φωτογραφία αρχείου
ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Πάει για το 2024(;) η γεώτρηση

Τρεις απειλές είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν εντός του 2023 οι εταιρείες αλλά και συνολικά το ελληνικό project της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, σύμφωνα με δημοσίευμα του ot.gr, που φέρνει ως παράδειγμα την περίπτωση της Energean στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων, η οποία είναι και η πλέον ώριμη περιοχή για την πρώτη γεώτρηση στη χώρα μας.

Με βάση πληροφορίες, που επικαλείται, παρά τα όσα δείχνουν τα χρονοδιαγράμματα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΠ) και οι πρόσφατες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η πρώτη γεώτρηση θα γίνει τελικά, όχι εντός της χρονιάς, αλλά στην καλύτερη των περιπτώσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Χωρίς η χρονική μετατόπιση να αποδίδεται στην Energean.

Ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος, που απειλεί με καθυστέρηση το πρόγραμμα έρευνας κι εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, είναι η διοικητική γραφειοκρατία. Πριν τη διενέργεια μίας γεώτρησης απαιτείται η έκδοση και έγκριση από το ΥΠΕΝ της Μελέτης Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Από τη στιγμή της υποβολής της στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) απαιτούνται 30 ημέρες προκειμένου να ελεγχθεί αν ο φάκελος είναι πλήρης ή ελλιπής. Κι αν είναι πλήρης, τότε η ΔΙΠΑ θα πρέπει να αποστείλει τη Μελέτη προς διαβούλευση στην αρμόδια Περιφέρεια και άλλους φορείς. Το εκτιμώμενο διάστημα για τη διαβούλευση, τις γνωμοδοτήσεις των αρχών και την τελική έγκριση από τη ΔΙΠΑ είναι τουλάχιστον οκτώ μήνες.

Στη συνέχεια χρειάζεται ένα εξάμηνο για την εξεύρεση του εξοπλισμού (γεωτρύπανα), τη διαμόρφωση του εργοταξίου και τον εντοπισμό λιμανιού ή χώρου βάσης για τα γεωτρύπανα. Ο προαναφερόμενος χρόνος οδηγεί, για παράδειγμα την περίπτωση των Ιωαννίνων στο πρώτο τρίμηνο του 2024, προκειμένου να ξεκινήσει η γεώτρηση.

Οι άλλοι δύο κίνδυνοι έχουν σχέση με τις εκλογικές αναμετρήσεις, που βρίσκονται μπροστά μας. Δεν αποκλείεται, με βάση και την ελληνική πραγματικότητα, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να παγώσουν λόγω των εθνικών εκλογών, ενώ μια αβεβαιότητα δημιουργούν και οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, καθώς κανείς δε γνωρίζει  αν οι νέες τοπικές ηγεσίες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το project ή θα βάλουν εμπόδια.

Σχετικά άρθρα

Energean – Δωρεά εξοπλισμού στη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα»

Ηπειρωτικός Αγών

Επεκτείνεται στο Μαρόκο η Energean

Στο γήπεδο της Energean η μπάλα για την ερευνητική γεώτρηση