ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Επί ποδός πολέμου για το νέο ασφαλιστικό η ΑΔΕΔΥ

Με κινητοποιήσεις υποδέχεται η ΑΔΕΔΥ τον νέο ασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης, ο οποίος κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, χαρακτηρίζοντάς τον ως συνέχεια των μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010-2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να «απαντήσει» σε δύο επίπεδα, αφενός με κινητοποιήσεις και την κήρυξη 24ωρης απεργίας μόλις κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, αφετέρου με ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Σε ό,τι αφορά τον νόμο που πρόκειται να κατατεθεί, σύμφωνα με τον Γενικό Σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων Χρήστο Γρίβα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις για πλήρη κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν4387/16), ο οποίος επέφερε μειώσεις μέχρι και 350 ευρώ στις κύριες συντάξεις, αλλά αντίθετα τον εφαρμόζει πλήρως και τον ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο.
«Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται στα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα
30 χρόνια υπηρεσίας με την επιστροφή ενός ελάχιστου ποσού, σε εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες μειώσεις που είχαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με τον Νόμο Κατρούγκαλου και τους προηγούμενους μνημονιακούς αντιασφαλιστικούς νόμους», ανέφερε.
Με τον νέο νόμο, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, διατηρούνται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%, το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πιθανή πλήρη κατάργησή του μελλοντικά, διατηρείται η λεηλασία, που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά καθώς και τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας. Επίσης, δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για την καθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης, ούτε για τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
«Είναι προφανές, από τα παραπάνω, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει να “λύσει” για τα επόμενα 50 χρόνια μια και καλή το ασφαλιστικό, παγιώνοντας με τον Νόμο που φέρνει για ψήφιση, τις μνημονιακές περικοπές όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων, καταδικάζοντας έτσι τους συνταξιούχους της χώρας μας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση στο διηνεκές», σημείωσε ο κ. Γρίβας, καλώντας τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για να ανατρέψουν τις αντεργατικές ρυθμίσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε, σε συνεργασία με το Κοινωνικό Πολύκεντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων, την οργάνωση εκδήλωσης τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, στις 5.30 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Du Lac, με στόχο αφενός μεν την ενημέρωση των συνδικαλιστικών στελεχών και των εργαζομένων της Ηπείρου για τις εξελίξεις, αφετέρου για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις.
Εισηγητές στην εκδήλωση θα είναι ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης με θέμα «Οι εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», ο εργατολόγος – οικονομολόγος Γιώργος Ρωμανιάς με θέμα «Το σήμερα και το αύριο της Κοινωνικής Ασφάλισης» και ο πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) Αλέξης Μητρόπουλος με θέμα «Οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ και οι επιπτώσεις στο ασφαλιστικό». Θα ακολουθήσει διάλογος και θα γίνουν ερωτήσεις και τοποθετήσεις.

Σύσκεψη από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Ενημερωτική σύσκεψη για το ασφαλιστικό πραγματοποιεί και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων μεθαύριο Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.
Όπως αναφέρει στο κάλεσμά της, το νομοσχέδιο θα βάλει οριστικά ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση, καθώς διατηρεί την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, μειώνει παραπέρα τις συντάξεις, ιδιωτικοποιεί πλήρως την ασφάλιση, κάνει εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους να βάλουν ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη προκειμένου να βρουν την υγειά τους, κλείνοντας επιπλέον τα όποια νομικά κενά υπήρχαν και έδιναν την δυνατότητα σε κάποιους συνταξιούχους να διεκδικήσουν στα δικαστήρια μέρος αυτών που τους έχουν αρπάξει.

Σχετικά άρθρα

Απεργιακός ξεσηκωμός την Πέμπτη

Αποστόλης Τζελέτας

Έγινε… αέρας η μισή σύνταξη

Ζητούν αυξήσεις χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους