ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Με νέο σύστημα ο υπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης

Νέο σύστημα υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης που θα χορηγηθεί φέτος στα νοικοκυριά, υιοθετεί το υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες θέρμανσης των νοικοκυριών και τη θερμοκρασία κάθε περιοχής.

Το βασικό επίδομα θα ξεκινά από τα 80 ευρώ και στη συνέχεια θα είναι κλιμακωτό, με συντελεστές αναλόγως των θερμαντικών αναγκών, και μπορεί να φτάσει και τα 600-700 ευρώ, έναντι του υψηλότερου ποσού που ήταν έως τώρα και το οποίο ανέρχονταν στα 350 ευρώ.
Δηλαδή μέσα σε κάποιον οικισμό μπορεί το επίδομα να διαφοροποιείται ανάλογα με τη θερμοκρασία. Όσο πιο χαμηλή η θερμοκρασία της περιοχής τόσο πιο μεγαλύτερο θα είναι το επίδομα που θα λάβουν τα νοικοκυριά για θέρμανση.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε το επίδομα να χορηγηθεί και σε όσους πολίτες χρησιμοποιούν εκτός από πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο ή υγραέριο. Επίσης σε ορεινούς οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους θα επιδοτηθούν τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν για θέρμανση καυσόξυλα και πέλλετ, υπό την προϋπόθεση ότι δε δημιουργείται πρόβλημα μικροσωματιδίων από την καύση τους. Εκτός επιδόματος θέρμανσης θα είναι όσοι χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση (ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομποί κ.λπ.), καθώς τα ευάλωτα νοικοκυριά καλύπτονται από το κοινωνικό τιμολόγιο.
Το επίδομα θα καταβληθεί προκαταβολικά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ οι δαπάνες θέρμανσης που θα πραγματοποιήσουν τα νοικοκυριά, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσιας αξίας του επιδόματος που δικαιούνται ανάλογα με την περιοχή. Εξετάζεται τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου θέρμανσης ή καυσόξυλων, καθώς και οι λογαριασμοί για το φυσικό αέριο, να κατατεθούν μέχρι τη λήξη της χειμερινής περιόδου δηλαδή έως τον Απρίλιο του 2021. Η σχετική απόφαση, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα εκδοθεί στα τέλη Νοεμβρίου.
Η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα προκειμένου οι δικαιούχοι να συμπληρώνουν τον αριθμό τιμολογίου ή το λογαριασμό (π.χ. χρήση φυσικού αερίου) και το ΑΦΜ του προμηθευτή. Στην περίπτωση αγορών καυσόξυλων και πέλετ προϋπόθεση είναι ηλεκτρονική πληρωμή ώστε στη συνέχεια να καταχωρηθεί το τιμολόγιο στο σύστημα.

Η συμβολή της ΕΜΥ

Καθοριστική στη διαμόρφωση του νέου συστήματος ήταν η συμβολή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία μελέτησε τις θερμαντικές ανάγκες σε περισσότερους από 13.000 οικισμούς της Ελλάδος, μετρώντας βαθμοημέρες, σύστημα που χρησιμοποιούν οι μετεωρολόγοι.
Έτσι, οι ορεινές περιοχές (χωριά, πόλεις) θα δικαιούνται υψηλότερη επιδότηση ανεξάρτητα από του που βρίσκονται. Για παράδειγμα, στην Κάρπαθο βρέθηκε οικισμός με 1.220 βαθμοημέρες (λιγότερο κρύο) και οικισμός με 3.873 βαθμοημέρες (περισσότερο κρύο). Όπως εξήγησε ο καθηγητής Εμ. Αναδρανιστάκης, για κάθε ένα βαθμό κάτω από τους 15,5 είναι μια βαθμοημέρα.
Για τον υπολογισμό του κρύου σε κάθε περιοχή χρησιμοποιήθηκαν γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, ομογενοποιημένα κλιματικά δεδομένα 30 ετών, γεωγραφικά δεδομένα, και ψηφιακά μοντέλα εδάφους.

Δεν αλλάζουν τα κριτήρια

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης παραμένουν τα ίδια δηλαδή
* Εισόδημα: ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή χήρο/χήρα ή σε διάσταση και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, και προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
* Ακίνητη Περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Σχετικά άρθρα

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου οι πρώτες πληρωμές

Με τιμή που τρομάζει, παρά την επιδότηση

Γεωργία Χαλάτση

Πετρέλαιο θέρμανσης – Πρεμιέρα με τιμές «φωτιά»