ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Αγγίζει την Ήπειρο το «κανόνι» της Thomas Cook

Σημαντικό είναι το πλήγμα και για τον τουρισμό της Ηπείρου από την κήρυξη χρεοκοπίας της Thomas Cook, του αρχαιότερου ταξιδιωτικού γραφείου, μετά την αδυναμία του να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του.

Αν και στην περιοχή της Ηπείρου δεν υπάρχουν μεγάλα συμβόλαια συνεργασίας ξενοδοχείων με το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό γραφείο της Μεγάλης Βρετανίας, ο αριθμός των τουριστών, που βρίσκονται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα μέσω «πακέτου» της Thomas Cook δεν είναι αμελητέος για το μέγεθος των μονάδων. Στα παράλια της Ηπείρου, κυρίως στην Πάργα, βρίσκονται 130 Βρετανοί που έχουν έρθει με οργανωμένα πακέτα, ωστόσο ενδεχομένως ο αριθμός τους να είναι και διπλάσιος, καθώς πολλοί είχαν κλείσει μέσω συνεργαζόμενων ταξιδιωτικών γραφείων, με αποτέλεσμα να μην είναι άμεσα δυνατή η καταγραφή τους.
Ζημία για τις ξενοδοχειακές μονάδες σίγουρα θα υπάρξει, καθώς, ακόμη κι αν καλυφθεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες το κόστος διαμονής όσων αυτή τη στιγμή κάνουν διακοπές στην περιοχή, δύσκολα αυτό θα γίνει και με όσους ήδη έκαναν τις διακοπές τους το προηγούμενο διάστημα, καθώς η εξόφληση από το ταξιδιωτικό πρακτορείο προς τα ξενοδοχεία γινόταν ετεροχρονισμένα.
Το ζήτημα, όμως, δεν είναι μόνο τι θα συμβεί φέτος, καθώς το «κανόνι» της Thomas Cook ήρθε προς το τέλος της τουριστικής σεζόν, αλλά ποια θα είναι η κατάσταση, που θα διαμορφωθεί για το επόμενο καλοκαίρι. Σε αυτό το σημείο εστίασε και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, ιδιοκτήτης μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας και ο ίδιος στην Πρέβεζα, Στράτος Ιωάννου. Ο κ. Ιωάννου δείχνει να ανησυχεί περισσότερο για την επόμενη μέρα, εκτιμώντας πως δημιουργούνται ολιγοπωλιακές συνθήκες και θα αυξηθούν οι πιέσεις για χαμηλότερες τιμές από τα ξενοδοχεία. Και φυσικά, όσοι συνεργάζονταν με την Thomas Cook, θα πρέπει άμεσα να βρουν νέους συνεργάτες για να καλύψουν τις κλίνες τους.
Από την πλευρά της περιφέρειας Ηπείρου υπήρξε επικοινωνία με επιχειρηματίες του τουρισμού και τους ζητήθηκε να μην προχωρήσουν σε σπασμωδικές κινήσεις υπό το κράτος του πανικού, καθώς η ζημιά μπορεί να μεγιστοποιηθεί. Αντίθετα, τους ζητήθηκε, στο μέτρο του δυνατού, να συνδράμουν τους τουρίστες και να δώσουν έμπρακτα δείγματα της ηπειρώτικης φιλοξενίας.
Ενδεχομένως και ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο από την κυβέρνηση, θα υπάρξει μέριμνα για περαιτέρω παρεμβάσεις, αν και εκτιμάται πως το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο για την περιοχή, όπως σε άλλους προορισμούς της χώρας.

Έκτακτη σύσκεψη ζήτησε ο Σπ. Ριζόπουλος

Να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των τουριστικών Επιμελητηρίων της Ηπείρου για να εξεταστούν οι συνέπειες της πτώχευσης του πρακτορείου Thomas Cook και να συντονιστούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες με το υπουργείου Τουρισμού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιστροφή των τουριστών ομαλά στα σπίτια τους, ζήτησε με γραπτή του δήλωση ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος.
Σε περίπτωση, δε, που χρειαστεί να καλυφθεί κάποιο μέρος από τα έξοδα της φιλοξενίας ή του επαναπατρισμού τους επιπλέον όσων καλύπτει η ασφάλειά τους, προτείνει να γίνει με έκτακτη δαπάνη της περιφέρειας. «Γιατί αυτό θα πει πραγματικά έκτακτη δαπάνη. Ως Ήπειρος ας δείξουμε στους λιγοστούς, έτσι κι αλλιώς τουρίστες μας, το καλό μας πρόσωπο», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

«Ορίζοντες Ηπείρου»: Κούνησε μαντήλι και ο Δημήτρης Παππάς