ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Και ο Βυσσινόκηπός μας είναι θαυμάσιος!» από την Κέρκυρα στα Γιάννενα

Τη θεατρική παράσταση φόρουμ «Και ο Βυσσινόκηπός μας είναι θαυμάσιος!», που ετοίμασε το Γραφείο Κέρκυρας του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΠΔΘΕ), θα φιλοξενήσει το Γραφείο Ιωαννίνων του ΠΔΘΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση (27 Νοεμβρίου).

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην Αίθουσα «Γιώργος Πλεύρης» του 1ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, (Ζωσιμάδων 1, απέναντι από τα παλιά ΚΤΕΛ), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η εκδήλωση έχει τη στήριξη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία» και του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Κέρκυρας ΔΗ.ΜΟ.Π. «Νίκος Μώρος».
Το Θέατρο Φόρουμ είναι μία μορφή θεάτρου, η οποία, μέσα από συνεργατική διαδικασία, δημιουργεί συνθήκες αναστοχασμού και διαλόγου, καθώς εμπλέκει ενεργά τους συμμετέχοντες. Στόχος του έργου «Και ο Βυσσινόκηπός μας είναι θαυμάσιος!» είναι η ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης και η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν τη σύνδεση της υγείας με την προστασία του περιβάλλοντος. Για την ακρίβεια, παρακολουθούμε την προσπάθεια μιας νεαρής ακτιβίστριας, καθώς παλεύει να σώσει έναν υδροβιότοπο από την καταστροφή. Έχει να αντιμετωπίσει διάφορα συμφέροντα αλλά και ιδεολογίες, παγιωμένες πρακτικές, προκαταλήψεις και άγνοια. Παρ’ όλες τις προσπάθειές της, φαίνεται να αποτυγχάνει και αναρωτιέται γιατί οι φίλοι και άλλοι συντοπίτες της δεν μπορούν να καταλάβουν τη σημασία των όσων πράττει ώστε να τη βοηθήσουν.
Η παράσταση «Και ο Βυσσινόκηπός μας είναι θαυμάσιος» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της 13ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα το φθινόπωρο του 2022.
Τον συντονισμό και την εμψύχωση της ομάδας ανέλαβαν οι Ευγενία Ζάγουρα και Αλκινόη Ζαχαρόγιωργα, τη δραματουργία η Φωτεινή Δημουλή με τη βοήθεια της ομάδας και παίζουν οι Σοφία Γεωργιάδου, Φωτεινή Δημουλή, Ελένη Ζάγουρα και Μαρία Κουρή. Συντονίστρια -Joker παράστασης η Ευγενία Ζάγουρα. Εποπτεία Νίκος Γκόβας και Χριστίνα Ζώνιου.
Ο τίτλος της φετινής διοργάνωσης του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΠΔΘΕ) «Χωράμε όλες και όλοι; Αναζητώντας μια νέα σχέση με το περιβάλλον και τον δημόσιο χώρο» παραπέμπει ευθέως στην έννοια του Δημόσιου χώρου, που επιλέχθηκε να διερευνηθεί μέσω των τεχνών, θεωρώντας την επίκαιρη, πλούσια σε περιεχόμενο και νοηματοδοτήσεις, πολυπρισματική και ικανή να καλύψει ένα ευρύτατο πεδίο κοινωνικών ζητημάτων: Από τις συνεχείς διώξεις και εκτοπίσεις εκατομμυρίων ανθρώπων, όπως οι κάτοικοι της Γάζας, που αποστερούνται το δικαίωμά τους σε “γη και ελευθερία” ως την εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών και την ασφυκτική περιβαλλοντικά και πολιτισμικά ατμόσφαιρα των μεγαλουπόλεων. Ο «Δημόσιος χώρος» λογισμένος ως τόπος που έχει κοινόχρηστο χαρακτήρα (αστικός/δομημένος ή φυσικός) και ως το πλαίσιο που επιτρέπει και θρέφει τη συνάντηση και την αλληλεπίδραση λειτουργώντας ως αντίδοτο στην «κοινωνική μοναξιά».