Οικονομία

«Δεν θα επιβιώσει η επιχειρηματικότητα με αναβολές»

Τη θέση ότι χρειάζονται σημαντικές τομές μεταφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δ. Δημητρίου, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηπειρωτικό Αγώνα.

Βαθύτερες τομές προκειμένου να βγουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την οικονομική κρίση, που εντάθηκε «βίαια» εξαιτίας της πανδημίας, ζητά ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ιωαννίνων δρ. Δημήτρης Δημητρίου, με αφορμή τις εξαγγελίες των νέων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης.

Πώς κρίνετε τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη; Είναι ικανά τα μέτρα αυτά να στηρίξουν τις επιχειρήσεις, που μετά από μια δεκαετή και πλέον κρίση, πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία;

Δυστυχώς, από την θέση που βρίσκομαι, δεν μπορώ να πανηγυρίσω σε πολλά. Βεβαίως, η κυβέρνηση προχωρά και σε σωστές ενέργειες, όπως είναι η κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης στα μερίσματα (αν βέβαια καταφέρουν να υπάρξουν κέρδη) και την παράταση των αναστολών μέχρι και το 2021.

Η ελληνική επιχειρηματικότητα χρειάζεται όμως πιο ολοκληρωμένο σχέδιο, πιο στοχευόμενο, πιο ευέλικτο σχέδιο, με βάθος χρόνου. Να γνωρίζει ο επιχειρηματίας που επιχειρεί , πως επιχειρεί τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε για τρεις και έξι μήνες, δεν είναι δυνατόν κανείς να μπορέσει να βγει «έξω από τον νερό». Ακόμα και αν βγει, θα είναι προσωρινό, γιατί θα έρθει το επόμενο κύμα και θα τον βουλιάξει εκ νέου. Δεν ξέρω πόσοι, μετά τις ανακοινώσεις, απέκτησαν αυτοπεποίθηση, αλλά εγώ υποχρεούμαι να βλέπω την κατάσταση έτσι όπως την βιώνουν οι επιχειρηματίες,  και όχι όπως την περιγράφουν κάποιοι, που ενδεχομένως δεν έχουν επιχειρήσει μέχρι σήμερα.

Προφανώς, κάποια από τα  μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη ΔΕΘ κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, αλλά η ελληνική οικονομία χρειάζεται βαθύτερες, πιο ειδικές, μόνιμες τομές και όχι προσωρινές. Δεν θα επιβιώσει η ελληνική επιχειρηματικότητα με μοντέλα αναβολών, με κοντόφθαλμες πρακτικές, χρειάζονται πραγματικές τομές που να δώσει τη δυνατότητα στον έλληνα επιχειρηματία και την ελληνική οικογένεια να κάνει τον προγραμματισμό της.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα μέτρα για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και νέων θέσεων εργασίας, θεωρείτε ότι θα συμβάλλουν στην στήριξη των επιχειρήσεων;

Είναι πράγματι στα σημαντικά σημεία η επιδότηση ουσιαστικά της εργασίας, κάτι που ζητούσαμε και εμείς ως επιμελητήριο Ιωαννίνων από την πρώτη στιγμή της κρίσης, αλλά και το σύνολο των επιμελητηρίων της χώρας και εννοώ την μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και το πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας .

Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι το βασικό πρόβλημα, όσο και αν ακούγεται σκληρό αυτή την εποχή, είναι να διατηρηθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας. Εκεί θα πρέπει να επενδύσουμε αρχικά,  γι΄ αυτό μιλάμε όλο το προηγούμενο  διάστημα για την ανάγκη  επιδότησης του μισθολογικού κόστους.

Βέβαια, κάθε πρόγραμμα εργασίας είναι σημαντικό για εμάς, αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ένα από τα κριτήρια είναι  η επιχείρηση να μην προχωρά σε απολύσεις, προκειμένου να ενταχθούν.  Αυτή η δέσμευση που είναι προφανώς αποδεκτή από εμάς αρχικά, στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που αλλάζει καθημερινά, θα πρέπει να υπάρξει και πρόβλεψη για το τι θα συμβεί σε μια πραγματική ανάγκη απόλυσης από τον εργοδότη, εξαιτίας σημαντικής πτώσης τζίρου.

Να σημειώσω εδώ,  ότι δεν έχουμε αντιληφθεί μια νέα οργάνωση του ΟΑΕΔ που ακόμη και σήμερα λειτουργεί ως Οργανισμός επιδομάτων ανάλογα με τις εντολές της κάθε κυβέρνησης και όχι ως ένα εξειδικευμένο εργαλείο επιδότησης της εργασίας, που θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της επιχειρηματικότητας.

Πόσο βοηθήθηκαν οι επιχειρήσεις από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής και τι περιμένετε από τον 3ο κύκλο που ανακοινώθηκε;

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ανακοινώνουν τον νέο κύκλο, ωστόσο δεν μας έχει πει κανείς ποιοι ήταν οι πραγματικοί ωφελούμενοι από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν «τρέξει» μέχρι σήμερα. Ήταν οι μεσαίοι και οι μικροί επιχειρηματίες ή ήταν, σε ένα μεγάλο βαθμό, μεγάλες επιχειρήσεις που θα έλεγε κανείς ότι είχαν δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα μεγάλα αποθεματικά τους αυτές τις δύσκολες ώρες.

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε αναλυτικά στοιχεία όσο και αν προσπαθήσαμε να τα βρούμε και μέσα σε όλα αυτά, κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις, ουσιαστικά έλαβαν χρήματα με μικρό, ευνοϊκό επιτόκιο και αποπλήρωσαν υποχρεώσεις που είχαν μεγαλύτερο επιτόκιο.

Επιπροσθέτως, στα εργαλεία για τις επιχειρήσεις η κυβέρνηση αποφάσισε να επιδοτήσει ουσιαστικά του δήμους και τις ΔΕΥΑ της χώρας. Αντιλαμβάνεστε ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα Νομικού Δικαίου έχουν άλλες προσβάσεις, αν ήθελε το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εσωτερικών, θα έπρεπε να δημιουργήσουν αποκλειστικό χρηματοδοτικό εργαλείο για αυτούς.

Και τέλος, κανένα εργαλείο δεν θα έχει εφαρμογή για τους μεσαίους και τους μικρούς επιχειρηματίες, όταν η κυβέρνηση αφήνει μέχρι και σήμερα τις τράπεζες να λειτουργούν με λογικές ακόμη και προ της κρίσης του 2009.

Εμείς από την πρώτη στιγμή αποστείλαμε τις προτάσεις μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόταση μας να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή και επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή, δηλαδή όλος ο κλάδος παροχής υπηρεσιών, με την κυβέρνηση να μας αγνοεί,  και  έρχεται σήμερα  να το κάνει πράξη επτά μήνες μετά, την στιγμή που αυτές οι επιχειρήσεις συσσώρευσαν μεγάλα και ίσως μη διαχειρίσιμα  χρέη.

Σε ό,τι αφορά τους φόρους και τα τέλη, που αποτελούν και τον μεγάλο «βραχνά» των επιχειρήσεων, σας καλύπτουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν;

Η κυβέρνηση έκλεισε τα αυτιά της για το τέλος επιτηδεύματος, στην κατάργηση -έστω και προσωρινά- της προκαταβολής φόρου, δεν ακούσαμε τίποτα για τις 120 δόσεις,  αλλά  ούτε για τον ΕΝΦΙΑ των επαγγελματικών ακινήτων. Η κυβέρνηση απαλλάσσει 26 μικρά νησιά, ένα μέτρο μη αναπτυξιακό και μόνο προεκλογικό, θα έλεγε κανείς. Το ερώτημα είναι ότι απαλλάσσει μόνιμους κατοίκους ή μαζί με αυτούς και μεγάλες εξοχικές κατοικίες; Αυτό που αναρωτιούνται εύλογα αρκετοί είναι ότι χαρακτηριστικά των 26 μικρών νησιών έχουν και μικρά ορεινά χωριά και της περιοχής μας αλλά και της χώρας. Αν πάλι μιλάμε για ακριτικά νησιά, να το δεχτώ μόνο ως προς αυτούς που δηλώνουν μόνιμη κατοικία, αλλά γιατί να μη συμβεί το ίδιο και σε ακριτικά χωριά όπως τα χωριά του Πωγωνίου, της Κόνιτσας ή του Έβρου.

Στον ΦΠΑ, η κυβέρνηση προχωρά σε παράταση της μείωσης για ακόμη έξι μήνες στην εστίαση, και μάλιστα μόνο στα μη αλκοολούχα ποτά, την στιγμή που θα πρέπει να υπάρξει γενναία μείωση συντελεστών σε βάθος ετών, και όχι εξαμήνου. Οι συντελεστές στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού αλλά και τον μεταφορών θα πρέπει να παγιωθούν για τα επόμενα έτη κάτω από το 10%. θα είναι ένα κίνητρο να υπάρχει διόρθωση των τιμών προς τα κάτω, με όφελος  για τους καταναλωτές, αλλά και ένα κίνητρο για να μειωθεί η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 1 στα 3 ευρώ δεν εισπράττεται για τους παραπάνω λόγους. Το μέτρο το είδαμε στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και ήταν ένα μέτρο που είχε απόδοση για την ελληνική οικονομία.

Πόσο σας προβληματίζει η άρση της προστασίας της α’ κατοικίας, έστω και αν δόθηκε μια παράταση μέχρι το τέλος του έτους;

Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει βρει λύση με την πρώτη κατοικία και φοβάμαι πως δεν θα βρει και προχωρά σε αναστολή πλειστηριασμών έως και το τέλος Δεκεμβρίου. Τι πιστεύει αλήθεια, θα λυθούν  την 1η του Ιανουαρίου τα οικονομικά προβλήματα της ελληνικής οικογένειας  ή των επιχειρηματιών; Όχι. Άρα άμεσα πρέπει να βρεθεί λύση, όπως λύση πρέπει να βρεθεί ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα» και όσοι επιχειρηματίες έχουν υποθήκη το ακίνητο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και όχι αποκλειστικά την πρώτη κατοικία τους.

Σχετικά άρθρα

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Νέα παράταση στο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για κατάρτιση 300 ανέργων

Πλατφόρμα προβολής και διασύνδεσης από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων