ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Αισιοδοξία για την εγγραφή του πανηγυριού στον κατάλογο της UNESCO

Την άποψη ότι η εγγραφή του πανηγυριού του Συρράκου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO θα τονώσει τον σεβασμό των Συρρακιωτών για το πανηγύρι, εκφράζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων Ιπποκράτης Αλέξης, με αφορμή την υποβολή του φακέλου από το υπουργείο Πολιτισμού.

«Ιδιαίτερα σήμερα που κλονίζεται από την οικονομική κρίση, ώστε να μην οδηγηθεί σε μορφή αγοραίας διασκέδασης, και θα συμβάλει στο να παραμείνει ζωντανό στον χωροχρόνο, ως ένα από τα πολυτιμότερα πολιτισμικά κεφάλαια αυτοπροσδιορισμού μας», σημειώνει χαρακτηριστικά και αναφέρεται στην όλη προσπάθεια, που ξεκίνησε ουσιαστικά από το 2015 με τη συγκρότηση Επιτροπής από εκπροσώπους των φορέων του Συρράκου.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων χαιρετίζει την από κοινού υποβολή φακέλου με το αντίστοιχο πανηγύρι της Βλάστης Κοζάνης, λέγοντας πως θα συμβάλει στην καλύτερη τεκμηρίωση της πρότασης, αναδεικνύοντας συνάμα τις ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των πανηγυριών των δύο ορεινών κοινοτήτων.
Τέλος, ευχαριστεί τα μέλη της Επιτροπής για τη συνεργασία και ιδιαίτερα τα μέλη του Συνδέσμου, για τη συμβολή τους στην προετοιμασία του φακέλου με συνεντεύξεις, επιστολές, φωτογραφίες, τραγούδια, χορούς και κυρίως για τη συμμετοχή τους και τον σεβασμό με τον οποίο αντιμετωπίζουν το πανηγύρι στο χοροστάσι. «Θεωρώ ότι ο Φάκελος είναι σωστά ενημερωμένος και τεκμηριωμένος, ώστε να τύχει της έγκρισης της UNESCO και να ολοκληρωθεί επιτυχώς η εγγραφή του πανηγυριού μας στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ανθρωπότητας», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

«Συρράκο & Βλάστη – Κοινή πορεία πολιτισμού»

Ηπειρωτικός Αγών

Στην Παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO το πανηγύρι του Συρράκου

Μια εκδήλωση για το πανηγύρι του Συρράκου