Πολιτισμός

Φωτίζοντας την εμπειρία του προσφυγικού ταξιδιού

Μια παράσταση για την εμπειρία του προσφυγικού ταξιδιού παρουσιάζεται, για μια και μόνο παράσταση, την Κυριακή 19 Μαΐου, στις 9.30 το βράδυ, στο Θέατρο Έκφραση (Αραβαντινού 14).

Η θεατρική παράσταση «Πάσπαργος» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα βασίζεται σε κείμενα και μαρτυρίες, που προσπαθούν να φωτίσουν την ανθρώπινη εμπειρία του προσφυγικού ταξιδιού. Πώς είναι να αφήνεις πίσω τα πάντα και να κρατάς μόνο ό,τι προλάβεις, ό,τι χωράει σε ένα σακίδιο, ό,τι χωράει σε μία βάρκα και να τα ρισκάρεις όλα, παραδίδοντας την τύχη σου στα επικίνδυνα –και πανέμορφα– νερά του Αιγαίου; Πώς είναι να αφήνεις ό,τι ήσουν και ό,τι σε προσδιόριζε, για να επιβιώσεις και να είσαι πλέον ο «ξένος», ο «πρόσφυγας»;
Το έργο αποτελείται από τρεις μικρές ιστορίες, που παρουσιάζονται από τους ηθοποιούς μέσα από τη χρήση μεικτών θεατρικών τεχνικών σε ενεργή σχέση με τον μεταβαλλόμενο σκηνικό χώρο: Ένας νεαρός που έχει ξεμείνει στο νησί, γράφει ποιήματα και τραβάει φωτογραφίες χωρίς να φαντάζεται τις συνέπειες. Ένας ηλικιωμένος θυμάται τη θαλάσσια απόδραση προς τη Μέση Ανατολή το καλοκαίρι του 1942. Μια γυναίκα φεύγει από τον κίνδυνο του πολέμου με όνειρο να φτάσει στην ασφάλεια της Ευρώπης. Όλοι τους πρόσφυγες, κάποια στιγμή, μέσα από κάποια βάρκα, κοίταξαν για λίγο τη σκοτεινή βραχονησίδα Πάσπαργος.
Ερμηνεύουν οι Έφη Κιτσαντά, Κώστας Κουτρουμπής και Γιάννης Τσάκωνας.
Διάρκεια παράστασης 90’. Πληροφορίες και κρατήσεις στα τηλέφωνα 2651554505 και 6907500710.

Σχετικά άρθρα

«Νυχτερινά Μαθήματα» του Τ. Τσαρδάκα στο Θέατρο Κύκλος

Θέατρο Έκφραση- Υποδέχεται και πάλι τους σπουδαστές του

Ηπειρωτικός Αγών

Σεμινάριο υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού με τον Κωνσταντίνο Μπιμπή