ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Με τη «φρεσκάδα» μιας νέας ματιάς

Η νέα γενιά φωτογράφων ή ερασιτεχνών φωτογράφων αρχίζει να «γεννιέται» στην πόλη και ένας άξιος εκπρόσωπός της φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο Θεόφιλος Γεώργιος Πέτσιος είναι ο νεότερος από τους φωτογράφους, που έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους στους χώρους του Ιδρύματος, στην oδό Σούτσου, χωρίς αυτό να στερεί τίποτα σε τεχνική αρτιότητα και αισθητική.

Παρά το νεαρό της ηλικίας, και ξεκινώντας από την ανάγκη να αποτυπώσει τις οικογενειακές διακοπές και τα μέρη που επισκέπτονταν, ο 20χρονος φωτογράφος δεν παρασύρθηκε από την ευκολία των κινητών τηλεφώνων, ούτε επιδόθηκε στο κυνήγι των likes στα κοινωνικά δίκτυα.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία, είναι αυτοδίδακτος αλλά διαβάζει συνεχώς σχετικά βιβλία, προκειμένου να βελτιώσει την τεχνική και να χτίσει ένα θεωρητικό υπόβαθρο, συνεχίζοντας παράλληλα να αποτυπώνει εικόνες της πόλης, την οποία θεωρεί όμως ως «φόντο» για τον άνθρωπο, τα συναισθήματα και τις δραστηριότητές του.

Η πρώτη ατομική έκθεση του Θεόφιλου δίνει στις εικόνες της πόλης την «φρεσκάδα» μιας νέας ματιάς. Η μοναξιά, η τρυφερότητα, ο έρωτας, η προσπάθεια είναι συναισθήματα που διαχέονται στις φωτογραφίες της πόλης, όπου ο άνθρωπος, ακόμη και αν δεν είναι σε πρώτο πλάνο, κυριαρχεί. Παράλληλα, σε αρκετές φωτογραφίες, αν και αποτυπώνονται γνωστά σημεία της πόλης, η οπτική γωνία και η επιλογή του «κάδρου» ξαφνιάζει ευχάριστα. Ο τίτλος της έκθεσης είναι χαρακτηριστικός: «Η πόλη μας και οι άνθρωποί της».

Μέσα από τον φακό του αποτυπώνει ιστορίες, όπως λέει ο ίδιος, ιστορίες που αναδύονται από την παρατήρηση της πόλης και των ανθρώπων. «Η ακινητοποίηση του χρόνου και η αποτύπωση γεγονότων επιτρέπουν την εύκολη επαναφορά στη μνήμη, αλλά και την ανάδειξη αθέατων πτυχών της καθημερινής ζωής», είναι αυτό που τον γοητεύει στην τέχνη της φωτογραφίας, όπως αναφέρει.

Ο Θεόφιλος το 2017 απέσπασε το πρώτο βραβείο στον τομέα της φωτογραφίας, στον πρώτο Πανελλήνιο και Παγκύπριο Μαθητικό Λογοτεχνικό και Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό. Φοιτητής σήμερα του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεν αποκλείει κάποτε οι δύο αγάπες τους, η φωτογραφία και οι σπουδές του, να «μπλεχτούν» πιο πολύ.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τις φωτογραφίες του «φωτογραφίες δρόμου» και ο «δρόμος» αποτελεί γι’ αυτόν μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και κίνητρο, ώστε να αποτυπώνει εικόνες, μνήμες και συναισθήματα.

Όπως αναφέρει το Ίδρυμα Γκανή, στο συνοδευτικό της έκθεσης κείμενο: «Ο Θεόφιλος-Γεώργιος Πέτσιος φωτογραφίζει στιγμιότυπα της ζωής στα Γιάννενα, τις βόλτες των κατοίκων τους, την προπόνηση των κωπηλατών, το θαυμασμό των επισκεπτών τους. Στις λήψεις του κυριαρχεί η ομορφιά της πόλης που αποτελεί και το σκηνικό της καθημερινότητας των ανθρώπων της. Η Παμβώτιδα μάλιστα πρωταγωνιστεί σε πολλές από τις φωτογραφίες με τα ιριδίζοντα νερά της, τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους που την αγκαλιάζουν και τα δραματικά ηλιοβασιλέματά της με την εικαστική ποιότητα των χρωμάτων τους. Ο Πέτσιος ανακαλύπτει επιπλέον νέες, απρόσμενες οπτικές γωνίες, αναζητά αναπάντεχες απόψεις γνωστών αξιοθέατων βάζοντας την προσωπική του σφραγίδα στα φωτογραφικά πλάνα».

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι 9 το πρωί έως 2 το μεσημέρι, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ κάθε Τετάρτη θα είναι ανοιχτή και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Σχετικά άρθρα

«Αθλητισμός και αδερφοσύνη» στο Photometria Photography Center

Χαρακτικές και γλυπτικές συνδέσεις του Δ. Τσιρογιάννη

Ηπειρωτικός Αγών

Έκθεση φωτογραφίας του Χρήστου Σωτηρόπουλου στο PPC