κύκλος των τριών αφιερωματικών εκπομπών θα κλείσει το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, επίσης στις 7 το απόγευμα, με την κομπανία του Ηλία Πλαστήρα (κλαρίνο, τραγούδι) σε ένα μουσικό αντάμωμα στο Ανατολικό Ζαγόρι. Συμμετέχουν οι Γιώργος Γκόγκος στο βιολί, Δημήτρης Κωνσταντής στο λαούτο και το τραγούδι, και Διονύσης Ζώης στο ντέφι.

Όπως κάνει γνωστό ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων, θα ακολουθήσουν και άλλοι κύκλοι αντίστοιχων εκπομπών, για την πραγματοποίηση των οποίων θα συνεργαστεί και με άλλους μουσικούς που δραστηριοποιούνται και προσφέρουν την εμπειρία και το μεράκι τους στη μουσική του Ζαγορίου, καθώς και άλλες διαδικτυακές δράσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, «στο πλαίσιο ενός προγραμματισμού όπως επιβάλλεται από την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουμε λόγω της πανδημίας και της ανάγκης που έχουμε για ψυχαγωγία και ενημέρωση».

Σχετικά άρθρα

Η προσφορά των Ζαγορισίων στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό

«Μι του ματ΄κι μι του πλόχερου» της Ελένης Οικονομίδη-Δούβλη

Τρίτος σταθμός το Ανατολικό Ζαγόρι