ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Το Ημερολόγιο Μιας Queer (Τρελής)» στο Θέατρο Κύκλος

«Το Ημερολόγιο Μιας Queer (Τρελής)», μια από τις πιο πρωτοποριακές παραστάσεις της σεζόν, που παρουσιάστηκε στην Αθήνα στο θέατρο Αλκμήνη, ξεκινάει τον περίπατό της και για άλλες πολιτείες, κάνοντας μία στάση και στα Γιάννενα τη Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Ιανουαρίου.

Βασισμένο στον ομώνυμο θρυλικό θεατρικό μονόλογο του Νικολάι Γκόγκολ και με φόντο την Αθήνα του 2023, το έργο μεταφέρεται από την τσαρική Ρωσία του 19ου αιώνα στη σκληρή πραγματικότητα της σύγχρονης ομοφοβικής και σεξιστικής κοινωνίας μας, σε μια παράσταση που θέλει να μιλήσει για τους ανθρώπους που αυτή η κοινωνία έχει τοποθετήσει στο περιθώριο.
Ο χαμηλόμισθος υπάλληλος του πρωτότυπου έργου του Γκόγκολ εδώ έχει μετατραπεί σε μια φτωχή γυναίκα γύρω στα 50, στην οποία αποδόθηκε το ανδρικό φύλο κατά τη γέννησή της. Νιώθοντας ως παράσιτο της ίδιας της ζωής, καθηλωμένη στον πάτο και αναγκασμένη να βλέπει ανήμπορη το τέρας ονόματι κοινωνία να τη μαστιγώνει, είτε μέσα από την κακοποιητική συμπεριφορά των γονιών της, είτε μέσα από τη χλεύη των ανωτέρων της στο Υπουργείο που δουλεύει, είτε μέσα από το άγριο bullying των απλών και καθημερινών ανθρώπων που την περιτριγυρίζουν, η ηρωίδα κάθεται και γράφει. Ανοίγει με γενναιότητα τις σελίδες του ημερολογίου της, αφηγείται την ιστορία της, ερωτεύεται, παραληρεί, χορεύει, τραγουδά, ονειρεύεται, ελπίζει, απογοητεύεται, σκιαγραφώντας έναν κόσμο γεμάτο ανισότητες και ρατσισμό.
«Το Ημερολόγιο ενός Τρελού» μετατρέπεται σε «Ημερολόγιο Μιας queer (τρελής) και ξαναγράφει τις σοκαριστικές σελίδες του θρυλικού μονολόγου του Νικολάι Γκόγκολ, σε μια queeredition που θα συζητηθεί.
Τον ρόλο της Αυξεντίας ερμηνεύει η Φωτεινή Φιλοσόφου. Η διασκευή, η δραματουργική επεξεργασία και η μουσική επιμέλεια είναι του Στέφανου Νικολαΐδη, η σκηνοθεσία και οι φωτισμοί του Γιάννη Νικολαΐδη και τα σκηνικά και τα κοστούμια της Όλγας Σχοινά.
Η παράσταση θα ανέβει στο Θέατρο Κύκλος, με ώρα έναρξης στις 9.15 το βράδυ. Τιμές εισιτηρίων 12 ευρώ και 10 ευρώ το μειωμένο. Τηλέφωνο κρατήσεων 6979139705.