ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Επιστρέφει με το «16 Steps To The Ground» η ομάδα «A Priori» (κλήρωση πρόσκλησης)

Μια κινησιολογική έρευνα πάνω στον ηπειρώτικο παραδοσιακό χορό «ζαγορίσιο» και στον επαναπροσδιορισμό του στις σύγχρονες δομές της δυτικής κοινωνίας, αποτελεί η νέα παραγωγή της ομάδας σύγχρονου χορού «A Priori», με τίτλο «16 Steps To The Ground», που παρουσιάζεται την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών.

«Εικαστικά, δημιουργούμε έναν σπειροειδή καμβά με χώμα ως έμμεση παραπομπή στην πρώτη ύλη ύπαρξης. Η σπείρα αποτελεί μια έμμεση σημειολογική αναφορά τόσο στους ελικοειδείς ηπειρώτικους χορούς, όσο και σε ένα “κλειστό” κοινωνικό σύστημα με προκαθορισμένες διαδρομές. Με βάση τα χαρακτηριστικά του “ζαγορίσιου” χορού, παραλλάζουμε τις ποιότητες, το ύφος και τις δυναμικές του και διαμορφώνουμε ένα νέο κινητικό λεξιλόγιο», αναφέρουν οι συντελεστές.
Οι τρεις ερμηνεύτριες «παίζουν» με το επαναλαμβανόμενο μοτίβο των 16 βημάτων του «ζαγορίσιου», διαγράφουν κυκλικές, παράλληλες και τεμνόμενες διαδρομές στον χώρο, καταθέτοντας, εν τέλει, τη δική τους βιωματική σχέση με την παράδοση, στο σήμερα. Σε επίπεδο ηχοτοπίου, η μουσική σύνθεση δημιουργείται επί σκηνής, με επιρροές από τους ήχους του ηπειρώτικου φυσικού τοπίου.
«Μικρές καθημερινές ιστορίες, ακούσιες και ηθελημένες συναντήσεις, το αέναο κυνήγι του χρόνου, η ζωή ιδωμένη ως εικονική πραγματικότητα, εικόνες μόχθου των εργατών γης και μια υπαρξιακή αναζήτηση για πιο «ανθρώπινες» και «γειωμένες» σχέσεις θίγονται και θίγουν ένα ερώτημα: Άραγε μπορεί η παράδοση να λειτουργήσει λυτρωτικά και απελευθερωτικά για τον άνθρωπο ερευνώντας την εκ νέου; Είναι τελικά οι χοροί μας αυτοί που μας ενώνουν; Και αν ναι, με ποιους τρόπους;», προσθέτουν.
Η ιδέα και η χορογραφία είναι της Ελεονώρας Ηλία, σύμβουλος δραματουργίας είναι η Στέλλα Δημητρακοπούλου, μουσικός επί σκηνής και στα ηχοτοπία ο Βασίλης Λαγδάς, ενώ χορεύουν οι Μαρία Βλάχου, Κατερίνα Ντίβα και Άννα Παπανικολάου. Τα κοστούμια κατασκεύασε η Nίκη Χρονοπούλου, τον σχεδιασμό του φωτισμού ανέλαβε ο Κώστας Ζούκας, ενώ τις φωτογραφίες, το trailer και το video δημιούργησαν οι Roman Zotter και Μαριλένα Γκόνη. Οι συντελεστές απευθύνουν ιδιαίτερες ευχαριστίες στη Σχολή Χορού του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών για τη φιλοξενία και παραχώρηση χώρου προβών.
Τιμές εισιτηρίων 10 ευρώ (γενική είσοδος) και 6 ευρώ το μειωμένο (φοιτητικό, μαθητικό, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων, ανέργων).

Κλήρωση πρόσκλησης

O Η.Α. κληρώνει μία διπλή πρόσκληση για την παράσταση του Σαββάτου. Στέλνετε e-mail στο info@agon.gr με τα στοιχεία σας, γράφετε «για 16 Steps To The Ground» στο θέμα του mail, μέχρι την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι. Ο νικητής θα ειδοποιηθεί στο mail με το οποίο συμμετείχε στην κλήρωση για το πώς θα παραλάβει την πρόσκλησή του.

Σχετικά άρθρα

16 Steps To The Ground στη Μηλιά Μετσόβου

16 γνώριμα βήματα πάνω σε καινούριο, φρέσκο χώμα

Τιτίκα Τζάλλα

16 Steps To The Ground με πηγή έμπνευσης τον «ζαγορίσιο»