ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Μελέτη για τη συμφωνία με low cost αεροπορική εταιρεία

Χρηματοοικονομική μελέτη με στόχο να αναλυθεί σε βάθος η δυνατότητα συμφωνίας με αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, με την οικονομική συμμετοχή των δήμων, πρόκειται να εκπονήσει το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη με την Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων και εκπροσώπους των δήμων και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Από τη μελέτη αυτή αναμένεται να εξαχθούν χρήσιμα στατιστικά στοιχεία για το τουριστικό προϊόν της περιοχής, τις διάφορες δυνατότητες των προορισμών του νομού, τη συμμετοχή των δήμων στο εγχείρημα κ.ά.
Η πρώτη συνάντηση με θέμα την προσέλκυση εταιρείας χαμηλού κόστους στο διεθνές αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, έγινε μετά από πρόσκληση του προέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρη Δημητρίου προς τους αυτοδιοικητικούς, α’ και β’ βαθμού, καθώς και τους φορείς του τουρισμού.
Η κεντρική εισήγηση έγινε από τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Στάθη Σιούτη, ο οποίος εξήγησε τα οφέλη του εγχειρήματος. Όπως ανέφερε, βγαίνοντας από την υγειονομική κρίση, η Ένωση Ξενοδόχων, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στοχεύει σε νέες ενέργειες, αποσκοπώντας αφενός στην προώθηση του τουρισμού, αφετέρου στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην περιοχή μας. Μία από αυτές είναι η σύναψη συμφωνίας με αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, που θα οδηγήσει μαθηματικά και στην αύξηση της επισκεψιμότητας στον προορισμό μας. Όπως έγινε γνωστό, ήδη δύο εταιρίες έχουν ενδιαφερθεί να συνεργαστούν με το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, εφόσον τα κόστη γίνουν ανταγωνιστικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα έσοδα υπολογίζονται να είναι πολλαπλάσια της επένδυσης, ενώ θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής, κινώντας την τοπική αγορά και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Ήδη στην αύξηση επισκεπτών μέσω της προσέλκυσης αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους πρωτοστατούν φορείς στη Ρόδο, την Κεφαλλονιά, την Κέρκυρα, τον Βόλο, τα Χανιά και αλλού με θετικά αποτελέσματα για τους προορισμούς τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κρατικού αεροδρομίου της Αγχιάλου, το οποίο αναμένεται το 2022 να σημειώσει αύξηση στις πτήσεις του κατά 140%.
Οι παρατάξεις του Επιμελητηρίου που συμμετείχαν στη συνάντηση, ήταν θετικές στην εισήγηση που έκανε ο πρόεδρος, ενώ αντίστοιχα θετική ήταν η αποδοχή από την πλευρά των αυτοδιοικητικών και των φορέων του τουρισμού. Κατά κοινή ομολογία ο τουρισμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα «γρανάζια» του μηχανισμού της οικονομίας και μετά το τεράστιο χτύπημα που δέχτηκε από την πανδημία κάθε προσπάθεια για τη στήριξή του είναι πολύτιμη.

Σχετικά άρθρα

Προβολή και τουριστικές υποδομές στο τραπέζι

Πλατφόρμα προβολής και διασύνδεσης από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Βήμα για την προώθηση των τοπικών επιχειρήσεων η παρουσία στη ΔΕΘ