ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Γρ. Γκίκας: «Το Επιμελητήριο δεν είναι “μαγαζί” κανενός»

Για λανθασμένη οικονομική πολιτική, που θέτει σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα του Επιμελητηρίου, αλλά και αδιαφάνεια, κατηγορεί τη διοίκηση η παράταξη «Ισχυρό Επιμελητήριο», με αφορμή τον προϋπολογισμό του 2023.

Μάλιστα, με ανακοίνωση που υπογράφει ο επικεφαλής Γρηγόρης Γκίκας, τονίζει πως θα επιχειρήσει να σταματήσει με κάθε νόμιμη διαδικασία αυτή την πολιτική, για την οποία έθεσε σειρά ερωτημάτων κατά την τελευταία συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής, το βράδυ της Δευτέρας.
Ειδικότερα, τα ερωτήματα αφορούσαν την Αναπτυξιακή του Επιμελητηρίου, η οποία λειτουργεί από το 2018, πρόσληψη συγγενικών προσώπων, αλλά και πολλαπλασιασμό των δαπανών στον προϋπολογισμό του 2023. «Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, η Αναπτυξιακή έχει χρεωθεί με το ποσό των 18.000 ευρώ, έχοντας ως δράσεις δυο εκδηλώσεις στα τέσσερα χρόνια και τίποτα άλλο. Ποιος ο σκοπός λειτουργίας της Αναπτυξιακής και από πού αντλεί τα έξοδα της, αφού δεν έχει έσοδα; Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δημητρίου ως μέλος ιδιωτικής εταιρείας είχε προσλάβει σε αυτή συγγενικό του πρόσωπο και πολύ καλά έπραξε. Σήμερα, όμως, φέρνει προς συζήτηση στο Σώμα, την πρόσληψη του συγκεκριμένου προσώπου ως υπάλληλο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων. Έχει να μας πει κάτι ο κ. Δημητρίου ως προς το ηθικό θέμα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας του;», αναφέρει η παράταξη.
Επίσης, κάνει λόγο για πολλαπλασιασμό των δαπανών για το 2023 σε σχέση με την περασμένη χρονιά. «Στο προϋπολογισμό του 2022 υπήρχαν εγγεγραμμένες πιστώσεις ύψους 35.000 ευρώ για αμοιβές νομικών συμβούλων, τεχνικών συμβούλων και λοιπών ελευθέρων επαγγελματιών. Διαπιστώνουμε πως για τις ίδιες υπηρεσίες ο κ. Δημητρίου και οι συνεργάτες του επιθυμούν να περάσουν στον προϋπολογισμό του 2023 το ποσό των 145.000 ευρώ. Για ποιον λόγο το κόστος των ίδιων υπηρεσιών έχει τετραπλασιαστεί; Για ποιες υπηρεσίες ακριβώς θα δαπανηθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό; Στον προϋπολογισμό του 2022 υπήρξαν πιστώσεις ύψους 161.500 ευρώ για εκδηλώσεις και δημόσιες σχέσεις. Στον προϋπολογισμό του 2023 οι ίδιες υπηρεσίες κοστολογούνται με το ποσό των 260.000 ευρώ! Μπορεί ο κ. Δημητρίου να μας αναλύσει που, πώς και σε ποιους θα δαπανηθούν αυτά τα χρήματα και πώς θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του θεσμού; Στον προϋπολογισμό του 2023 υπάρχει πρόβλεψη χρηματικού ποσού 9.000 ευρώ για συντήρηση του κτιρίου, που σήμερα στεγάζεται το Επιμελητήριο. Στον ίδιο προϋπολογισμό, όμως, υπάρχει και πρόβλεψη ύψους 25.000 ευρώ για “συντήρηση” του κτιρίου που επιθυμεί να αγοράσει η διοίκηση στο κέντρο της πόλης, δαπανώντας ένα ποσό της τάξης των 1.7 εκ. ευρώ! Δηλαδή η διοίκηση επιθυμεί να δαπανήσει 25.000 ευρώ για συντήρηση ενός κτιρίου που τώρα επιθυμεί να αγοράσει; Για ποιο κτίριο πρόκειται;», τονίζει η παράταξη «Ισχυρό Επιμελητήριο».
Και καταλήγει: «Επειδή, ως είθισται, ο κ. Δημητρίου δεν πρόκειται να απαντήσει επί της “ταμπακιέρας”, ως “Ισχυρό Επιμελητήριο” δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως δε θα επιτρέψουμε να περάσει ένας προϋπολογισμός, που δεν έχει κανέναν αναπτυξιακό χαρακτήρα, αντιθέτως, πρόκειται για έναν προϋπολογισμό, που, στο τέλος της θητείας της παρούσας διοίκησης, θα χρεώσει με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες του νομού Ιωαννίνων. Το Επιμελητήριο δεν είναι “μαγαζί” κανενός και όλοι οφείλουμε να το υπηρετούμε με διαφάνεια και πάντα με σκοπό το καλό και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων της περιοχής».

Σχετικά άρθρα

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Νέα παράταση στο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για κατάρτιση 300 ανέργων

Πλατφόρμα προβολής και διασύνδεσης από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων