ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Ραντεβού στον δρόμο και πάλι

«Μετωπική» σύγκρουση εντός και εκτός Βουλής φέρνει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που εισήχθη προς συζήτηση στην ολομέλεια και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη 16 Ιουνίου, με τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να προχωρούν την ίδια ημέρα σε πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση.

Μετά την απεργία της προηγούμενης εβδομάδας, οι συνδικαλιστικοί φορείς προκήρυξαν νέα απεργία για μεθαύριο Τετάρτη, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, που, όπως καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ, καταργεί το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και φαλκιδεύει το δικαίωμα στην απεργία.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, μάλιστα, μετά τα αιτήματα των δευτεροβάθμιων σωματείων, μεταξύ των οποίων και το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων, άλλαξε την απόφαση της για στάση εργασίας και προκήρυξε απεργία σε όλο τον δημόσιο τομέα. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στον χώρο του Εργατικού Κέντρου, στις 11 το πρωί, όπως ανέφερε ο πρόεδρος Χρήστος Γρίβας, καλώντας τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να απαντήσουν δυναμικά στα σχέδια της κυβέρνησης.
Στην κλιμάκωση του αγώνα πρωτοστατεί και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, καλώντας τους εργαζόμενους να στείλουν, για μια ακόμη φορά, το μήνυμα κατά των «ανατροπών του αιώνα» στα εργασιακά.
«Την Τετάρτη 16 Ιουνίου να δώσουμε νέα απάντηση, οι χώροι δουλειάς να δώσουν απάντηση. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε. Έχουμε υποχρέωση στη νέα γένια να παραδώσουμε ένα διαφορετικό μέλλον από την κόλαση που ζούμε και μας ετοιμάζουν. Η εργατική τάξη μπορεί να γυρίσει τον τροχό της ιστορίας και να κερδίσουμε το μέλλον που μας αξίζει. Επί ποδός πολέμου, όλοι στη μάχη να μπουν στον πόλεμο νέες δυνάμεις. Να γίνουμε ακόμη πιο πολλοί, χιλιάδες, να επιβάλουμε το δίκιο μας. Μπορούμε!», τονίζει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.
Εκ μέρους της παράταξης Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, ο Αλέκος Μπαλακέρας χαρακτήρισε αντεργατικό έκτρωμα το νομοσχέδιο και εστίασε στις ρυθμίσεις που αφορούν τις απολύσεις, οι οποίες, ακόμη και αν κριθούν παράνομες, θα «νομιμοποιούνται» με μια πρόσθετη αποζημίωση.
Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας και Πρόνοιας, η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών νομού Ιωαννίνων, το Συνδικάτο Γάλακτος- Τροφίμων- Ποτών, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, απευθύνοντας σχετικά καλέσματα στα μέλη τους.

Σχετικά άρθρα

Μεταφέρεται η αργία, 1η Μάη η απεργία

Σε χωριά της Θεσσαλίας η βοήθεια του Εργατικού Κέντρο

Κάλεσμα αλληλεγγύης από το Εργατικό Κέντρο