ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Κυνηγώντας την ομορφιά της φύσης

Η Έμη Κωτσάκη είναι μια «κυνηγός» της ομορφιάς του φυσικού τοπίου. Του παιχνιδίσματος του φωτός, των αντανακλάσεων και των σύννεφων, με τις γνωστές ή άγνωστες γωνιές της πόλης, του παραλιμνίου, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας.

Ξεκίνησε να φωτογραφίζει μετά από ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, προσπαθώντας να διατηρήσει τις μνήμες των χρωμάτων και των αρωμάτων της Ανατολής. Επιστρέφοντας, άρχισε να ανακαλύπτει και να αποτυπώνει την ομορφιά που βρίσκεται γύρω μας, συνεχίζοντας να συνδυάζει την αγάπη της για τα ταξίδια, τις εκδρομές ή ακόμη και τους περιπάτους στην πόλη, με τη φωτογραφία.

Παραμένει μια ερασιτέχνης φωτογράφος, που όμως πάντα αναζητά την απάντηση στο «αιώνιο» ερώτημα ανάμεσα στην τεχνική αρτιότητα μιας φωτογραφίας και των συναισθημάτων που σου προκαλεί.

«Δεν ξέρω αν η καλή φωτογραφία έχει σχέση με την τεχνική ή με το συναίσθημα που δημιουργεί στον θεατή. Μια άρτια φωτογραφία μπορεί να σου δημιουργήσει το κατάλληλο συναίσθημα, συγκίνηση, θυμό, θαυμασμό, προβληματισμό ή μήπως κάποια άλλη, όχι τόσο άρτια, άλλα που έχει πιάσει τη στιγμή;», λέει στη συζήτησή μας, στο Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, όπου φιλοξενείται η πρώτη ατομική έκθεσή της με τίτλο «Αντανακλάσεις τόπων».

Μια συζήτηση που έφτασε μέχρι τον πρόσφατα εκλιπόντα σπουδαιότερο φωτοειδησεογράφο της Ελλάδας, τον Γιάννη Μπεχράκη, για τον οποίο συμφωνήσαμε ότι είχε την ικανότητα να καταφέρει και τα δύο, να δημιουργεί άρτιες τεχνικά φωτογραφίες, γεμάτες συναίσθημα, συμβολισμούς και μηνύματα. Το φωτορεπορτάζ είναι μια μορφή της φωτογραφίας, που η Έμη θαυμάζει, ειδικά μέσα από το έργο φωτορεπόρτερ τέτοιου βεληνεκούς.

Η ίδια χαρακτηρίζει τον εαυτό της «φωτογράφο τοπίου». Αυτό αγαπά και αυτό την εκφράζει. «Είμαι ένας απλός ερασιτέχνης φωτογράφος, που κυνηγάει την ομορφιά της φύσης. Η φωτογραφία για μένα έχει να κάνει με το τι θέλεις να δείξεις και τον τρόπο που θέλεις να εκφράζεσαι, για μένα είναι μέσο έκφρασης, όπως για κάποιον άλλον μπορεί να είναι η συγγραφή ή κάτι άλλο. Δεν ξέρω αν είναι εύκολο ή δύσκολο να περάσεις ένα συναίσθημα μέσα από τη φωτογραφία, αλλά για μένα είναι ευχάριστο», αναφέρει.

Η περιγραφή του Ιδρύματος Γκανή σχετικά με το «φωτογραφικό στίγμα» της, είναι ακριβώς αυτό που θα δει κανείς στις φωτογραφίες της, που είναι ξεκάθαρες και φωτεινές. «Ο φακός της Έμης Κωτσάκη μοιάζει να αποζητά διαρκώς το φως, να στρέφεται προς αυτό επιδιώκοντας να το αποτυπώσει στις φωτογραφίες της. Την ενδιαφέρει κάθε του αντανάκλαση και ο τρόπος που αυτό μετουσιώνεται σε λάμψη, χρώμα ή και σκιά. Οι εικόνες της διαθέτουν μιαν ιμπρεσιονιστική ποιότητα. Συλλαμβάνει τη φευγαλέα επίδραση του φωτός με τόση ευαισθησία και προσοχή, ώστε την αποτυπώνει σαν κάτι σταθερό και μόνιμο. Κάθε τόπος μάλιστα που απεικονίζεται στις λήψεις της διαθέτει το δικό του φως, που αναδεικνύει τον ξεχωριστό του χαρακτήρα».

Η έκθεση των φωτογραφιών της από το Ίδρυμα είναι ένα κίνητρο παραπάνω, για να συνεχίσει να φωτογραφίζει με τον ίδιο ενθουσιασμό. «Στόχος μου είναι να δείξω την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος. Ειδικά στα Γιάννενα, το αστικό τοπίο είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το φυσικό, για παράδειγμα στην περιοχή του παραλιμνίου. Μπορεί όλοι οι φωτογράφοι να το φωτογραφίζουν, αλλά πάντα υπάρχει κάτι διαφορετικό», σημειώνει και προσθέτει: «Μου έχει τύχει, ενώ έχω φωτογραφίσει ξανά και ξανά ένα σημείο, να συμβεί κάτι. Ο ήλιος, ένα πουλί, ένα σύννεφο και να τρέξω στο σπίτι να πάρω τη φωτογραφική μηχανή και να αναρωτιέμαι αν θα πετύχω ξανά την ίδια εικόνα».

Αν κάποιος επισκεφθεί την έκθεση, θα καταλάβει αμέσως ότι η φωτογράφος αγαπά το φως και τη ζωντάνια. Οι φωτογραφίες δημιουργούν ευχάριστα, αισιόδοξα συναισθήματα και, ειδικά αυτόν τον ανοιξιάτικο καιρό, σε καλούν να ταξιδέψεις στην Ήπειρο και την Ελλάδα.

Η ίδια πάντως ετοιμάζει το επόμενο φωτογραφικό ταξίδι στο Ναύπλιο και την Κορωνησία, για να επιστρέψει γεμάτη εικόνες και φως.

Info

Η έκθεση της Έμης Κωτσάκη στο Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» (Σούτσου 26) θα διαρκέσει έως τις 29 Μαρτίου. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, ενώ την Τετάρτη θα είναι ανοιχτή και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2651036517.

 

Σχετικά άρθρα

«Αθλητισμός και αδερφοσύνη» στο Photometria Photography Center

Χαρακτικές και γλυπτικές συνδέσεις του Δ. Τσιρογιάννη

Ηπειρωτικός Αγών

Έκθεση φωτογραφίας του Χρήστου Σωτηρόπουλου στο PPC