ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Μείωση των τελών κυκλοφορίας λόγω των lockdown ζητά το Επιμελητήριο

Επί μακρόν ακινητοποιημένα ή με τη χρήση τους να έχει περιοριστεί στο ελάχιστο παραμένουν πολλά Ι.Χ. αυτοκίνητα τους τελευταίους μήνες, λόγω της επιβολής περιορισμών στις μετακινήσεις.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι κάτοχοί τους περιορίζονται στο να θέσουν μπροστά τη μηχανή τους μόνο για λόγους συντήρησης, ωστόσο την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις που πηγάζουν από την κατοχή ενός αυτοκινήτου, τρέχουν κανονικά, εκτός κι αν ο ιδιοκτήτης του είχε την πρόνοια να καταθέσει τις πινακίδες στην Εφορία, για να γλιτώσει τουλάχιστον την υποχρέωση ασφάλισης, καθώς τα τέλη κυκλοφορίας πληρώνονται προκαταβολικά.
Την αναλογική μείωση των τελών κυκλοφορίας, λόγω των παρατεταμένων lockdown, ζητά το Επιμελητήριο Ιωαννίνων με επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρός του Δημήτρης Δημητρίου προς τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνο Καραμανλή.
«Η κρίση που βιώνει η χώρα μας είναι σφοδρή και συνεχιζόμενη, με αποτέλεσμα τα έσοδα του κράτους να βαίνουν συνεχώς μειούμενα, ωστόσο αναγνωρίζετε και εσείς ότι τα έσοδα των πολιτών-επιχειρηματιών της χώρας βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ετοιμάζονται να “υποδεχτούν” τα τέλη κυκλοφορίας για το 2021, ωστόσο, θεωρούμε ότι ειδικά για το 2021, λόγω covid-19 το 2020, θα έπρεπε από μέρους σας να αποσταλούν με αναλογική μείωση. Θα ήταν λογικό λόγω σημαντικού περιορισμού των μετακινήσεων των οχημάτων κατόχων φυσικών προσώπων και λόγω έως και μηδενικής μετακίνησης των επαγγελματικών οχημάτων, να προχωρήσει το υπουργείο σας σε μια οριζόντια και αναλογική μείωση στα τέλη του 2021, δείχνοντας πως πραγματικά αντιλαμβάνεται τα οικονομικά προβλήματα που βιώνουν από κάθε άποψη οι Έλληνες πολίτες. Έστω και αυτή την ώρα, στο παραπέντε της αποστολής τους, θεωρούμε ότι έχετε τη δυνατότητα μέσω των πληροφοριακών συστημάτων να προχωρήσετε στη διόρθωση τους», αναφέρεται στην επιστολή.

Σενάρια για δίμηνη παράταση

Στο υπουργείο Οικονομικών δε φαίνεται να υπάρχουν, πάντως, σκέψεις για μειώσεις στο ύψος των τελών κυκλοφορίας και άμεσα θα ξεκινήσει η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων πληρωμής από την ΑΑΔΕ.
Ωστόσο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας λόγω των νέων δεδομένων που έχει δημιουργήσει το δεύτερο καθολικό lockdown. Το γεγονός πως εξετάζεται μια μικρή παράταση στην πληρωμή επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για τη δίμηνη παράταση, αποτελεί όμως μια σκέψη για ανακούφιση των νοικοκυριών εν μέσω και των προβλημάτων που προκαλεί το lockdown και η πανδημία, με δεδομένο πως αρκετοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή και από την άλλη θα πρέπει να αποφευχθούν τα φαινόμενα συνωστισμού στις εφορίες για κατάθεση πινακίδων.
Το 2020 η παράταση είχε φτάσει στον ένα μήνα, δηλαδή στα τέλη του Ιανουαρίου, ωστόσο δεν είχε ανακοινωθεί παρά ελάχιστα 24ωρα πριν τη λήξη της κανονικής προθεσμίας, στο τέλος του χρόνου. Αυτή τη φορά, όμως, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα η σχετική ρύθμιση να έρθει μαζί με την τροπολογία για την παράταση πληρωμής των επιταγών την επόμενη εβδομάδα.

Σχετικά άρθρα

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Νέα παράταση στο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για κατάρτιση 300 ανέργων

Δίμηνη παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας