Από αριστερά Δερμάτης, Τσανακτσής, Σ. Παπάζογλου με την εθνική ομάδα το 1957, συμπαίκτες τότε στον Απόλλωνα. Το Πάσχα του 1955 οι Τσανακτσής, Παπάζογλου ήταν αντίπαλοι στα Γιάννινα (φωτογραφία από την ιστοσελίδα του Απόλλωνα Σμύρνης)
Παλιά ΓιάννεναΑθλητικά

Τσουγκρίζοντας αυγά στα γήπεδα της Ηπείρου

Αφιέρωμα για τα «τουρνουά Πάσχα», που γίνονταν ημέρες του Πάσχα σε Γιάννινα και Άρτα.

Γιορτάζοντας την Κυριακή του Πάσχα, θα γυρίσουμε σήμερα πολλά χρόνια πίσω, ξεφυλλίζοντας σελίδες ιστορίας, παρουσιάζοντας τουρνουά και φιλικούς αγώνες που γίνονταν κάθε χρόνο μέρες Λαμπρής στα Γιάννινα και σε άλλες πόλεις της Ηπείρου.

Στη δεκαετία του ’50 και στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’60, πριν καθιερωθούν τα εθνικά πρωταθλήματα, οι γιαννιώτικες ομάδες Αβέρωφ και Ατρόμητος, προσκαλούσαν το Πάσχα στην πόλη αθηναϊκές ομάδες για φιλικά παιχνίδια. Για να υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον και επισημότητα, φορείς του τόπου αθλοθετούσαν κύπελλο για το νικητή των αγώνων. Ήταν το λεγόμενο «κύπελλο Πάσχα». Αν δεν υπήρχε δυνατότητα για αυτό, τότε στα τουρνουά συμμετείχαν οι ομάδες της πόλης. Φρόντιζαν εγκαίρως οι τοπικές ομάδες και έστελναν έγγραφα στην Ε.Π.Σ. Αθηνών, που χορηγούσε τις άδειες για τα ματς στην επαρχία. Υπήρχαν και τα απρόοπτα. Το Πάσχα του 1951, είχαν κλείσει συμφωνία με τον Πανιώνιο. Όμως οι κυανέρυθροι άλλαξαν το πρόγραμμά τους και πήγαν στην Αιθιοπία σε διεθνές τουρνουά, αντί να έρθουν στα Γιάννινα. Οι Γιαννιώτες βρέθηκαν ακάλυπτοι. Τότε ζήτησαν βοήθεια από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σπυρίδωνα Βλάχο, που είχε διατελέσει Μητροπολίτης Ιωαννίνων, ώστε να μεσολαβήσει στην ΕΠΣ Αθηνών για να βρεθεί ομάδα για τα φιλικά του Πάσχα. Ο Αρχιεπίσκοπος φρόντισε και ήρθε στα Γιάννινα η Δάφνη Αθηνών.

Εκτός από τα τουρνουά, παλιότερα γίνονταν Πάσχα και επίσημοι αγώνες, για το πρωτάθλημα ή το Κύπελλο Ελλάδος. Δε σταματούσε η αγωνιστική δραστηριότητα όπως γίνεται τώρα.

Σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, θα παρουσιάσουμε τα πιο σημαντικά παιχνίδια, που έγιναν τέτοιες μέρες στα Γιάννινα και στην γειτονική Άρτα. Τότε που ο κόσμος διψούσε για ποδόσφαιρο και γέμιζε τα γήπεδα. Ειδικά στην επαρχία ήθελε πολύ να δει ομάδες από άλλες περιοχές και από την Α’ Εθνική κατηγορία. Έτσι τα τουρνουά Πάσχα και Χριστουγέννων ήταν τα γεγονότα της χρονιάς, γιορτή του ποδοσφαίρου για τους φιλάθλους της περιφέρειας.

Το Πάσχα του 1951 ήταν φιλοξενούμενη στα Γιάννινα η Δάφνη Αθηνών. Τα παιχνίδια αυτής με Αβέρωφ και Ατρόμητο έγιναν από την Τετάρτη του Πάσχα μέχρι την Κυριακή του Θωμά. Τη Μεγάλη Τετάρτη έγινε φιλικό παιχνίδι, στο οποίο ο τοπικός Ατρόμητος κέρδισε με σκορ 2-1 την ΑΕΚ Πατρών. Σύμφωνα με την περιγραφή του Η.Α., ο Ατρόμητος ξεκίνησε δυνατά και στο 20’ με πλασέ του Παπαδημητρίου έκανε το 1-0 μετά από μεταβίβαση του Ζώη. Στο 29’ έγινε το 2-0 με καρφωτή κεφαλιά πάλι του Ζώη. Οι Πατρινοί μείωσαν το σκορ σε 2-1 στο 84’ με τον Σπυράκη. Η σύνθεση του Ατρόμητου: Τσανακτσής, Λέντζος, Τσατσάνης, Αναστασόπουλος, Σιδηρόπουλος, Σπυράκης, Παπλιάκος, Φάφας, Ζώης, Παπαδημητρίου, Μπίζιος. Την ίδια μέρα ο Αβέρωφ κέρδισε σε φιλικό παιχνίδι με σκορ 4-1 την Α.Ε. Πρέβεζας στο γήπεδο της γειτονικής πόλης. Τρία γκολ πέτυχε ο Καρακίτσος και ένα ο Μέρτζος.

Πάσχα του ’55 από τον Απόλλωνα Αθηνών

Το Πάσχα του 1955, που ήταν στις 17 Απριλίου, καλεσμένος στα Γιάννινα ήταν ο Απόλλων Αθηνών, που είχε τότε στο δυναμικό του πολύ σπουδαίους παίκτες όπως οι Καμάρας, Ταουξής, Παπάζογλου, Σεραφείδης, Χολέβας και άλλοι. Ο Απόλλων έδωσε πολλές φορές φιλικά παιχνίδια στα Γιάννινα, καθώς μεσολαβούσε ο παράγοντας Κώστας Οικονόμου, που είχε ρίζες από την Ήπειρο. Αυτός έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στο να γίνει η μεταγραφή του Στάθη Τσανακτσή από τον Ατρόμητο Ιωαννίνων στην «Ελαφρά Ταξιαρχία» το καλοκαίρι του 1955.

Την Κυριακή του Πάσχα (17/4/1955), ο Ατρόμητος Ιωαννίνων και ο Απόλλων Αθηνών αναδείχτηκαν ισόπαλοι με σκορ 3-3. Το ματς έγινε στο στάδιο «Ζωσιμάδες», χωρίς να πέφτει καρφίτσα, φτάνοντας ο κόσμος μέχρι τις γραμμές του αγωνιστικού χώρου. Δύο γκολ των γηπεδούχων σημείωσε ο Αλέξης Ζώης και ένα ο Παπαντωνίου. Τα γκολ του Απόλλωνα -από τις καλύτερες ομάδες των Αθηνών- σημείωσαν οι Χολέβας, Αρδίζογλου, Σεραφείδης. Ο Λάμπης Σεραφείδης ήταν αδελφός του Στέλιου Σεραφείδη, που έπαιξε πολλά χρόνια τερματοφύλακας στην ΑΕΚ. Ο Κώστας Αρδίζογλου ήταν θείος του μετέπειτα άσου Χρήστου Αρδίζογλου, που ξεκίνησε και αυτός από τη Ριζούπολη. Οι Σάββας Παπάζογλου και Βαγγέλης Κανσός αγωνίστηκαν στον Ολυμπιακό, ενώ ο Γιάννης Χολέβας στον Παναθηναϊκό. Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Καραμπουίκης.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Τσανακτσής, Λέντζος, Γκαρανάτσης, Παπαντωνίου, Παπακοσμάς, Παπλιάκος, Τσακελίδης, Καραμανωλάκης, Ζώης, Παπαηλίας.

ΑΠΟΛΛΩΝ: Ταουξής, Κορωνάρχης, Χρόνης, Παριανός, Δαράκης, Αρδίζογλου, Παπάζογλου, Χολέβας, Κανσός, Σεραφείδης, Χατζηκανέλλος.

Τη Δευτέρα του Πάσχα το τουρνουά συνεχίστηκε, με τον Απόλλωνα να συντρίβει με σκορ 4-1 τον Αβέρωφ. Στο 29’ ο Λάμπης Σεραφείδης έκανε το 0-1. Στο 38’ ο Αβέρωφ ισοφάρισε 1-1 με τον Κώττη. Υπήρξαν αποδοκιμασίες από φιλάθλους και κάποια στιγμή κοντά στη λήξη του α’ ημιχρόνου πήγαν να συμπλακούν μαζί τους οι ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα Χρόνης και Σεραφείδης. Οι φιλοξενούμενοι πέτυχαν άλλα τρία γκολ στην επανάληψη με τους Αναστασιάδη (52’), Χολέβα (63’) και Παπάζογλου (23’).

ΑΒΕΡΩΦ: Ζήκος, Μαχαίρας, Νικολαίδης, Μιχάλης Σιόντης, Κόκκας, Σδράβος, Κώττης, Κλήμης, Παπαδημητρίου, Κρικώνης, Παπαδόπουλος (Σαρρέας).

ΑΠΟΛΛΩΝ: Ταουξής, Κορωνάρχης, Χρόνης, Παριανός. Δαράκης, Αρδίζογλου, Παπάζογλου, Χολέβας, Αναστασιάδης, Σεραφείδης, Χατζηκανέλλος.

«Εθραύοντο αι επιθέσεις των Αβερωφείων»

Ο Απόλλωνας, μετά τα παιχνίδια αυτά, επέστρεψε στην Αθήνα. Το τουρνουά ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στην εβδομάδα της Διακαινησίμου, με την αναμέτρηση των τοπικών ομάδων Αβέρωφ και Ατρόμητος. Ο Ατρόμητος ήταν ο μεγάλος νικητής, καθώς συνέτριψε τον αιώνιο αντίπαλό του με σκορ 4-0. Τα γκολ σημείωσαν οι Ζώης, Λαγός, Παπαηλίας, Παπαντωνίου. Διαιτητής ήταν ο Καραμπουίκης. «Ο Κώττης ήτο ο υπ’ αριθμόν ένα παίκτης ενώ ο Μιχάλης Σιόντης ήτο η λάμπουσα μορφή των κιτρίνων», έγραφε ο «Ηπειρωτικός Αγών» για τον Αβέρωφ, ενώ για τους παίκτες του Ατρόμητου σημείωνε: «Ο Παπακοσμάς υπήρξε ο βράχος όπου εθραύοντο όλαι αι επιθέσεις των Αβερωφείων, ο Ζώης υπήρξεν η κυριαρχούσα μορφή του αγώνος».

Την Κυριακή του Θωμά (24/4/1955) έγινε το επαναληπτικό παιχνίδι των δύο τοπικών ομάδων, μέσα σε άκρατο φανατισμό. Ο Ατρόμητος κέρδισε 2-1 τον Αβέρωφ. Προηγήθηκε ο Αβέρωφ με τον Κλήμη αλλά ο Ατρόμητος έκανε την ανατροπή με γκολ των Τσακελίδη και Ζώη. Στο 43’ ο Ζώης σημείωσε γκολ για τον Ατρόμητο, ο Αβέρωφ διαμαρτυρήθηκε για φάουλ, με συνέπεια το παιχνίδι να διακοπεί για 20 λεπτά. Ο Αβέρωφ στην εκπνοή του αγώνα έφτασε κοντά στην ισοφάριση, όταν σουτ του Παπαδημητρίου απέκρουσε πριν περάσει τη γραμμή ο Παπακοσμάς. Στο 83’ αποβλήθηκε για σκληρό παιχνίδι ο Σαράντης Παπαηλίας του Ατρόμητου. «Και αι δύο ομάδες αγωνίσθηκαν με υπέρμετρον φανατισμόν για την νίκην», σημείωνε στο σχετικό ρεπορτάζ ο Η.Α.

Τρία γκολ ο Γ. Σιδέρης στην Άρτα

Το Πάσχα του 1958, σε τουρνουά που οργανώθηκε στην Άρτα από τις τοπικές ομάδες Παναμβρακικός, Αετός και Ολυμπιακός, έλαβε μέρος ο Ατρόμητος Πειραιά, με σέντερ φορ τον Γιώργο Σιδέρη. Εκεί ο «φόντακας» έκλεψε την παράσταση πετυχαίνοντας τρία γκολ, και έκανε τους αρτινούς φιλάθλους να ρωτούν για την ταυτότητά του. Ένα χρόνο μετά, ο Σιδέρης μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό, όπου έκανε μεγάλη καριέρα, έχοντας 18 συμμετοχές και 14 γκολ με την εθνική ομάδα. Το 1970 πήγε για ένα χρόνο και στη βελγική ομάδα Άντβερπ. Στο τουρνουά της Άρτας δεν ήταν ακόμα γνωστός. Ωστόσο έδειξε το ταλέντο και τα προσόντα του. Τη Δευτέρα του Πάσχα (14/4/1958) η ομάδα των Καμινίων συνέτριψε με σκορ 4-1 τον Παναμβρακικό στο γήπεδο της Άρτας. Το γκολ του Παναμβρακικού σημείωσε ο Σταμούλης. Διαιτητής της συνάντησης ήταν ο Ζάκκας. Οι ομάδες Παναμβρακικός, Αετός και Ολυμπιακός συγχωνεύτηκαν το 1960, κάνοντας την Αναγέννηση Άρτας.

ΠΑΝΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ: Λίνης, Βάρδιας, Κυρίτσης, Νάνος (Παπακώστας), Τζαχρήστας, Πριόβολος, Σταμούλης (Σακκάς), Ζάχος, Παπαγεωργίου, Ζέρβας, Αναγνωστόπουλος.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Κοψαχείλης, Δημόπουλος Ι, Παπάζογλου, Δημόπουλος ΙΙ, Αναστασόπουλος, Γεωργακόπουλος, Λέκκας, Σιδέρης, Δημόπουλος ΙΙΙ, Τουλτσινάκης, Αναγνωστόπουλος.

Η ΑΕΚ στο Κύπελλο με την Αναγέννηση

Για το κύπελλο Ελλάδος την Κυριακή των Βαΐων (26/4/1964), στο γήπεδο της Άρτας, παρουσία 5.000 και παραπάνω θεατών, αφού γέμισε από κόσμο και το βουνό, η Αναγέννηση Άρτας συνετρίβη με σκορ 7-0 από την ΑΕΚ. Στο 18’ ο Παπαγεωργίου με απευθείας φάουλ έκανε το 1-0. Στο 30’ ο Μίμης Παπαϊωάννου με ατομική προσπάθεια άνοιξε την άμυνα και με πλασέ έκανε το 2-0, για να κλείσει το σκορ του ημιχρόνου σε 3-0 στο 40’ ο Πετρίδης. Το τέταρτο γκολ της ΑΕΚ πέτυχε στο 49’ ο Παπαϊωάννου, το πέμπτο στο 67’ ο Παπαγεωργίου, στο 78’ πάλι ο Παπαϊωάννου πέτυχε γκολ και έκανε το 6-0. Τρία λεπτά πριν από το τέλος στο 87΄ο Ανδρέας Σταματιάδης με ένα μονοκόμματο σουτ έκανε το 7-0.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ: Μπακατσέλος, Μπέκας, Αμβράζης, Τζαχρήστας, Σκούρας, Παπαδημητρίου, Χρηστάκης, Κατσάνος, Ρέντζος, Πριόβολος, Μπασιούκας.

ΑΕΚ: Σεραφείδης, Σοφιανίδης, Παπαποστόλου, Βερνέζης, Σκευοφύλαξ, Τασίνος, Σταματιάδης, Παπαγεωργίου, Πετρίδης, Παπαϊωάννου, Πομώνης.

Ο Αβέρωφ κόντρα στον Ηρακλή

Για το Κύπελλο Ελλάδος, την Κυριακή των Βαΐων (26/4/1964) στο στάδιο «Ζωσιμάδες» για τη φάση των «32», ο Αβέρωφ Ιωαννίνων ηττήθηκε με σκορ 2-0 από τον καλό Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Το παιχνίδι έγινε κάτω από ψιλόβροχο παρουσία πολλών θεατών. Ο «γηραιός» που ήταν στην Α’ Εθνική, πέτυχε και τα δύο γκολ στο α’ ημίχρονο με τον Λιάρο. Διαιτητής ο Ζιώγας.

ΑΒΕΡΩΦ: Β. Τζαμάκος, Β. Μπούλιας, Γουνίδης, Κλήμης, Αναστασίου, Π. Μπούλιας, Π. Τζαμάκος, Κρικώνης, Λέκκας, Σιόντης, Παπαδημητρίου.

ΗΡΑΚΛΗΣ: Γαβριγιώργος, Χαλιαμπάλιας, Τσακάλης, Ιωαννίδης, Καραμανώλης, Τσίγκος, Κασάπης, Λιάρος, Μπέλης, Ασβεστάς, Ρούγλιος.

Μέρα Λαμπρής με Παναιτωλικό

Για το πρωτάθλημα Β’ Εθνικής, την αγωνιστική σεζόν 1964-65, το ντέρμπι της βορειοδυτικής Ελλάδας ανάμεσα στον Αβέρωφ Ιωαννίνων και τον Παναιτωλικό έγινε την Κυριακή του Πάσχα(25/4/1965). Οι παίκτες με τους διαιτητές αντάλλαξαν ευχές, τσούγγρισαν αυγά και μετά ξεκίνησε το παιχνίδι. Το ντέρμπι έληξε ισόπαλο 1-1. Προηγήθηκαν οι φιλοξενούμενοι στο 35’ με τον Κουτσογιάννη και ισοφάρισαν στο 49’ οι Γιαννιώτες με τον Γιώργο Σιόντη. Ο σκόρερ του Αβέρωφ και κορυφαίος του αγώνα, στο 19’ είχε κεφαλιά στο δοκάρι του Αγρινίου. Διαιτητής ο Μπουκλίδης.

ΑΒΕΡΩΦ: Τσώλης, Μπούλιας Ι, Μπούλιας ΙΙ, Βαφιάς, Λαδάς, Αναστασίου, Φώτης, Παπαδόπουλος, Γιώργος Σιόντης, Παύλος Τζαμάκος, Ξανθόπουλος.

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: Ντόκας, Δούκας, Τσαμπάς, Μπάθας Δημήτριος, Δρόσος, Μήτσου, Κουτσογιάννης, Ταλαμάγκας, Σταμούλης, Μπάθας Χρήστος, Τεμεκονίδης.

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση

Στο σημείο αυτό κλείνουμε τις πασχαλινές αφηγήσεις από μακρινές και ρομαντικές εποχές, τόσο για τη ζωή, όσο και για το ποδόσφαιρο. Ευχόμαστε σε όλους Χριστός Ανέστη με χαρά και υγεία. Το αναστάσιμο φως να φωτίσει τις ψυχές μας, για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Σχετικά άρθρα

Ανέβασε ψηλά τον πήχη η θρυλική Αναγέννηση Άρτας

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Τέλης Καραγιαννίδης – «Δεν μου έγινε ποτέ πρόταση από τον ΠΑΣ»

Ο Θόδωρος Κλήμης και η μεγάλη ιστορία του

Βαγγέλης Γυφτόπουλος