ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Όταν ο παραλογισμός φαίνεται λογικός

Ο απόλυτος παραλογισμός της «Φαλακρής Τραγουδίστριας» του Ιονέσκο, που αντικατοπτρίζει τον παραλογισμό που ζούμε καθημερινά στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην επικοινωνία και στην πολιτική, ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Καμπέρειο για πέντε παραστάσεις, ξεκινώντας από σήμερα.

Εξαιρετικοί πρωταγωνιστές εισάγουν τους θεατές των Ιωαννίνων στο Θέατρο του Παραλόγου, θεμελιωτής του οποίου είναι ο Ευγένιος Ιονέσκο, με την «Φαλακρή Τραγουδίστρια» να είναι το πρώτο του έργο και ένα από τα σημαντικότερα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου.

Και αυτό, όντας ένα έργο «χωρίς κανένα νόημα», όπως παρατήρησε ένα παιδί που συνόδευσε την μητέρα του σε μια από τις παραστάσεις που ανεβαίνει από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, σε συμπαραγωγή με τη Β’ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου.

Πρόκειται για μια παρωδία, γεμάτη ειρωνεία για την κοινωνία, που μπορεί να ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή το 1950, αλλά παραμένει έργο διαχρονικό και επίκαιρο. «Είναι μια κωμωδία με βάθος, με προβληματισμό», σημείωσε στη συνέντευξη τύπου για την παράσταση ο ηθοποιός Αλέξανδρος Μυλωνάς, εκφράζοντας την χαρά και συγκίνηση του που βρίσκεται ξανά στα Γιάννενα.

«Οι θεατές, με έναν λοξό και περίεργο τρόπο, ταυτίζονται», σημείωσε η ηθοποιός Φαίη Ξυλά, ενώ ο ηθοποιός Αλέξης Αλάτσης, που μαζί με τον Αλ. Μυλωνά έχουν κάνει και τη μετάφραση του έργου, τόνισε πως αυτό που καταφέρνει ο Ιονέσκο, είναι να κάνει το παράλογο, εντελώς γνώριμο και οικείο. «Μπορεί να γελάμε, αλλά όλοι αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας στο έργο. Είναι ένα καυστικό, σύγχρονο και πολύ κωμικό έργο».

«Μέσα από τον παραλογισμό βγαίνουν σημαντικά θέματα στην επιφάνεια, ο Ιονέσκο είναι ένας “προβοκάτορας” και μέσα από την τρέλα και τον παραλογισμό, γνωρίζει κανείς ενδιαφέροντα κομμάτια της κοινωνίας και του εαυτού του, γελώντας», ανέφερε η ηθοποιός Ευγενία Αποστόλου.

Με τη σειρά της, συνεχίζοντας αυτόν τον «διάλογο» με τον παραλογισμό του Ιονέσκο, η ηθοποιός Σοφιάννα Θεοφάνους τον έφερε στην καθημερινότητα. «Για κάποιον λόγο, στο έργο νομιμοποιείται το παράλογο, όπως έχει γίνει πλέον και στην πραγματικότητα. Πολλά απ’ όσα συμβαίνουν γύρω μας είναι τόσο παράλογα και αυτό δεν αφορά μόνο όσα συμβαίνουν στην δική μας χώρα, αλλά σε πολλές», σημείωσε.

Τέλος, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, σε αντιδιαστολή με το κωμικό του έργου, σημείωσε ότι όλοι οι συντελεστές καταπιάστηκαν πολύ σοβαρά με αυτό και κάλεσε τους θεατές να δουν μια παράσταση πολύ διαφορετική από τα συνηθισμένα, όπως είναι οι παραστάσεις του Θεάτρου του Παραλόγου. «Είναι βέβαιο ότι δε θα το μετανιώσετε», σημείωσε.

Η παράσταση αποτελεί ακόμη ένα δείγμα της εξωστρέφειας του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων και των συνεργειών που έχει ξεκινήσει, με την πρόεδρο Αλέκα Βακαλοπούλου να καλωσορίζει τους συντελεστές και να προσκαλεί τους θεατές στις παραστάσεις. H παράσταση επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι παραστάσεις δίνονται σήμερα Πέμπτη, Παρασκευή και το Σάββατο στις 9 το βράδυ και την Κυριακή στις 7 το απόγευμα. Διάρκεια: 70 λεπτά.

Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ (κανονικό), 7 ευρώ (μαθητές, φοιτητές, στρατευμένοι, πολύτεκνοι, άνω των 65 ετών), άνεργοι δωρεάν. Προπώληση στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (Παπάζογλου 5 – Αρχοντικό Πυρσινέλλα, καθημερινά 09.00 – 14.30) και στο viva.gr. Πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 2651025670 (ώρες γραφείου).

Σχετικά άρθρα

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Ομάδων τον Μάιο

«Οι Δούλες» του Ζαν Ζενέ από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Μπαίνει ο σπόρος για ένα νέο κλειστό θέατρο