ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Διευρύνει τη βάση της η Zoinos Winery

Να μετατραπεί σε ένα πρωτοβάθμιο κλαδικό συνεταιρισμό, στα πρότυπα του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος», που αποτελεί τη μεγαλύτερη συνεταιριστική επιχείρηση της χώρας, επιδιώκει και η ΖΟΙΝΟΣ Winery δίνοντας τον «πρώτο λόγο» στους παραγωγούς.

Το εγχείρημα έχει ήδη ξεκινήσει, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Zoinos Βαγγέλης Αργύρης, ενώ επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η γενική συνέλευση της εταιρίας αποφάσισε να διαθέσει το 20% του μετοχικού της κεφαλαίου στους παραγωγούς, με προτεραιότητα στους νέους, και κάποιες μετοχές θα δοθούν συμβολικά στους παλιούς εισκομιστές του οινοποιείου, τους «στυλοβάτες» όλα αυτά τα χρόνια, όπως ανέφερε ο κ. Αργύρης.
«Προσπαθούμε να εντάξουμε το παραγωγικό κομμάτι, δηλαδή τους αμπελουργούς, στην διοίκηση και την δυναμική της Ζοίνος. Είναι μια ανώνυμη συνεταιριστική εταιρεία και καλό θα ήταν κάποια στιγμή τον πρώτο λόγο να τον έχουν οι αμπελουργοί. Βρισκόμαστε στην υλοποίηση αυτής της απόφασης. Πολύ σύντομα θα γίνουν οι διαδικασίες. Θα δοθούν κάποιες μετοχές συμβολικά στους παλιούς εισκομιστές του οινοποιείου, παραγωγούς που δεν έφυγαν ποτέ και ήταν στυλοβάτες, και, στην συνέχεια, για το υπόλοιπο κομμάτι θα υπάρξει κάποια συμβολική τιμή για τους παραγωγούς. Νομίζω ότι αν καταφέρουμε να εντάξουμε το 20% των μετοχών στους αμπελουργούς, σιγά σιγά να μετατραπεί στα πλαίσια ενός πρωτοβάθμιου κλαδικού συνεταιρισμού, όνειρο θα ήταν να φτάσουμε στα επίπεδα που λειτουργεί η “Πίνδος”, αυτό θα ήταν το σωστό. Εγώ με ότι δυνάμεις μου απομένουν και η Γενική συνέλευση, κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Περισσότερος έλεγχος για να «πιάσουν τόπο»

Ικανοποιημένος είναι ο κλάδος για τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο τη στήριξη της οινοποιίας. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα δύο μέτρα για τη στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου, την «απόσταξη κρίσης» και τον «πράσινο τρύγο». Ο προϋπολογισμός για την απόσταξη κρίσης φτάνει τα 25 εκατ. ευρώ και για τον «πράσινο τρύγο» σε 2 εκατ. ευρώ.
Το δεύτερο μέτρο δεν αποδίδει στην περιοχή μας, καθώς οι τιμές για τα σταφύλια ντεμπίνας είναι υψηλές, όπως ανέφερε ο κ. Αργύρης, με τον κλάδο να ελπίζει στο μέτρο της «απόσταξης κρίσης», αρκεί όμως η εφαρμογή να συνοδευτεί από τον απαραίτητο έλεγχο, ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. «Μπορεί να δώσει μια ανάσα στα αποθέματα που υπάρχουν, όμως θέλει μεγάλη προσοχή. Να μη βγάλουμε στα χαρτιά τις ποσότητες, αλλά να είναι πραγματικά από την αγορά και να οι πραγματικές να δηλωθούν. Μπορείς να είναι σίγουρος για 1200 οινοποιεία ότι θα κάνουν το σωστό; Θέλει αυτοσυγκράτηση, να υπάρξουν ελεγκτικοί μηχανισμοί και να γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Αν τηρηθούν οι διαδικασίες τότε σίγουρα θα ομαλοποιηθεί κάπως η αγορά σε επίπεδο κατανάλωσης. Για να μην είμαστε μίζεροι, χαιρετίζουμε την απόφαση Βορίδη και τα αντανακλαστικά του υπουργείου, όμως χρειάζονται αυστηροί έλεγχοι για να μην έχουμε παραβίαση των κανόνων και αθέμιτο ανταγωνισμό», σημείωσε ο κ. Αργύρης.
Παράλληλα, ο κλάδος προσδοκά ότι θα «ανοίξει» και η αγορά με την επανεκκίνηση του τουρισμού, με τη Zoinos να μη βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση, καθώς δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Αργύρη, η κατανάλωση μέσω της πώλησης από τα σούπερ μάρκετ βοήθησε την επιχείρηση, ώστε να μην έχει τα μεγάλα αποθέματα που είχε ως αποτέλεσμα το «λουκέτο» στην εστίαση και τον τουρισμό.

Σχετικά άρθρα

Zoinos Winery – Ημερίδα για την παρουσίαση του έργου «Πύρρου Άμπελος»

Νέοι ορίζοντες για τη Zoinos Winery

Εγκαινιάζει το νέο της Οινοποιείο στην Αχαΐα η Zoinos Winery