Αίθουσα ΣύνταξηςΠολιτισμός

«Κατασκευασμένες Πραγματικότητες» το θέμα των Photometria Awards 2024

Στο πλαίσιο των Photometria Awards 2024, το Photometria International Photography Festival πραγματοποιεί ανοιχτό κάλεσμα προς φωτογράφους από όλο τον κόσμο για να καταθέσουν την οπτική τους γύρω από τις «Κατασκευασμένες Πραγματικότητες».

«Η φωτογραφία είχε πάντα τη δύναμη να συλλαμβάνει και να διαμορφώνει αφηγήσεις, αλλά στη σημερινή ψηφιακή εποχή, οι γραμμές μεταξύ πραγματικότητας και κατασκευής θολώνουν περισσότερο από ποτέ. Από προσεκτικά επιμελημένες ροές μέσων κοινωνικής δικτύωσης έως εικόνες που δημιουργούνται από AI, η κατανόησή μας για το τι είναι πραγματικό αμφισβητείται συνεχώς. Σκεφτείτε πώς η σκηνοθετημένη φωτογραφία μπορεί να χειραγωγήσει τις αντιλήψεις, παρουσιάζοντας μια προσεκτικά κατασκευασμένη εκδοχή της πραγματικότητας. Βγείτε σε ονειρικούς κόσμους όπου η πραγματικότητα λυγίζει και ανατρέπεται, προσφέροντας ματιές σε εναλλακτικές διαστάσεις ύπαρξης. Σκεφτείτε την επιρροή της προπαγάνδας των μέσων ενημέρωσης, όπου οι εικόνες χρησιμοποιούνται για να επηρεάσουν τις απόψεις και να διαστρεβλώσουν τις αλήθειες», αναφέρεται στο κάλεσμα προς τους καλλιτέχνες, οι οποίοι ενθαρρύνονται να αμφισβητήσουν τις αντιλήψεις και τις κατασκευές, που διαμορφώνουν την κατανόησή μας για την πραγματικότητα.
Ο διαγωνισμός, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2009, είναι δωρεάν. Οι προτάσεις των φωτογράφων μπορούν να υποβληθούν έως 31 Μαΐου. Ο πρώτος νικητής βραβεύεται με το ποσό των 500 ευρώ, ενώ ένας από τους κορυφαίους τρεις διακριθέντες αποκτά την ευκαιρία να συμμετέχει στην επόμενη διοργάνωση με ατομική έκθεση. Η έκθεση των 25 καλύτερων φωτογραφιών του διαγωνισμού Photometria Awards 2024 θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα στο πλαίσιο της 16ης διοργάνωσης του Photometria International Photography Festival και θα συνεχίσει το ταξίδι της μετά τη λήξη του φεστιβάλ και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό στον σύνδεσμο https://www.photometria.gr/diagonismoi/photometria-awards/

Σχετικά άρθρα

«Still Life» του Άκη Δέτση στο Photometria Photography Center