ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Παρέμβαση για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης ζητά η «Ένωση Αγροτών»

Την τροποποίηση του τρόπου χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης του έτους 2020 και την επαναφορά του συστήματος πληρωμής που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, ζητά ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Ένωση αγροτών» από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των παραγωγών και να πληρωθούν για τον αριθμό των ζώων, η απόδοση των οποίων ήταν στο όριο των 100 κιλών γάλακτος.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της «Ένωσης Αγροτών» Θεοχάρης Λιούρης, η τροποποίηση του τρόπου χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης των αιγοπροβάτων για το 2020 έγινε γνωστή στους αιγοπροβατοτρόφους τον Δεκέμβριο του 2020, μετά από ανακοίνωση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης με καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιανουαρίου 2021. «Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας covid-19 στάθηκαν εμπόδιο σε πολλούς αιγοπροβατοτρόφους να ανταποκριθούν στην παραπάνω προθεσμία. Επιπρόσθετα, ο καταρροϊκός πυρετός στα αιγοπρόβατα είχε ως συνέπεια την απώλεια ζώων. Ακόμη, υπήρξε σοβαρή μείωση των αποδόσεων γάλακτος, λόγω της τεράστιας αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας, η οποία οδήγησε σε υποσιτισμό των ζώων. Όλα τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα πολλοί αιγοπροβατοτρόφοι να μην πληρωθούν την συνδεδεμένη ενίσχυση και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία δίνουν αγώνα επιβίωσης», σημειώνει ο κ. Λιούρης και ζητά την παρέμβαση του υπουργού.

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Λύσεις στα μεγάλα προβλήματα και τα λάθη στις ήδη καθυστερημένες πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων των κτηνοτρόφων ζητά, στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 38 βουλευτές του, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης.
«Εν μέσω πανδημίας, η απόδοση της συνδεδεμένης ενίσχυσης αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και την συνέχιση της δραστηριότητάς τους. Ο υπουργός οφείλει να ξεκαθαρίσει αν προτίθεται να διορθώσει τα τραγικά λάθη που έγιναν και να αποδώσει τα 7 εκατομμύρια, που υπολείπονται από τις πληρωμές, στους κτηνοτρόφους», σημειώνεται στο κείμενο της ερώτησης, με τον Μ. Κάτση να ζητά από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να δώσει επιτέλους λύσεις αντί να δημιουργεί συνεχώς επιπλέον προβλήματα σε έναν ήδη πληττόμενο κλάδο.

Σχετικά άρθρα

Από ευκαιρία… αναγκαιότητα η αξιοποίηση των προγραμμάτων

Ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ, τα Σχέδια Βελτίωσης και το Leader

«Ένωση Αγροτών» – Συμφωνία με υψηλές τιμές διάθεσης του γάλακτος