ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Ρόλο του ΣΕΒΓΑΠ και της Διεπαγγελματικής επί των ποινών και των προστίμων διεκδικεί ο Ι. Βιτάλης

Ενεργό ρόλο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (Σ.Ε.Β.ΓΑ.Π.) και της Διεπαγγελματική Φέτας στο όργανο που θα συζητά τις παραβάσεις για τη νοθεία γάλακτος και την επιβολή ποινών, ζητά, με δήλωσή του, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, αντιπρόεδρος της «Δωδώνη Α.Ε.» Ιωάννης Βιτάλης.

Αφορμή για την παρέμβασή του αυτή αποτέλεσε ο νέος νόμος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αφορά, μεταξύ των άλλων, τις ελληνοποιήσεις τροφίμων και τις ποινές που προβλέπονται για τους παραβάτες. Με το νέο νόμο επιβάλλονται πρόστιμα έως και ύψους 300.000 ευρώ για νοθευμένα τρόφιμα, ποινές για παραπλάνηση με «μαϊμού» προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.), προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (Π.Γ.Ε.) και εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα (Ε.Π.Ι.Π.), ποινές φυλάκισης μέχρι και δύο έτη για προϊόντα Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε που προέρχονται από άλλη χώρα, τις περίφημες ελληνοποιήσεις, κα άλλες πολύ σημαντικές διατάξεις.
Όπως κάνει γνωστό στη δήλωσή του ο κ. Βιτάλης, επικοινώνησε με τον υπουργό και του εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για τον νόμο που βάζει «φρένο» στις ελληνοποιήσεις και -επιπλέον και πιο σημαντικό- προβλέπει πολύ σημαντικές και αυστηρές ποινές στους παραβάτες.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που αναμένουμε να δούμε και την εφαρμογή του.
Επί της ουσίας αυστηροποιείται το καθεστώς προϋπάρχοντος νόμου, ο οποίος ποτέ δεν εφαρμόστηκε, ήταν σε πλήρη αδράνεια, ενώ κανείς από τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης, ούτε ο κ. Αποστόλου, ούτε ο κ. Αραχωβίτης, δεν εξέφρασαν τη βούληση να τον αλλάξουν. Χρειάστηκε να γίνουν πολλές συζητήσεις και παρεμβάσεις εκ μέρους του ΣΕΒΓΑΠ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και με τις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου και με τη σημερινή υπό τον κ. Βορίδη, ο οποίος αντελήφθη την ανάγκη προστασία των ΠΟΠ προϊόντων, των καταναλωτών όπως επίσης και τη βελτίωση της θέσης του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου. Πλέον αναμένουμε εντός του μηνός την έκδοση του εφαρμοστικού νόμου, που θα καθορίζει το πλαίσιο για τη διενέργεια των ελέγχων», αναφέρει ο κ. Βιτάλης, προσθέτοντας ότι θα ήταν πολύ σημαντικό ο ΣΕΒΓΑΠ και η Διεπαγγελματική Φέτας να συμμετέχουν στο Συμβούλιο όπου θα συζητούνται τυχόν παραβάσεις και όπου θα επιβάλλονται τυχόν ποινές, ενώ αφήνουν στην ευχέρεια του υπουργού να εξετάσει το εάν θα έχουν επιπλέον και δικαίωμα ψήφου.

Σχετικά άρθρα

Διεπαγγελματική Φέτας εναντίον Υπουργείου για το ζήτημα των ελέγχων

Προϊόν ντελικατέσεν θα γίνει η φέτα!

«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω… της φέτας»