ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Διαδικτυακά σεμινάρια για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά

Δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια σχετικά με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου «Social Agribusiness and Farmworkers Cooperatives – AGRIFARM», στο οποίο συμμετέχει ο δήμος Ζίτσας.

Το έργο, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Interreg» Ελλάδα-Ιταλία, στοχεύει στην υποστήριξη, μέσω δράσεων συμβουλευτικής, εκπαίδευσης, δικτύωσης και προώθησης, στη δημιουργία νέων συνεταιριστικών / συνεργατικών σχημάτων, τα οποία θα δραστηριοποιηθούν σε δυναμικές αγροτικές καλλιέργειες, όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία.
Στο πλαίσιο του έργου προβλέπονται πρότυπα επιχειρηματικά σχέδια για τη δημιουργία συνεργατικών / συνεταιριστικών σχημάτων στον αγροτικό τομέα, καινοτόμα σχέδια προώθησης και marketing, αναλυτικοί οδηγοί (manuals) με προδιαγραφές καλλιέργειας, επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας αναφορικά με νέες καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, προώθηση της συνεργασίας των παραγωγών με δίκτυα καταναλωτών, δράσεις πληροφόρησης, δικτύωσης, συμβουλευτικής, προώθησης και εκπαίδευσης, καθώς και η δημιουργία ενός Ελληνο-Ιταλικού Επιστημονικού Κέντρου για τoν συνεργατισμό στον αγροτικό τομέα. Στο πλαίσιο του έργου, το Κέντρο αυτό, θα παρέχει καθημερινή υποστήριξη, με εξειδικευμένους επιστήμονες, στους αγρότες των περιοχών παρέμβασης.
Το εταιρικό σχήμα του έργου αποτελείται από τον δήμο Ζίτσας (επικεφαλής εταίρος), τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, την ΑΜΚΕ Κοινωνία Τριών Τρίτων, τον δήμο Torre Santa Susanna της Ιταλίας και τη Συνομοσπονδία Ιταλών Αγροτών Απουλίας – CIA Apulia.
Συνολικά θα παρουσιαστούν τέσσερις θεματικές ενότητες αναφορικά με τα αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά. Θα γίνει μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των βασικών βημάτων που ακολουθείται στον κλάδο των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, από το την προετοιμασία ενός επιχειρηματικού σχεδίου και ανάλυση της υπάρχους αγοράς έως την καλλιέργεια των ΑΦΦ και την παραγωγή του τελικού προϊόντος. Η κάθε ενότητα χωρίζεται σε δύο μέρη.
Η πρώτη εβδομάδα σεμιναρίων έχει τίτλο «Βασικές αρχές αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών». Στο 1ο σεμινάριο, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, θα παρουσιαστεί η ενότητα «Εισαγωγή στο έργο AgriFarm και στην αλυσίδα αξίας των αρωματικών φυτών». Μεθαύριο Τετάρτη, τις ίδιες ώρες, θα γίνει το 2ο σεμινάριο, στο οποίο θα παρουσιαστεί η ενότητα «Επενδύοντας στα αρωματικά φυτά»
Το σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας Zoom. Οι ενδιαφερόμενοι να τα παρακολουθήσουν θα πρέπει να στείλουν e-mail με τα στοιχεία τους (όνομα, επώνυμο, ιδιότητα) στα jessie.zdrava@3ts.gr ή info@3ts.gr.

Σχετικά άρθρα

Μετά τη μελισσοκομία… τα αρωματικά φυτά

Απορριμματοφόρο για βιοαπόβλητα στον στόλο του Δήμου Ζίτσας

Προτεραιότητα να κρατηθούν τα χωριά ζωντανά