ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Θέλει «γκάζι» σε αξιολογήσεις και εκταμιεύσεις

Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί σε προγράμματα της περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και των εκταμιεύσεων κονδυλίων. Επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου με επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Ο κ. Δημητρίου κάνει λόγο για ασφυκτικές πιέσεις που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική οικονομία λόγω της αλματώδους ανόδου των διεθνών χρηματιστηριακών τιμών πρώτων υλών, τελικών προϊόντων και υπηρεσιών, που, σε συνδυασμό με την εξωπραγματική αύξηση 525% των ναυτιλιακών ναύλων για τις μεταφορές κοντέινερ, προκαλούν ανυπέρβλητα προβλήματα στις εξαγωγικές αλλά και τις εισαγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις. «Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το διεθνές αρνητικό κλίμα αλλάζει τους προγραμματισμούς των υφιστάμενων επιχειρήσεων, αυτών που βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης μέσω επενδύσεων αλλά και σε υπό ίδρυση επιχειρήσεις που αναμένουν να προχωρήσουν στην έναρξη αναπτυξιακού επενδυτικού πλάνου», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ως προτεραιότητα θέτει το Επιμελητήριο Ιωαννίνων την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί την περίοδο Δεκέμβριος 2019 – Ιανουάριος 2020 στο πλαίσιο της δράσης «Επιχειρηματικότητα μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» του αναπτυξιακού Νόμου 4399. «Δυστυχώς έως σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης και οι επιχειρήσεις βρίσκονται υπό καθεστώς ανασφάλειας για το μέλλον της υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου, καθώς και λόγω των οικονομικών μεταβολών που σας παραθέσαμε πιο πάνω», σημειώνει, θεωρώντας απαραίτητο οι αξιολογήσεις να υλοποιηθούν με γνώμονα τις σημερινές τιμές υλικών, οι οποίες εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένες (σίδηρος, αλουμίνιο, ξυλεία κτλ).
Επιπρόσθετα, η καθυστέρηση πλέον του ενάμιση έτους της αξιολόγησης επενδυτικών προγραμμάτων (προγράμματα αγροδιατροφής, πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, τουριστικές κ.ά.), που θα συνέδραμαν στους θετικούς δείκτες ανάπτυξης της Ηπείρου, σημειώνεται ότι επιβαρύνει αρνητικά το κλίμα και μειώνει αισθητά τους οικονομικούς δείκτες της περιφέρειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Γρήγορη αξιολόγηση και εκταμίευση, με τις σημερινές τιμές, αναφέρει ότι πρέπει να τύχουν και όλα τα υπόλοιπα προγράμματα που διαχειρίζεται η περιφέρεια Ηπείρου και τα οποία βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης πέραν του ενός έτους (ενίσχυση υφιστάμενων ΜμΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών 2, εκκρεμότητα από τον 12/2019). «Τα εν λόγω προγράμματα συγκεντρώνουν πάνω από 200 επιχειρήσεις, οι οποίες επιθυμούν να επενδύσουν σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και δυστυχώς παραμένουν στον “πάγο” (προγράμματα στήριξης αγροτικού κόσμου, σχέδια βελτίωσης Περιφέρειας Ηπείρου τα οποία παρουσιάζουν κωλυσιεργία εκταμιεύσεων)», σημειώνει ο κ. Δημητρίου στην επιστολή του προς τον περιφερειάρχη.
Αναφορά γίνεται και στην καθυστέρηση εκταμίευσης των χρημάτων προς τις επιλέξιμες επιχειρήσεις της δράσης «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19», καθώς έχουν περάσει δύο μήνες και πλέον από την ημερομηνία που η περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε τα αποτελέσματα, όμως σε ελάχιστες επιχειρήσεις μέχρι σήμερα έχουν πιστωθεί τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.
Επιπλέον, πληροφορίες που φτάνουν στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων, θέλουν το 80% των ενστάσεων να απορρίπτεται οριστικά.
«Θεωρούμε ότι, θα πρέπει άμεσα να επιληφθείτε των παραπάνω θεμάτων, να απλοποιηθούν και να κινηθούν με άλλο τρόπο οι διαδικασίες, έτσι ώστε η εκταμιεύσεις των χρημάτων να προχωρήσουν με πιο έντονους ρυθμούς για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και να ξεπεράσουν τα εμπόδια και την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Όσον αφορά στο θέμα των ενστάσεων, θέλουμε να πιστεύουμε πως είναι απλώς πληροφορίες που δεν ευσταθούν, ωστόσο, αν επιβεβαιωθούν, θα είναι λυπηρό να μην έχετε έγκαιρα επέμβει για να επιλυθούν τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί, κάτι το οποίο σας είχαμε επισημάνει έγκαιρα αλλά και είχαμε μεταβιβάσει και στα αρμόδια υπουργεία», υπογραμμίζει ο κ. Δημητρίου και διατυπώνει την πάγια θέση του Επιμελητηρίου η επιχειρηματικότητα να αντιμετωπιστεί με τέτοιον τρόπο όπου κανείς δε θα μείνει απ’ έξω από χρηματοδοτήσεις που θα δημιουργήσουν επιστροφή στην κανονικότητα.

 

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας