ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Σε περισσότερους φέτος το επίδομα θέρμανσης

Την αύξηση όχι μόνο του ποσού του επιδόματος θέρμανσης, αλλά και των εισοδηματικών ορίων για τη χορήγηση της συγκεκριμένης παροχής, εξετάζει η κυβέρνηση με στόχο να αποτρέψει τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις πολύ περισσότερων νοικοκυριών από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο και στο υπουργείο Ενέργειας εξετάζουν διάφορα σενάρια, έτσι ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο τμήμα των νοικοκυριών ακόμα και της μεσαίας τάξης.
Τα εισοδηματικά όρια για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος θέρμανσης υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν μεταξύ 20% και 30%, με παράλληλη γενναία αύξηση της προσαύξησης για κάθε προστατευόμενο τέκνο από τα 2.000 ευρώ στα 3.000 ή και 4.000 ευρώ.
Οι ανακοινώσεις αναμένονται εντός των ημερών και σε κάθε περίπτωση πριν από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε κάνει πρεμιέρα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο ειδικό φόρο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μετά τις ανοδικές προσαρμογές, τα νέα εισοδηματικά κριτήρια θα διαμορφωθούν:
1. Μεταξύ 15.000 και 16.000 ευρώ για άγαμους από 12.000 ευρώ την περσινή περίοδο
2. Μεταξύ 24.000 και 26.000 ευρώ για ζευγάρια από 20.000 ευρώ πέρυσι και
3. Στη ζώνη των 26.000-28.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Σημαντική αύξηση δρομολογείται και στην προσαύξηση λόγω προστατευόμενων τέκνων από τα 2.000 ευρώ στα 3.000 ή και 4.000 ευρώ. Το συνολικό κονδύλι, το οποίο πρόσφατα αυξήθηκε κατά 20%, στα 100 εκατ. ευρώ, θα αυξηθεί περαιτέρω και δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμα και τα 150 εκατ. ευρώ.
Στο τραπέζι βρίσκεται και ακόμα ένα σενάριο το οποίο όμως είναι ακριβότερο, αλλά καλύπτει το 80-85% του πληθυσμού. Συγκεκριμένα προβλέπει την αύξηση του ορίου για τον άγαμο από τα 12.000 ευρώ στα 20.000 ευρώ. Για τα ζευγάρια το ποσό διαμορφώνεται στα 30.000 ευρώ. Η προσαύξηση για κάθε παιδί ανέρχεται στα 3.000 ή 4.000 ευρώ.
Με αυτή τη διπλή παρέμβαση εκτιμάται πως «καλύπτεται» το 80%-85% των νοικοκυριών, ενώ διαπιστώνεται πως περισσότερα από 4 στα 10 νοικοκυριά χρησιμοποιούν για θέρμανση ηλεκτρική ενέργεια, είτε διότι διαβιούν σε περιοχές της χώρας όπου η χρήση τέτοιων θερμαντικών μέσων τους καλύπτει, είτε καθώς μετά τα μνημόνια και την οικονομική κρίση πολλές πολυκατοικίες συνέχισαν να γυρίζουν την πλάτη στο πετρέλαιο.

Ζητείται παρέμβαση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Στο μεταξύ, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Eurogroup P. Ντόναχιου, οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, Χρ. Σταϊκούρας και Κ. Σκρέκας αντίστοιχα, ζητούν τη σύσταση μηχανισμού στήριξης για την αντιμετώπιση των διακυμάνσεων των τιμών του φυσικού αερίου και των επιπτώσεων στα νοικοκυριά.
Για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των καταναλωτών κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα, προτείνεται τα τεθεί σε εφαρμογή πριν το τέλος του έτους μέτρο το οποίο θα βασίζεται σε έκτακτους πλειστηριασμούς ρύπων.
Τα πρόσθετα έσοδα που θα δημιουργηθούν, θα μπορούσαν να καλύψουν εν μέρει την άμεση επιβάρυνση νοικοκυριών μικρού και μεσαίου εισοδήματος. Παράλληλα, προτείνεται η σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου το οποίο θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των διακυμάνσεων της τιμής του φυσικού αερίου σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο μέλλον.

Σχετικά άρθρα

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου οι πρώτες πληρωμές

Με τιμή που τρομάζει, παρά την επιδότηση

Γεωργία Χαλάτση

Πετρέλαιο θέρμανσης – Πρεμιέρα με τιμές «φωτιά»