ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Σε είδος υπό εξαφάνιση μετατρέπονται οι τράπεζες

Μόνο στον αστικό ιστό θα συναντά κάποιος τραπεζικά υποκαταστήματα τους επόμενους μήνες, και μάλιστα αρκετά λιγότερα απ’ ότι σήμερα, καθώς οι συστημικές τράπεζες προχωρούν σε περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου τους, με την πανδημία, μάλιστα, να εντείνει τα σχέδιά τους.

Η προοπτική λουκέτου δεκάδων περιφερειακών καταστημάτων ήταν στα πλάνα των διοικήσεων εδώ και καιρό, σε συνέχεια της συρρίκνωσης που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά δεν έχει σχέση με τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες από την περίοδο της ανακεφαλαιοποίησής τους, αλλά με την ανάγκη μείωσης του λειτουργικού τους κόστους και τη διείσδυση της ηλεκτρονικής τραπεζικής.
Ως καταλύτης, επιταχύνοντας διαδικασίες, λειτουργούν οι νέες συνθήκες που έφερε ο κορωνοϊός, με την εκτεταμένη τηλεργασία και την ψηφιοποίηση πλήθους συναλλαγών, που έχουν μειώσει κατακόρυφα την ανάγκη ύπαρξης μεγάλου αριθμού τραπεζικών καταστημάτων. Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η συρρίκνωση του πληθυσμού και η μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε άλλοτε ακμάζουσες οικονομικά περιοχές, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι ανακοινώσεις για κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου, θα έπρεπε μάλλον να ήταν αναμενόμενες.
Σύμφωνα με οικονομικά portals, οι διοικήσεις της Eurobank και της Πειραιώς παρείχαν στίγμα σχετικής πρόθεσης, κατά τις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές. Η διοίκηση της Eurobank προανήγγειλε ότι θα κλείσει άλλα 50 καταστήματα και θα γίνει, έτσι, η πρώτη εγχώρια τράπεζα, που θα μειώσει το εν Ελλάδι δίκτυο κάτω από τα 300 καταστήματα (αυτή τη στιγμή το δίκτυό της αριθμεί 327 καταστήματα).
Η Πειραιώς, με τη σειρά της, ενδέχεται να συμπεριλάβει στο νέο πλάνο μετασχηματισμού το κλείσιμο περισσότερων από 100 καταστημάτων. Σημειώνεται ότι η Πειραιώς διαθέτει το μεγαλύτερο εγχώριο δίκτυο, με 526 καταστήματα, απλωμένο σε όλη την επικράτεια, λόγω και της Αγροτικής.
Ενδεικτικό των περιθωρίων περαιτέρω συρρίκνωσης, που έχει η Πειραιώς, είναι ότι η Εθνική Τράπεζα η οποία επίσης διατηρεί καταστήματα σε αρκετές κωμοπόλεις, διαθέτει 389 καταστήματα, έχοντας κλείσει κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς 72 σημεία, ενώ μόλις τις τελευταίες ημέρες έγινε γνωστό ότι σχεδιάζει το κλείσιμο ακόμη 41.

Αντιδράσεις για την τιμή των όπλων

Τις τελευταίες ημέρες, και σε τοπικό επίπεδο, εκδηλώνεται ένα κύμα αντιδράσεων ενάντια στην προοπτική διακοπής λειτουργίας τραπεζικών καταστημάτων, αν και όλοι γνωρίζουν και από προηγούμενες περιπτώσεις ότι ούτε η επίκληση εθνικών λόγων ούτε οι απειλές περί απόσυρσης καταθέσεων είναι ικανά επιχειρήματα για να αποτρέψουν το αναπόφευκτο. Πόσω δε μάλλον οι παρεμβάσεις στον υπουργό Οικονομικών, που και να ήθελε να παρέμβει, δεν του πέφτει λόγος.
Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν αντιδράσεις από τους δήμους Πωγωνίου και Ζηρού για την προοπτική διακοπής λειτουργίας των καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς σε Παρακάλαμο και Θεσπρωτικό αντίστοιχα. Επιστολές στα ανώτερα διοικητικά στελέχη της Τράπεζας, παρεμβάσεις από Επιμελητήρια, πίεση από βουλευτές ήταν μερικά από τα «όπλα» που χρησιμοποιήθηκαν, ωστόσο οι αντιδράσεις μοιάζουν να είναι περισσότερο για την τιμή των όπλων και λιγότερο επειδή πραγματικά υπάρχει πίστη ότι μπορούν να ανακληθούν οι αποφάσεις. Άλλωστε, στον δήμο Πωγωνίου το γνωρίζουν καλύτερα, καθώς με ανάλογο και πιο δυναμικό ενδεχομένως τρόπο είχαν αντιδράσει, όταν πριν μερικά χρόνια ανακοινώθηκε ότι θα κλείσει το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Δελβινάκι. Χωρίς ούτε τότε να καταφέρουν να πετύχουν τη διατήρησή του.

Στον χορό και ο δήμος Κόνιτσας

Ανάμεσα στα 41 καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας που βάζουν λουκέτο, εμφανίζονται και δύο στην Ήπειρο: το ένα στην Κόνιτσα και το δεύτερο στους Φιλιάτες. Το γεγονός ότι αποφασίζεται το κλείσιμο καταστημάτων σε περιοχές που υπάρχει οικονομική δραστηριότητα και αρκετές δημόσιες υπηρεσίες, με ένα σημαντικό κομμάτι ενεργού πληθυσμού, δείχνει το εύρος στο οποίο έχει φτάσει το σχέδιο συρρίκνωσης.
Άμεση ήταν η αντίδραση του δήμου Κόνιτσας, ο οποίος, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση ψηφίσματος, που απεστάλη στον πρόεδρο του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τους βουλευτές Ιωαννίνων και τον περιφερειάρχη Ηπείρου.
Στο ψήφισμα εκφράζεται η δυσαρέσκεια, ο προβληματισμός και η κατηγορηματική διαφωνία στην πρόθεση διακοπής της λειτουργίας του υποκαταστήματος, τονίζοντας πως αν υλοποιηθεί, θα αποτελέσει δυσάρεστη εξέλιξη και βαρύ πλήγμα για την ακριτική περιοχή, που αντί να απολαμβάνει προνόμια για λόγους εθνικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς, αντιμετωπίζει πρόσθετες δυσκολίες, αφού λαμβάνονται συνεχώς μέτρα αποδυνάμωσής της.
«Η Κόνιτσα είναι μια ζωντανή κωμόπολη, κέντρο του δήμου, πόλος έλξης πολλών επισκεπτών, αποτελούμενη από 42 απομακρυσμένα χωριά. Το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στηρίζει επί πολλά έτη τους κατοίκους ολόκληρου του δήμου, διαδραματίζοντας κομβικό ρόλο στην οικονομική ζωή και καθημερινότητά τους. Όλα αυτά τα έτη έχει αναπτυχθεί εξαιρετική συνεργασία του υποκαταστήματος της Τράπεζας με τον δήμο, τις υπηρεσίες της περιοχής, καθώς και με τους πελάτες του γενικά, που είναι μεταξύ άλλων αγρότες, επαγγελματίες, τοπικοί φορείς, επισκέπτες και άτομα τρίτης ηλικίας, για τα οποία η εξυπηρέτηση μέσω διαδικτυακών συναλλαγών καθίσταται αδύνατη. Οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων αναγκάζονται ήδη να διανύσουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις μέσω ενός δύσβατου οδικού δικτύου και με εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες, προκειμένου να μεταβούν στην Κόνιτσα για να εξυπηρετηθούν στο πλησιέστερο κατάστημα γι’ αυτούς. Είναι προφανές ότι η απόφαση του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας στηρίζεται μόνο σε οικονομικά κριτήρια και παραβλέπει τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες των παραμεθόριων περιοχών, όπως της δικής μας. Είναι αλήθεια ότι οι τράπεζες αντιμετώπισαν τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Είναι δίκαιο με τη σειρά τους να αντιμετωπίζουν τις τοπικές κοινωνίες λαμβάνοντας υπόψη, όχι μόνο οικονομικά κριτήρια, αλλά και άλλες παραμέτρους που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα και απευθύνεται έκκληση για αναθεώρηση της απόφασης, ενώ υπάρχει και προειδοποίηση για δυναμικές κινητοποιήσεις. Παράλληλα, ζητείται από όλους τους αρμόδιους φορείς η στήριξη του δήμου, όχι μόνο στο αναφερόμενο αίτημα, αλλά και σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, πριν η συνεχιζόμενη πληθυσμιακή συρρίκνωση λάβει τραγικές διαστάσεις.

Σχετικά άρθρα

Αντίστροφη μέτρηση για την επανάχρηση

Δήμος Πωγωνίου – Προχωρούν οι εργασίες για το Μνημείο Πεσόντων

Σε πέντε προτάσεις στο Interreg «Ελλάδα – Αλβανία» ο Δήμος Πωγωνίου